• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    používání, stavba, zkušenosti, rady, nápady, prostě cokoliv této technologie budoucnosti.
    rozbalit záhlaví
    SPM
    SPM --- ---
    RAINBOF: jako bral jsem to tak, že když se problém začal objevovat po tom, co jsem ten hotend kvůli blbýmu gembirdu asi 30x rozebral, že jsem ten kablík ulámal u něj, takže na tom krátkém konci s konektorem... takže jsem začal tam, když je to i jednodušší...

    Nicméně postup je, že po výměněn thermistorový cartridge to blbe furt, takže asi holt budu muset ten svazek rozkuchat stejně, ikdyž se mi teda vůbec nechce :-) Teda, ještě by to mohlo být to tělísko, počítám, že jestli ono má překlesaný nebo někde nalomený kabel, tak to může vyvolat stejnou chybu.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    SPM: no tak si to klidne men. tam je ten problem.
    SPM
    SPM --- ---
    RAINBOF: Kabel mám od elektroniky ve svazku s ostatníma nacpanej do punčošky, přivedenej na extruder, tam na něm další konektor a zapojenej do heatblocku. Takže měnit tu část kabelu od elektroniky, pokud není vadná, se mi úplně nechce, pač je to práce na půl dne (narvat to do tý punčošky by patrně znamenalo tu punčošku rozstřihat, dát novou, takže odkonektorovat i všechny ostatní kabely, atd.). Naproti tomu vyměnit tu samotnou cartridge je práce na minutu.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    SPM: s kabelem ?
    SPM
    SPM --- ---
    RAINBOF: tak ono může být teoreticky pojebaný i topný tělísko... ale termistory jsem přehodil a zatím to jede. Takže jo, objednám nový, jestli to zase během dvou dnů nezhebne. Jenom jsem zvědavej, jakej to teď bude oser s proclívánim :-) (a neoriginál zase nechci, když tohleto už je hezky nakonektorovaný na to co potřebuju :-))
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    SPM: proste vymen patronu termistoru i s kabelem stoji to malo a mas klid.
    SPM
    SPM --- ---
    No radoval jsem se předčasně... tisklo to chvíli, pak se to objevilo znova. Tak jsem to rozebral, vyndal jsem termistor (ten zajišťovací šroub měl povolený), očistil jsem ho, lehce jsem ho máznul teplovodivou pastou. Chvíli to tisklo. Dneska jsem si trochu vlastní blbostí zase ucpal vstup heatbreaku, takže jsem to vyndal a mám to tam zas. Dle symptomů teda spíš předpokládám, že mám překlesanej kabel přímo někde na tom termistoru (ono by tomu odpovídalo i to, že se to objevilo teď po tom vadném gembirdu, kdy jsem ten hotend rozebíral pomalu každý den a teda jsem manipuloval s těma tenkýma kabelama od něj, které se jinak při tisku nehýbají... No nic, jelikož mám dual hotend, tak jdu přehodit termistory a uvidím :-)

    Nicméně, otázka do pléna, objednával někdo něco z E3D po brexitu? Já jenom jak moc velkej oser mám čekat při nakupování novýho :-)
    SPM
    SPM --- ---
    No jinak teď s novou punčoškou (neprasknutou) to vážně tiskne a zatím pořád ok :-) Zajímavý jak málo občas stačí...
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    SPM: dela mi to tisk malych veci umistenych nad termistorem s naplno pustenym vetrakem a vysokozahratym heatbedem - vetrak chladi termistor a tiskarna se pak snazi vytopit, ale s podchlazenym termistorem si mysli, ze ji to nejde.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    SPM: muze to byt i neco jineho samozrejme, prelamany kabel byva nejcastejsi pricina i u CNC frezek kde se tak uplne moc neignorujou minimalni polomery ohybu a vhodnost pouzitych kabelu pro cykliyke namahani tak jako u 3d tiskaren. To ze to dela jeden G kod nebo vsechny nebo jestli ten g kod nekolikrat probehnul ok nebo je to jeho prvni beh je dalsi velicina podle ktere se to da takto identifikovat s vetsi jistotou.
    SPM
    SPM --- ---
    JVCNC: je to krychle a něco ala hypercube, chcípne to na 4. vrstvě, takže ten kabel musel být minimálně 3x ve stejné pozici :-)

    Jinak souvislost jsem teď v gcodu našel - na té 4. vrstvě se zapíná větrák na chlazení výtisku. To už vypadá logičtěji, byť se mi to teda doteď nikdy nestalo. No nic, tu silikonovou punčkošku, co už jsem tam měl, tak byla zkřehlá, napraskaná a ještě jsem s ní předtím manipuloval. Tak nevím, jestli to není nějaký super štěstí, že se ten vzduch v tomhle osazení správně nasměruje a nadýchá to na termistor... Nandal jsem novou, tak to zkusím večer nasimulovat :-)
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    SPM: prelamany kabel. Na to aby to vyslo na stejnem miste extremni stesti mit nemusis, spis naopak, musel by jsi mit extremni stesti aby se prelamal i na jinem miste hned u druheho vyskytu a doslo k tomu i v jine poloze kabelu.
    SPM
    SPM --- ---
    Setkali jste se někdy s thermal runaway nějakým bugem? Mi dneska na to vypadla tiskárna, po resetu teplota normální... Zkusil jsem to pustit znova (naštěstí to jeblo na malym modelu a nějak hned ze začátku) a chcíplo mi to zase. Nicméně, chcíplo to na tu chybu na naprosto stejných souřadnicích jako poprvé. Čímž se mi nechce úplně věřit, že by byl vadný termistor, kabeláž nebo něco podobného; to bych musel mít extrémní "štěstí" aby to takhle vyšlo :-)

    Model je jinak plastová krytka - 1,2mm plastovej plnej obdélník a nad ním pak cenťák obdélníková stěna. Úplně primitivní, nic komplikovaného...
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    MIKULAS: clear anycubic resin vs 4k phrozen resin

    taky viz EATHAT:


    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    SLA tiskaři, jaký je váš oblíbený resin?
    Kde nakupujete?

    Už jsem tu psal, že sháním sypké pigmenty. Ty jsem koupil nakonec v Číně (sada 18 barev za cca 14USD). Funguje to dobře, ale jako základ mám zatím jen průhledný resin (Anycubic), chce to bílý.

    Ten nemám, ale vyrobil jsem ho pomocí jiného pigmentu (do omítky). Prasárna, bílé to není, ale překvapivě funguje i když resin dlouho stojí. Přilnavost na podložku je trošku horší.

    Nějaké zkušenosti?
    SPM
    SPM --- ---
    Jinak tedy to na 99% vypadá na filament. Včera jsem vytáhnul další nenačatou špulku gembirdího PLA. Ta se mi teda asi po hodině tisku kousla taky; nicméně to bylo na špinavý trysce. Takže jsem se znova pokusil o cold pull, tentokrát se mi povedl (já blb to předtím nenechal úplně vychladnout, čímž jsem to urval moc vysoko), dal to tisknout znova a dojelo to dobře. Tak to zkusím "vyreklamovat" a uvidíme jak se k tomu prodejce postaví :-D
    SPM
    SPM --- ---
    MIKULAS: jo, taky mě to napadlo, ikdyž jsem si sáhnul včera na heatbrak, jak jsem to měl rozebrané a nahřáté a při 80°C jsem tomu těch 80°C věřil :-D
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    SPM: takže nejde protlačit zátka... Divný. Ještě by ti mohlo zlobit teplotní čidlo, pokud se to projeví i u jiné špulky
    SPM
    SPM --- ---
    MIKULAS: To jsem právě dělal, ale překvapilo mě, když to nezabralo, že jsem pak vyšrouboval trysku a ta tryska byla plná toho materiálu, kterým jsem to zkoušel vytáhnout :-D
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    SPM: ad to čištění: Nažhavit, zavést jinej filament, protlačit zátku jestli půjde, nechat zchladnout cca na 90 a pak filament zkusit unloadnout

    Mělo by to s sebou vzít i ten bordel z trysky.
    Rozborka by neměla být potřeba.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam