• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    HEINZZ
    HEINZZ --- ---
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    co tohle ? diy laser scanner, vypada to docela dobre
    FabScanPi Laser Scanner — FabScanPi documentation
    https://fabscanpi-server.readthedocs.io/en/latest/steps_fabscanpi.html#bill-of-materials
    PECA
    PECA --- ---
    MIKULAS: Jo, turntable je praktický, ale ten fotogr. SW se lépe chytá, pokud má objekt nějaké vhodné pozadí a chodí se kolem objektu. Tak jsem to pochopil. Skenovat průhledné kryty je také opruz, to to rozpoznáníz fotek dává špatně, stejně jako jednolité organické plochy bez viditelných záchytných bodů. Trochu jsme s tím doma s klukem blbli, ale vybrali jsme si špatnou sochu (moc vysokou). Možná časem zopakujeme, pro tu srandu :)
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    AKA_THE_A: za předpokladu, že ten skenovaný objekt je nehybný/neživý, tak jo... Ale jestli jsi to někdy zkoušel v praxi, tak mít mobil na stojánku a objekt na otočném stojánku je mnohem praktičtější.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    jeste sem narazil na jeden zpusob vyroby pomoci 3d tisku, a to tak ze se tiskne ze dvou materialu, jeden je klasicky a slouzi jako podklad a druhy je vodivy a slouzi k vytisteni spoju. problem je ze ten conductive filament je sice vodivy ale pusobi spis jako resistor nez jako vodic. a cim delsi tim je odpor vyssi. no ale to se da obejit tim, ze se to pak necha galvanicky pokovit, conductive filament je dost vodivy na to aby se pokovit dal.
    a ve finale to funguje...
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    AKA_THE_A: 960nm je uz trochu jinde i cenove, oni to lidi chteji nejcasteji zkouset s 405nm. Tech 20W nevim jestli by stacilo, pripadne jak dlouho by to trvalo nez by to bylo skrz. jinak jo, ona jak ta med vede dobre teplo tak ten sklolaminat pod ni pekne cerna. Skoda ze me nenapadlo zkusit DPS na 100W fiberu co jsem mel chvilku pujceny. Mohly by tim jit teoreticky mozna delat i zajimave veci jako senzory plynu.
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    MIKULAS: netočit objektem! Místo toho hejbat foťákem...
    CAL: i Průša má návod na DIY fotogrametrii. S trochou úprav předmětu (chceš matný povrchy a žádný stíny) by to mohlo vyjít
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    P19, CAL: na velke detaily je potreba laserovy scanner (takze drahy), velke predmety s mene detaily jde sejmout fotoaparaty v kruhu (treba mimino) a to je cenove v pohode ... takze proste hodne zalezi na tom, co chces scanovat
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    P19: zkoušeli jsme pomocí iphonu a nějaké appky z ruky, později s otočným podstavcem ... na drobnosti se to použít dá, ale fixování modelu se nevyhneš. Co to bylo za appku uz nevim, je to par let ale dnes uz budou dal: https://all3dp.com/2/best-3d-scanner-app-iphone-android-photogrammetry/
    CAL
    CAL --- ---
    P19: Taky mě nedávno napadlo, že bych si naskenoval prasklý kryt na vysílačce místo pracného CAD/sculptování (má to takový nepravidelný organický tvar). Vzhledem k tomu, že jsou na tom krytu důležité malé složité detaily, tak jsem se ani nezkoušel dívat na takové ty domácí udělátka, co se do nich dává mobil a zeptal se na profesionální službu a překvapila mě cenová hladina ve vyšších tisících a desetitisících korun za předmět. Na to, jak to skenování vypadá jednoduše na profesionálních strojích v jejich promo videích, mi to přišlo fakt hodně, ale je pravda, že ty stroje jsou strašlivě drahé. Celkově mě první výlet do těchhle sfér dost zklamal.
    FERNIE
    FERNIE --- ---
    Ma tady nekdo zkusenosti s kovovyma 3D tiskarnama? Vypada to, ze budem pristi rok nejakou kupovat. Koukame po MCAE XM200G.
    P19
    P19 --- ---
    Ahoj, jak řešíte 3D skenování? Máte vlastní 3D skenner? To se mi nechce vůbec pořizovat, jde to někde sehnat jako služba? Něco jako 3D copy centrum :)
    Díky
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    ESITHERRA:
    Mam jednu tiskarnu ale nereknu kde. Stav se :)
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    Co takhle dát na nástěnku seznam lidí ochotných tiskout drobnosti? A taky nějaký návod, jak to ideálně poptat -> uvést očekávané vlastnosti (vzhled, barva, mechanická odolnist, teplotní odolnost)

    Protože ne každý z ochotných má odpovídající materiál nebo technologii.

    To platí také pro
    ESITHERRA
    ESITHERRA
    ESITHERRA --- ---
    Ahoj všem, hledám někoho, kdo by byl tak moc laskavý a udělal mi 2 malé plastové spony (cca 2x2 cm). Vše ostatní vysvětlím do SZ :) Předem díky
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    PUNJAB: to vím. Ale pořád hledám nějaký způsob bez chemie. Zatím sem si postavil malou cnc frézou, ale nemam ji vyladenou.
    PUNJAB
    PUNJAB --- ---
    ANDY_WARHOL: Pokud vím, tak se to dá dělat i nejlevnějším laserem z Číny. Neodstraňuje se ta měď, ale deska se natře barvou (typ je důležitý) a laser odstraní jen tu barvu. Pak se to klasicky vyleptá.

    Já si právě kvůli tomuhle gravírku objednal, ale čekám už měsíc a ještě ji ani neodeslali, tak zkušenost z praxe nemám.
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    JVCNC: 960nm laserová dioda je jen kousek od 1064nm co leze z tohodle a začuju že měd na tišťáku při 20W optikýho výkonu leda spálí (a všechno kolem opeče do zlatova)
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    ANDY_WARHOL: na to jsi narazil proto, ze o tom vsichni premysli s LED laserem za par korun kterym to fakt nejde. Prakticky to nejde ani CO2 laserem, on vykon neni vsechno, ruzne lasery maji ruzne vlnove delky, v tom je nejvetsi rozdil a pak hromada dalsich take velice dulezitych rozdilu. jestli to laserem chces zkusit tak o nicem levnejsim nez fiber laser nepremyslej.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam