• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    QWWERTY: já to na orange pi normalne rozchodil, nic na tom nebylo, a to nejsem žádný velký linuxak.
    HEINZZ
    HEINZZ --- ---
    QWWERTY: to je samozrejme pravda.!
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    ROMANICAK: kup si Pi3 a na Orange se vykasli ... ne ze by to neslo, ale kdyz si vzpomenu, kolik extra prace s tim bylo, kdyz jsem si s tim hral, tak bych do toho znova nesel, protoze defacto kazdy 100% funkcni navod/knihovnu/skript pro raspi musis ohybat pro jinou platformu a utopis v tom dny casu
    + posledni debian image pro Orange Plus 2E vysel 2018


    ....nejsme tak bohati, aby jsme mohli kupovat levne veci
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    XBAHNO: No, to me taky trosku zarazilo. Navic me to nesmrdi, ale voni, takze ja ty filtry mozna vyndama vetraky dam misto nich :-)

    A prekvapive vic je citit PLA Prusament nez ABS Gembird, a to o dost.
    HEINZZ
    HEINZZ --- ---
    ROMANICAK: octoprint ma na strankach primo hotovej image. Stahnes, hodis na SD kartu a cauda, mas hotovo. = ) jestli to bude v lokalni siti tak to tam fakt muze zustat nafurt.

    uprimne nevim co ten OrangePi je za HW a sem linej to hledat, ale pokud nebudes blbnout s timelapsama a webkamerou (ktera co sem postreh casto zere hodne vykonu) tak by to stacit melo. Zkus to, za to nic nedas. = )
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    HEINZZ:
    "Prusaslicer navic umi po vyslicovani nahravat primo do octorpintu" - aha, to jem nepostrehl!

    Ja mam vsechny stroje na Windows a s Linuxem mam jena jen spatny zkusenosti co se udrzby/updates tyka, proto se mi do toho taky nechce. Ale pravda, ven to vystaveny nebude , takze prvni instalace tam asi zustane navzdy.

    Hele mam tu nejaky OrangePi plus 2E s Allwinner H3, bezi na tom Armbian. Pobezi na tom ten Octoprint? Musim kvuli tomu instalovat nejaky GUI na to OrPi nebo tam spustim v prikazovym radku server a vsechno pakuz je vzdalene v browseru?
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    twl ROMANICAK predstav si ze je to takovy GrowBerry (tm) kam ty modely musis (omg!) uploadovat pomoci drag'n'drop
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    ROMANICAK: Hele krasna bedna, jenom jedna vec mi nedava logiku - hepa a uhlikovy filtr na jedny dire. Ocekaval bych hepa fitr na vstupu vzduchu, aby mi prach nesel dovnitr a naopak uhlikovej na vystupu, aby to nesmrdelo. Mozna mi ale neco unika...
    RORSCHACH
    RORSCHACH --- ---
    Jak říká HEINZZ, je to ověřený a funční řešení. Já dostal OctoPrint/Pi s tiskárnou a od tý doby jsem na to nešáhnul. Ta nezávislost hlavního počítače a tiskárny je podle mě dost velká výhoda. Nakonec pokud si chceš ovládání větráků napsat sám, tak to můžeš i na tom Pi a má to i svoje klady, např. nemusíš to furt dokola flashovat :)
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    ad. zdroj v boxu - nechce se mi uplne drbat s kabelama nebo ho davat ven
    premyslim, ze bych akorat zvedl tiskarnu a dal ho pod jeji uroven a zaroven by mel teply vzduch odtah, takze by se dole v boxu nedrzely moc vysoky teploty ... nezkousel jste nekdo neco podobnyho?
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    HEINZZ: "Prusaslicer navic umi po vyslicovani nahravat primo do octorpintu"
    tahle cast mi tak neskutecne zjednodusila workflow ... do profilu tiskarny akorat ulozit IP serveru a API klic a pak rovnou ze Sliceru upload + start printing after upload

    dik za ten enclosure .. asi to bude dalsi update boxu, co udelam
    HEINZZ
    HEINZZ --- ---
    ROMANICAK: ja uprimne absolutne nechapu tvuj odpor k tomu PIcku, prijde mi ze ses iracionalne zaseklej.
    Ja mam uplne stejny workflow jako ty (Openscad, prusaslicer, tisk, jenom sem zacinal na Pronterface a ne Repetieru), snazim se ve volnym case ozivovat cinskou bastltiskarnu, takze rozhodne netisknu stylem "stahnu model, dam play a du domu", a mit tiskovej server mimo svuj pocitac ma jenom vyhody.. = ) jediny co musim resit je jeden zdroj navic pro to picko.

    Jinak je to vsechno uplne stejny - okno rpetieru kde ovladam tiskarnu = okno v prohlizeci kde ovladam tiskarnu. Jakmile to jednou nastavis tak nedelas nikdy nic mimo graficky GUI v prohlizeci, myslim ze o tom mas malinko zkresleny predstavy (uploadovat nebo prenaset, prihlasovat se na jinej stroj, tam to nacist a teprve tisknout)... Ano, pri prvnim zapnuti zadam login, ale i to jde vypnout, pokud to budes mit pristupony jenom z vnitrni site. Upload je naprosto totoznej jako nahrani souboru do repetieru, taky musis otevirt nejakej dialogovej box a ten soubor vybrat, a gcode soubory nemaj stovky mega abys zpozoroval zpomaleni prenosem po siti. Prusaslicer navic umi po vyslicovani nahravat primo do octorpintu, takze ti odpadne i tenhle krok. = )

    a nejvetsi vyhoda za me - tisk neni zavyslej na kompu na kterym napr modelujes. muzes ho treba zavrit. pustit si film. renderovat nebo slicovat nejakou silenou geometrii, a to vsechno bez obavy ze se ti zasere pamet/vytizi procesor, a komp prestane stihat sypat po seriaku gcode do tiskarny. Takhle mas dedikovanou vec co JENOM sype gcode, ovladas ji v prohlizeci a prostě neřešíš.


    ale co, každému co jeho jest, hodně štěstí s psaním C kódu na ovládání větráků v arduinu.
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    HEINZZ:
    HEINZZ:
    Dekuju, mozna se k tomu casem dostanu. Ted je pro me ale mnohem pohodlnejsi mit vsechno pohromade v jednom kompu na jednom monitoru. Myslim tim OpenScad, PrusaSlicer a Repetier ze kteryho se to tiskne. A nakonec i to Arduino pro kontrolu boxu bude pichnuty na stejnym PC.

    Tohle workflow mi uplne vyhovuje, nemusim si nikam nic uploadovat nebo prenaset, prihlasovat se na jinej stroj, tam to nacist a teprve tisknout. Proste dalsi komp jen pro tisk je zesloziteni celyho systemu, zvlast kdyz to nemam tak ze bych nasel model, poslal do tisku a bylo hotovo. Ja ty veci ladim a tisknu treba na 10x pokusu a az pak je final. To by proste byl strasnej vopruz si myslim.
    KOMPAS
    KOMPAS --- ---
    SHINIGAMI: sešla se mi jedna a nebyla ani pod stromečkem, zatím je někde na houbách u výrobce
    leč nemám pro ni využití – 3D tisk se mi moc líbí, ale nemám časoprostor se mu věnovat
    řešení Nerudovského problému "kam s ní" mi bere kapacitu; pokud se nikdo neozve, asi ji dám na Aukro, ať se lidi poperou
    HEINZZ
    HEINZZ --- ---
    ROMANICAK: octoprint má přímo plugin na ovládání enviromentu, umí číst čidla, spínat/vypínat větráky, všechno co potřebuješ. nastavení v GUI, vyčítáníá hodnot tamtéž, použiješ na to přímo volný piny toho Píčka na kterym ti to poběží. Nevynalézej kolo a nasaď konečně ten octoprint a uvidíš jak se ti uleví. = )
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    Resil jste nekdy nekdo chlazeni/vetrani MK3s v boxu?

    Chci vyresit odsavani skrz ty filtry, ale aby nebyl moc pruvan, tisknu ABS.
    Chci vyresit horkej zdroj bez toho abych ho musel davat mimo bednu.

    Bedna:
    Box pro 3D tiskárnu Prusa i3 MK2/MK3 - skříň TLX Yellow
    https://www.tukkari.cz/p/tlx-yellow-box-skrin-pro-3d-tiskarny-prusa-i3-mk3-mk3s

    Idea:
    PWM regulator s 2 setama vetraku s cidlama a displayem.

    Mam nejaky Arduino nano/Mega, mam pwm vetracky 2ks 40/10mm a 2ks 120/25mm(pwm je 5V, vetrak je 12V Noctua). Chci 2x DS18b20 s nasim klasickym triple read a tou upravenou knihovnou klidne, chci display I2C 4x20 a chci regulovat dve skupiny vetraku se separatnim nastavenim. 12V zdroj bych rad pouzil ten co tam je, pokud to nepujde, dam tam nejakej prumyslovej 12V/3A nebo tak neco.

    Jedna skupina (saci a odtahovej, oba na stejny otacky takze jeden pwm pin) bude s jednim cidlem pro zdroj PrusaMk3S, do kteryho to navrtam.

    Druha skupina (saci a odtahovej, oba na stejny otacky takze zas jeden pwm pin) bude s druhym cidlem na odtah z plexisklove bedny ve ktere ta tiskarna je.

    Na displayi se bude zobrazovat teplota+%+idealne otacky prvni skupiny a pak to samy u druhe skupiny

    Nastavovani bude v kodu zatim, jakmile to jednou vyladim tak se s tim nebude hejbat asi. Dam tam pro kazdou skupinu rozsah teplot a k tomu namapovat rozsah procent.
    Priklad: Chci udrzovat teplotu zdroje 25-40°C a podle toho pojedou vetraky od 0-100%. cokoliv nad 40°C pojede na 100%, cokoliv pod 25°C pojede na 0%.
    To samy pro druhou skupinu, tam dam ale jinej rozsah teplot.

    Duvod je ze nechci delat zbytecne velkej pruvan aby se v case drzela nejaka teplota aby nepraskaly ABS modely.

    Je to srozumitelny? Co vy na to?
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    KOMPAS: sesly se ti pod stromeckem dve?:)
    KOMPAS
    KOMPAS --- ---
    Ahoj, mám k dispozici novou tiskárnu TRILAB DeltiQ 2 Plus (viz též přiložený leták) komplet s instalací, zaškolením materiálem do začátku a dvouletou zárukou. Mohu pronajmout či prodat, záleží na nabídce. Podrobnosti v poště. :)

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam