• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    to uhli tam vydrzi jen omezenou dobu, takze je treba ho casem vymenit, proto to udelej rozebiratelny.
    tady je neco pro inspiraci, mozna tam bude i primo co hledas

    "active carbon filter" 3D Models to Print - yeggi
    https://www.yeggi.com/q/active+carbon+filter/
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    _VYKUTALENA_: to neni tezke, v zasade potrebujes filtr z aktivniho uhli. takze bud koupis hotovy v growshopu, pouziva se to k maskovani smradu z kvetouciho konopi, nebo si vyrobis svuj. vzdycky potrebujes ten vzduch cirkulovat, tzn, nejaky vetracek.
    kdybych to vyrabel sam, tak bych si vytiskl kostru s drzakem na ventilator a hubici na klasicky sls tiskarne, tu kostru udelat jemnou, treba valec s dirkama, dat tam latku a do ty latky to aktivni uhli, prodava se to bud opet v growshopu nebo v akvaristyckych potrebach. to tam nasypes.musis zajistit aby ti vzduch sel pres to ven, tzn vetracek na ty hubici nasaval vzduch z prostoru tiskarny a hnal to do ty kostry s aktivnim uhlim a taky zajistit aby ti to uhli z toho nepadalo ven. proste takova bandaska vycpana latkou pres kterou honis vzduch.
    _VYKUTALENA_
    _VYKUTALENA_ --- ---
    SPACEX: Super to obdivuju že si to dokýžeš vyrobit sam. Ja bych docela ocenila vyrobit si nějaký filtr na sla tiskárnu a omezit tak ty výpary. Máte s tím někdo zkušenost?
    SPACEX
    SPACEX --- ---
    _VYKUTALENA_: Nakonec jsem objednal za pár korun uv lampu a otočnou podložku se solárním pohonem (tzn nabíjí se z té lampy) a právě si hraju s pc ventilátorem a magnetama na výrobu čistící stanice. Jednak to vyjde na zlomek a jednak potřebuju u něčeho prokrastinovat, protože se mi nechce hrabat v custom build deltě, která mi tu straší :D
    _VYKUTALENA_
    _VYKUTALENA_ --- ---
    SPACEX: Ja mám anycubic photon washing station a jsem naprosto spokojena. Když to objednaš přímo z jejich webu nebo z amazonu tak poměr cena výkon s domacím bustl experimentem je jednoznačně pro stanici.
    SPACEX
    SPACEX --- ---
    PECA: mam na ceste i cernej pigment, tak poreferuji.
    Jinak sem zahlid jeste typ na tohle - https://www.ebay.com/itm/5pcs-1000g-ANYCUBIC-Plant-based-Resina-Eco-Resin-For-LCD-DLP-Stampante-3D-5KG-/275024438897 CZ sklad a 500 za kilo mi prijde super. Mate nekdo zkusenost?
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    PECA: Lepší to zpátky do lahve nelít... :) Když už, tak do jiné. Používám pevný trychtýř. Silikonový se blbě utírá ubrouskem a máčet ho v IPA nemá cenu.
    PECA
    PECA --- ---
    SPACEX: Jak píše MIKULAS. Dělám to podobně. Než furt tahat rukavice, to si prostě dám pozor, abych se nepotřísnil resinem (ok, stane se, že) a výtisk špachtlí shodím do kyblíku s IPA.

    Ale ty filtry na resin si pořiď, ty mi rychle došly, byť jsem je používal vícekrát. Každopádně ještě furt mi chybí trychtýř. Hodlám pořídit něco takového: https://www.aliexpress.com/item/1005001840262961.html
    Plechové sítko vydrží "nafurt" a trychtýřem se lépe trefím zpět do láhve. Ale asi bych raději pevný trychtýř - nevím, to ještě promyslím.

    SPACEX: Zkušenost s tímto konkrétním nemám, měl jsem jenom jejich světle šedý a ten tiskl dobře, oplach IPA. Ale rozhodně by mě zajímala zkušenost s barvením čitého resinu. Vidím tam nějaká úskalí, ale chci to vyzkoušet časem.
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    SPACEX: FEP si rozhodně kup do zásoby, za 3/4 roku jsem menil 2x, pak si porid filtracni papiry a nekolik velkych roli kuchynskych ubrousku :)

    Podlozku mam, lec 1ks ti moc nepomuze. Potrebujes dve, abys jednu sundal, nacvakl druhou a spustil dalsi tisk (a tim setril cas). Jinak to ma vyhodu jenom pri sundavani velmi problematickych vytisku. I kdyz ji mam vicekrat, stejne sundavam cely baseplate, protoze to jde udelat holou rukou. Pak odloupnu vytisky spachtli (baseplate je pevny, jde oprit o stul). Pak podlozku utru ubrouskem a vratim na misto... Nepotrebuju rukavice, nemam zapatlanou magnetickou vrstvu...
    MOWER
    MOWER --- ---
    SPACEX: folie je na vanicce nalepena z vyroby, je k tomu i jedna nahradni
    SPACEX
    SPACEX --- ---
    Tak sem se teda neudržel a objednal jí. Nějaké tipy co ještě kromě resinu rovnou dokoupit? Prej tahle podložka je super https://www.aliexpress.com/item/1005001705626162.html
    Je tam v balení fep folie, nebo je potřeba koupit zvlášť?
    PECA
    PECA --- ---
    PECA: Ono teda hlavně větrat, ale když má jeden tiskárnu ve sklepě, kde bývalo dřív uhlí, tak to větrání je trochu "an issue" (odsávání ze staré digestoře pochopitelně pomáhá).
    SPACEX
    SPACEX --- ---
    PECA: Nitrilky bych doma měl najít a k tomu najdu i 3m polomasku s ffp3 filtry, to nebude problém.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    Když to tak čtu, tak mě to moc neláká :-)
    PECA
    PECA --- ---
    SPACEX: Rukavice chceš nitrilové. Latex má nějaké zásadní nedostatky při kontaktu s fotopolymery (jestli to nemotám, je možné, že latexu vadí IPA, ale myslím, že spíše ten resin). A potom respirátor FFP3, ale cokoliv je lepší než nic.
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    MOWER: nemuzes ji vylit, ale muzes ji recyklovat (= exponovat UVckem a prefiltrovat nebo odsat strikackou) a ve finale nechat odparit. To s vodou nejde

    Vetsinou mas tech vanicek vice, protoze ne kazdy vytisk ma stejny tvar - nekdy se hodi mala sklenicka, jindy dlouha nudle - tak se tezko pocita, jak dlouho to vydrzi. Vytisku v jedne vanicce (cca 1dcl) vyperu treba 20, ale to jsou male kousky.

    Nicmene, da se rici, ze kdyz s IPA nakladas setrne, tak ubyva jen odparovani. Z pocatku jsem spotreboval asi litr za 2 mesice, ted uz nespotrebovavam skoro nic.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    SPACEX: minimálně je to dost těkavý, tak to můžeš nechat někde venku a časem to zmizi
    MOWER
    MOWER --- ---
    SPACEX: Creality Standard Resin Plus - https://www.czc.cz/creality-pryskyrice-resin-uv-resin-1000ml-1kg/320799/produkt - zatim to myjeme v lihu, IPA nam bylo lito (nemame ho tolik).

    MIKULAS: ad vylevani do odpadu: muzes vylejt tu IPU/lih z cisteni do odpadu? asi taky (nejlip) ne, ze? Kolik vytisku se da umejt v jedny vanicce, pocitam, ze desitky...
    SPACEX
    SPACEX --- ---
    PECA: Díky za info.

    Hm, prostě jí objednám a přinejhorším pošlu dál. Za tu cenu nic lepšího neseženu
    PECA
    PECA --- ---
    SPACEX: Používal jsem dlouho na mytí IPA + kartážek na zuby a sluníčko (výtisk ve sklenici s vodou), nebo UV lampu na nehty. Teď se chystám vybalit pračku s lampou od Elegoo. Slibuju si od toho míň črcání okolo.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam