• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    JVCNC:
    Acetonem se cisti Bed po zbytkach ABS, na nic jinyho by nemel mit vliv.
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    AXTHEB:
    Je relativne nova. A silikon nevim kde by se tam vzal. Po umyti IPOu mi to tam drzelo az tak na 3 -4 vytisk, tzn. az zmizela ta mikrovrstva cehosi, co po sobe IPA nechava. Ted jsem tim cistil kamosovi notebook a na eloxovanym plechy byly krasne videt fleky po IPA , proste to neni cisty.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    me se osvedcil akorat aceton a 2x pretahnout. Po vsem ostatni mi vytisk moc nedrzel.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    ROMANICAK: IMHO buď máš blbou ipu nebo se ti na to dostal nějakej silikon.
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    VIXLE:
    Ohledne umyvani jsemdosel ruznymi pokusy k zaveru, ze IPA je nahovno. Porad po sobe nechava vrstvu neceho, co pri tisku vadi a odlupuje se to. Mozna umi rozpustit neco co Jar neumi, nevim, neresil jsem to.

    Ja to nakonec delam tak, ze si umyju ruce obyc mydlem nebo Jarem, abych se zbavil vlastni mastnoty. Pak necham zahrat bed na cca 50°C, vezmu uplne novou cistou houbicku, namocim do studene vody a kapnu na ni Jar, staci malinko aby to moc nepenilo. Hladnou stranou houbicky cely bed krouzivymi pohyby umyju. Vyplachnu houbicku od Jaru a postupne setru bed od Jaru. Nakonec vezmu papirovej ubrousek z role (mam takovy ty co po sobe nenechavaj moc chlupy) a utru do sucha. Musi to byt hned, jinak se zahratej bed vysusuje sam. Pokud vidim chlupy, ofouknu a je to.

    Nakonec to delam jen velmi vyjimecne a zjistil jsem ze to skoro neni potreba. Mam tiskarnu v plexi bedne a veskery vytisky sundavam pouze spachtli/nozikem tak, abych se bedu vubec nedotykal. Funguje mi to.

    A taky tisknu s trosku vetsim zahratim Bedu, ten default PLA Prusament galaxy grey ma psano myslim 55 a ja mam nastaveno 65.
    WARCHARLIE
    WARCHARLIE --- ---
    VIXLE: 3dlac ftw
    LYCO
    LYCO --- ---
    VIXLE: Kvůli podobným problémům jsem nakonec zpomalil tisk první vrstvy na 10 mm/s. Otravné, ale pomohlo.
    VIXLE
    VIXLE --- ---
    QWWERTY: nejdriv jen IPA, pak jsem zkusil prave kombo jar+IPA a spis mi prislo ze se to jeste zhorsilo :(
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    VIXLE: cim jsi to cistil? jednou jsem se s tim drbal cely den jak blby, umyval to jenom IPA a porad mi to delalo tohle ... ve chvili, kdy jsem pouzil vic prostredku zaraz (jar/okena, aceton a zbytek setrit IPA), tak se to zase zacalo chytat normalne
    VIXLE
    VIXLE --- ---
    netusite co je spatne kdyz se mi support mrizka u okraju krouti nahoru? vycistil jsem sheet, zkousel jsem hejbat Zkem, ale zacne to spravne chytat az kdyz je moc nizko a dela v podstate souvislou vrstvu. stejne tak pri kalibraci Z offsetu to moc vylepsit nejde, okraje se porad ohybaj nahoru. u ruznejch filamentu se to projevuje vice ci mene, nejvic to dela ten originalni co jsem dostal v krabici s MK3S.


    +viz zde
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    tohe vidim poprve, sd karta na kterou lze zapisovat pres wifi
    SD Card + ESP8266 = OctoPrint Alternative?
    https://www.youtube.com/watch?v=nHNZPRl8gzA&ab_channel=ThomasSanladerer


    :)
    WARCHARLIE
    WARCHARLIE --- ---
    Zdar, máte někdo představu, jak zastavit octoprint tisk přes skr display?

    Respektive jakým gcode zastavit tisk? nejsem si stoprocentně jistý jestli M0 nebo M1 zastaví tisk tradičním způsobem jako bych dal "cancel" ve webovém rozhraní.
    V marlinu mám zadefinové #define EVENT_GCODE_SD_ABORT "G28XY" čímž pádem při stisku "stop print" z skr menu udělá tiskárna "home x" "home y" a vrátí se do tisku. Tiskárna si řve "print stopped" nebo něco pdoobného, ale octoprint vesele tiskne dál, protože neví o tom, že by chtěl někdo tisk zastavit, pouze jí někdo dal příkaz aby hodila home X a home Y během tisku.
    Takže... uvažuju, jestli toto vyřešit přepsáním například na #define EVENT_GCODE_SD_ABORT "M1 G28XY" aby to hodilo stop a pak home, nebo to řešit třeba pauzou - klasicky přes "color change" a M600, kdy to prostě odjede bokem, vytočí filament a zůstane stát, ale není to elegantní....

    Nemáte někdo nápad?
    SPM
    SPM --- ---
    VLADDRACUL: jak jsem psal, udělá to korektní shutdown. Raspberry zavolá curlem request na zásuvku (respektive já tam mám vsazenej ještě node-red, ale asi by to šlo i bez něj) a udělá normálně shutdown. Zásuvka při obdržení requestu počká 30 sekund (během této doby se malina shutdownuje a za těch 30 sekund se korektně celá vypne) a pak vypne napájení. Takže karta je normálně šťastná a nikdy se jí nic nestalo :-)
    VLADDRACUL
    VLADDRACUL --- ---
    SPM: Hmm, co na to rika karta v raspberry? To mi neprijde jako dobry system.
    SPM
    SPM --- ---
    HEINZZ: ad zdroj na RPi - cvakneš na to HAT s DC/DC měničem a odnapájíš to ze zdroje z tiskárny. (Chtěl jsem dát fotku, ale žádnou jsem teď nenašel, můžu případně blýsknout doma, kde poslední verzi nemám ještě zadeklovanou). Já jsem jinak pak předto ještě strčil sonoffí POW R2 přeflashovaný na tasmota formware, takže octoprint po tisku počká, až to vychladne, shutdowne se a vypne po sobě napájení do tiskárny :-)
    VLADDRACUL
    VLADDRACUL --- ---
    Nemate nekdo v Praze 0.4 a 0.6 trysku na v6? Koupim, diky :)
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    TALAGE:
    Diky Axthenovi uz to jede. Zapojeni vetraku si nechavam na pozdeji, nema ted na to cas.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    TALAGE: jo aha to není octoprint :-)
    TALAGE
    TALAGE --- ---
    ROMANICAK: Uz mas ten octoprint, nebo furt vymyslis kolo?
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    ROMANICAK: možná se spíš zeptej v klubu o raspberry, tam je víc odborníků.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam