• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    ANDY_WARHOL: vetsina tech chyb neni o cene ale o tom ze "takhle to dela i tamhleten tak to musi byt dobre", je velky rozdil mezi levnou ale dobre provedenou konstrukci a mezi blbe provedenou konstrukci, at uz levnou nebo drahou. Staci se podivat na rebel ready 1 nebo ted na jednu tiskarnu ze slovenska ktere rozhodne levne nejsou a i presto jsou zkonstruovany dost blbe a kopiruji vsechny konstrukcni chyby levnych tiskaren. Problem je ze kazdy kdo umi klikat mysi v cadu si mysli ze je konstrukter coz je problem dneska nejen ve svete 3d tiskaren ale obecne, v kazdy firme sefove brecej nad tim co je mlada generace Ingu za vsehoneschopna paka ktera umi sice klikat mysi v cadu ale neumi konstruovat. U tech drazsich zminenych tiskaren se jejich autori snazi dohnat nejakou kvalitu jen cenou pouzitych soucasti, ktere blbe pouzity jsou tak nejak k nicemu a pritom zadne dalsi naklady navic k tomu aby to byl stroj a ne paskvil nepotrebuji. Problem je uz jen s terminologii kde svet 3d tisku neni ani schopen pouzit jiz zavedenou a pouzivanou terminologii.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    JVCNC: ony se ty chyby kopírují, protože to je je levný. Kdyby si stavěl cnc co umí tisknout, tak tě ta tiskárna bude stát 2x nebo i víckrát tolik
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    MARKO6: tuzsi (ale ani tuhy) ram ale sam o sobe rezonance nijak neresi, naopak je umi velmi zhorsit, coz je duvod proc se u velkych CNC simuluji uz v cadu a podle toho konstrukce upravuje a neni to z toho duvodu ze by konstrukce byla malo tuha. Moje tiskarna je zatim taky jen experiment, jen co do tisknu co potrebuju tak ji rezeberu a budu delat dalsi verzi kdyz uz vim kde jsou jake limity, tentokrat uz jako samostatny stroj.

    No ja neznam moc skutecnych delta robotu ktere by vubec nejake linearni osy meli. Ona to je totiz tak trochu ponekud dost hloupost protoze jednou z hlavnich vyhod delta robotu je prave to, ze zadne linearni vedeni nepotrebuje. Delta pak s linearnima osama a srouby nebo remeny postrada smysl protoze pri stejnych nakladech pravouhla kinematika poskytuje to same a mnohem lip. Delty se nijak zvlast neujali ani v CNC obrabeni, jen jak je svet 3d tisku desitky let pozadu a vynaleza znova kolo, potrebuje jeste nejaky cas aby to doslo lidem i v nem. Sam uplne moc nerozumim proc zrovna v 3D tisku a nikde jinde, konstrukce tiskaren akorat kopirujou chyby a nesmysly jeden od druheho, zrovna treba ty linearni kolejnice sem videl spravne pouzite jen na par tiskarnach, na mene nez 1 procentu kde byli pouzity. Pritom staci si jen precist dokumentaci ke kolejnicim a poridit si alespon ty nejzakladnejsi meridla. Ta 20mm kolejnice ma vyhodu akorat v tom, ze oproti ostatnim rozmerum kolejnic je pomerne dost levna (nemyslim tim cinsky srot).
    MARKO6
    MARKO6 --- ---
    JVCNC: Tak jasně. tužší rám je samozřejmě vždy lepší. Ale já se nesnažím řešit příčinu ale důsledek v případě té i3 Mega. Navíc je to spíš experiment než cokoliv jiného. Když si stavím tiskárny pro sebe tak jsou tuhý fest. Neznám moc jiných lidí kteří by dávali Hiwin 20 na deltu, na jedný mám dokonce trapézy místo řemenů (12 stoupaní)
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    MARKO6: na 3d tiskarne jsem to nezkousel nemam duvod, nemam s nima zadny problem. netvrdim ze to nefunguje, tvrdim ze se resi dusledek neceho jineho a to spatne konstrukce. Kdyz uz rezonance resim tak je resim na CNC frezkach a tam si frekvenci analyzu cele mechaniky jako celku resi nektere chytrejsi pohony sami. Nakresli graf jak moc mechanika na jakych frekvencich rezonuje, obvykle se to resi jeste driv a to pri samotnem navrhu stroje, dneska nektere CADy umi i rezonancni frekvence a jejich uzly v mechanice simulovat. No ale to je trochu jiny pripad nez co se resi u tiskaren vetsinou, to jsou jak jsem uz psal, pouze vlastni rezonance 2F krokacu a ty se daji resit vseljak lip. Kdyz uz je pouzit jako pohon osy 2f krokac ktery je buzenim rezonanci proslaveny a ne aspon 3F krokac ktery je na tom vyrazne lip, tak to lze resit treba posunutim praovnich otacek a zuzenim rychlosti pri kterych 2F krokac rezonuje treba jinym prevodem ktery ma jen sama pozitiva.

    Ja napr. tisknu nejak takto,
    VID 20210316 213043
    http://www.youtube.com/watch?v=xBMMmAELuIg

    acc 4000 mm/s^2, posuv 100 mm/s na osach mam misto remenu srouby. Mechanika puvodne nebyla urcena jako tiskarna takze pri updatu strcim srouby se stoupanim 10mm/ot, ted tam mam stoupani 3 mm/ot takze ta akcelerace pohybu je pro motor trochu neco jineho nez pro stoupani 10 mm/ot nebo nez pro remen. Kdyz stahnu akceleraci na 3000 mm/s^2 muzu jit s max rychlosti az na 150 mm/s ale to uz pro tisk nepouzivam protoze sem limitovan jinde (chlazeni tisku, regulace teploty HE apod.). Tedy pri pouziti sroubu s 10mm/ot bych nemel problem se dostat na rychlost 300 mm/s (a otacky motoru budou jeste o neco mensi) pripadne s lepsim driverem nez co mam ted bych se mel dostat na nejakych 200 mm/s i se srouby se stoupanim 3 mm/ot. Motory jsou staricke microcon SX17-0804
    MARKO6
    MARKO6 --- ---
    JVCNC: o těch rezonančních frekvencích mluvíte dost jistě. Zkoušel jste to nebo jen domněnka?
    Všichni kdo to v mém okolí zkusili tvrdí že byl rozdíl okamžitě viditelný, tak je to buď nějaké kolektivní placebo, nebo to funguje :-)

    Akcelerace jsou 3000. Mám v plánu jít výš, tohle byl zatím takový první pokus.
    Jaký máte vy setup? Tisknete podobnou rychlostí?
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    VIXLE: to je sice pravda, ale to se dá dělat ručně, že u toho sedíš a když vidíš že ti konci struna dáš tam další. Tisk můžes i zastavit, ale pokud máš dobrý přístup tak většinou ani to.
    Narážel sem čiste na to, že by bylo strunu nutné nějak spojovat, když se stejně roztavi v hotendu.
    VIXLE
    VIXLE --- ---
    ANDY_WARHOL: tim ale nevyresis ze by se takhke dalo zbavovat zbytku, kde nevis kdy ti ta struna skonci ;)
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    MARKO6: a co akcelerace? vzdyt se to podle toho videa na tu rychlost rozjede hodne malokdy.

    Vubec netusim co vsichni saskujou porad kolem rezonancnich frekvenci, vzdyt to je jen rovnak na ohejbak, jedna se max o vlastni rezonancni frekvenci krok motoru a to se resi uplne jinak a vyrazne lip navic se jich zbavit nejde, v kruznici to rezonancni rychlosti projde vzdy, ale svet 3d tisku holt vymysli znova kolo a jako vzdy je o 20-50 let pozadu za zbytkem sveta.
    MARKO6
    MARKO6 --- ---
    Zdravím chlapi,

    Zkouším extruder o kterém zde byla řeč. V týdnu ho osadím na pořádnou tiskárnu, ale teď jsem improvizoval a využil obyčejnou Anycubic i3 Mega. Jelikož od cca 120mm/s přestala stíhat ta 8-bit deska tak jsem to vybavil Klipperem+MainsailOS.

    V odkazech jsou videa, tisk 200mm/s a 300mm/s.
    IMG 6664
    http://www.youtube.com/watch?v=S-f7AYdPWyE

    IMG 6670
    http://www.youtube.com/watch?v=UjN4i0M-TnA


    Ještě budu ladit rezonanční frekvence tiskárny pomocí akcelerometru ADXL345, nastavím pressure advance a uvidíme co dál. Výsledky jsou přijatelné ale věřím že je ještě co zlepšovat.

    Krok dva bude oživit to na deltě. Mam tu jednu s ocelovým rámem, profily 3030 a Hiwin pojezdy 20mm. K tomu řemeny 10mm, Duet 3 + CAN daughter board, optické endstopy Pepperl+Fuchs atd..atd.. :-D Cíl je dostat se na 350-400mm/s, jestli se to povede nemám tušení :-D

    Btw. naskladnili jsme trysky kompatibilní s E3D v6 a jsou boží, tak neváhejte dokud jsou :-D
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    SHINIGAMI: slepovat ho nemusíš, stačí si dát do gcodu gcode na výměnu filamentu, tiskárna zastaví a pipne. Ty tam vyměnís filament a jede to dal, on se v exteuderu už napoji
    VIXLE
    VIXLE --- ---
    SHINIGAMI: po netu je spousta napadu a navodu, me prislo zajimavy reseni pfte trubicka v zehlicce na vlasy - uhlidas teplotu i prumer a zaroven je to jednoduchy diy reseni. ale vyzkouseny to nemam..
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    Teoreticka otazka, dal by se filament nejak hezky pretnout a slepit dost pevne na to, aby ho tiskarna be zproblemu schroupala v celku? Jde mi o to, jestli by se daly navazat ruzne barevny kousky a vytisknout mrnousum strakaty pumprdliky. Nejde mi o nejakou presnost dosazitelnou multimaterialovym tiskem, jen aby to bylo pestry.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    PUNJAB: tak to se mi nikdy nestalo, asi si měl smulu
    PUNJAB
    PUNJAB --- ---
    SHINIGAMI: Koupil jsem dva gembirdy v Praze v softcomu. Bile a cerne PLA.
    Oba se lamou. Nekdy i tak blbe, ze se zlomi před vstupem do bowdenu a je konec tisku.
    Dal jsem jim asi 4 hodiny v troube a i tak se to nekde porad lame.

    Mozna jsem mel ale jen smulu na varku.
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    ANDY_WARHOL: ty co tam zminuje KU-0816 https://www.praktikloziska.cz/ku-0816-kluzne-pouzdro/d-414049/ - koukam zdrazili to 25%, uz stoji 5Kc:-). Vytisknul jsem si ty redukce s vyskou tak, aby sedli misto puvodnich kulickovych, zalisoval tam ty pouzdra(kratsi pro stolek ve sveraku, delsi pro extruder v truhlarsky svorce) a nahradil 1:1. Na Zku mam furt kulicky, tam to tak neva. A vysledek dost dobrej, vedeni presnejsi a hlucnost vyrazne nizsi, jak Halikovo premie.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    XBAHNO: a jaky pouzdra používáš?
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    ANDY_WARHOL; plastový.
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    ANDY_WARHOL: Nevim co mila, ale ja jedu podle http://ok1uga.nagano.cz/3d_modi.htm - mas tam stlka redukci, ktery jsou v pohode resiznutelny na vysku, jakou potrebujes. Futro stoji 4Kc.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    SHINIGAMI: pla v pohodě, dokonce ctech st pla je nějaký pevnější, s tim mám docela dobry zkusenosti
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam