• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    používání, stavba, zkušenosti, rady, nápady, prostě cokoliv této technologie budoucnosti.
    rozbalit záhlaví
    LYCO
    LYCO --- ---
    ENDREW: podle toho co píšeš bych tipoval špatný filament (nejspíš hodně proměnlivý průměr), nebo možná příliš nízkou teplotu hotendu (zkus přidat tak 10 ˚C).

    Jo a taky máš moc krátké retrakce. To asi s tvými problémy nesouvisí, ale kazí ti to tisk.
    ENDREW
    ENDREW --- ---
    ENDREW: Prikladam foto kde je videt ze to zprvu tiskne v pohode a pak zacne ten filament vynechavat

    ENDREW
    ENDREW --- ---
    Ahoj mam dotaz. Jsem cerstvym majitelem Fdm tiskarny Ender 5 pro. Moje prvni 3d tiskarna. Prvni vytisk sem tiskl z prilozenych G filu. Tiskl jsem kocku a pred dokoncenim se mi zasekl filament prebrousil se a nedotisklo mi to usi u ty kocky (cca po8h). Vymenil jsem prilozeny Filament a prosel jsem celej system podavani od extruderu po trysku a vse cajk. Tak jsem tiskl dalsi prilozeny G file tentokrat psa a ten byl za 3h bez problemu. Dalsim tiskem byli nejaky ty suporty kabelu pod hotbed a pro bovden aby sel kolmo do hotendu. To se taky vytisklo bez problemu.
    Ted uz na potreti tisknu vlastni veci. Pro slicovani jsem použil prilozeny creality slicer, nechal jsem ho nejakem lama modu kde vybiram snad jen kvalitu tisku(tloustka vrstvy) a rychlost tisku. Pri prvnim tisku se mi sekl Filament tak v 1/4 tisku ( cca 2h) pretrhl se tiskarna tiskla na prazdno. Druhy tisk zrovna tak. Treti tisk zatim jede, ale cca po hodine az hodine a pul mi zacne preskakovat extruder, musim tisk pozastavit filament vytahnout z bovdenu a znovu ho natahnout. Nikde nic nedrhne a kdyz natahuju filament jde v pohode. Avsak na tom vytazrnem pozoruju jak se mi filament postune zplostuje diky pritlaku extruderu. Pokracuje to pak zase v pohode cca tu hodku a pul. Ted naposled jsem zkusil povolit pritlak extruderu tak uvidim zda to k necemu bude, ale prijde mi divny proc to ma problem az po cca ty hodce a pul tisku. Napadlo me ze by mohl byt problem s teplotou u trysky, ale tam mi to stale ukazuje konstantnich 200°.
    EATHAT
    EATHAT --- ---
    No ja teda tisknu s SLA hodne naplocho...a mam s tim lepsi vysledky, nez s tema nakolonenejma vecma s mnoho supportama atd...
    nemluve o casto kratsich casech tisku apod...proste mi prijde zbytecny naklanet "kreditku" a podobne ploche objekty, pokud to neni bezpodminecne nutne...a pokud to neni opravdu neco detailniho, kde by mi vadili preexponovane bottom vrstvy...
    SPM
    SPM --- ---
    EATHAT: Otázka co je velký... teď tu poslední věc jsem i vzdal a nedotisknul. Byl to model baráku a okolí udělanej z dronu. Tisknutej na supporty, protože bohužel jak to bylo z dronu, tak to bylo nedokonalý a ten spodek (kterej by normálně měl být placatý jako u baráčků na vláčky) byl ohnutý. A prostě ta obří podložka se vždycky vytiskla, celé ty věže supportů se vytiskly, ale samotný objekt se urval hned na začátku :-)


    77WHITE: jo, to čištění tu někdo psal a to jsem si teď oblíbil, tím mě to alespoň tolik neštve :-D ale jinak mi to dělalo i na novém FEPu


    MIKULAS: šikmo se to snažím dávat, ale možná to stejně dělám blbě :-)

    Mimochodem teď jsem tam dával tisknout badge holder - prostě držák na kartu, rámeček, který má ale z obou dvou stran přesahy. Z toho flexi resinu. Dal jsem ho tam našikmo. Jako neutrhl se, ale nevím co z toho vyleze, protože pro změnu jak je to tenké a flexi, tak už při tisku jsem viděl, že jak to kývne vaničkou, tak se celý ten objekt ohne a pak vrátí :-D
    _VYKUTALENA_
    _VYKUTALENA_ --- ---
    MIKULAS: Od té doby co jsem si koupila Eco Resin White od Anycubic tak s tím problém mám poměrně vysoký. Máš s touto resinou zkušenost?
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    SPM: a nemas tedy blbe uz tu orientaci vytisku?

    Ve vetsine pripadu to podperami nedohonis. Typicky problem (muj zacatecnicky) a asi obecne pri prechodu z FDM na SLA je ten, ze se clovek snazi ty veci tisknout tak nejak rovne, paralelne s osami a plochami tiskarny. To je ve vetsine pripadu spatne. Technologie podava optimalni vysledky, kdyz je vetsina hran a ploch vytisku sikmo k posuvu i hladine resinu.

    Jinymi slovy, vytisk orientuj tak, aby bylo co nejmene ploch (i uvnitr) vodorovnych nebo svislych.
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    SPM: Zkus vycistit fep s nekolikasekundovou expozici a pak to cely sloupnes (+ odlejes zbytek resinu). Melo by to bejt ready for use.
    Nema FEP nejaky hlubsi skrabance, ke kterejm by se ty modely mohly prilepovat?
    Zkus zvysit bottom layer exposure.
    Nebo mas malou dotykovou plochu vs vaha/ velikost modelu?
    EATHAT
    EATHAT --- ---
    SPM: a nesnazis se tisknout velke veci? Obecne plati ze vetsi tisky se serou, nepriklad zustanou ty preexponovane spodni vrstvy, ale sila vztlaku u te plochy je tak velka, ze to ssebou pak strhne cely 3d print zpet do FEPu
    EATHAT
    EATHAT --- ---
    MIKULAS: jako ma recht, prodavaj se naky lubrikanty ale faktem je ze to musi jit i bez, nich je to spis takova tresticka na dortu a podle me to snizuje opotrebeni FEP. Ale co ja vim ja strhnul polarizacni filtr z LCD :D
    SPM
    SPM --- ---
    MIKULAS: no, u mě dost pravděpodobně blbě supporty, nějak se z FDM přeučuju blbě :-D Když to má supporty, tak ta podložka na podložce většinou je (když teď pominu jak mi ani nesvítil display, atd) a urve se to většinou někde dál. Párkrát mi upadly věci úplně, ale to zase byly nějaký speciality bez supportů tištěný přímo, tam to taky možná nevyšlo... (ostatní věci by asi nejspíš měly být ok, jelikož v kombinaci průša tiskárny, průša resinu a průša sliceru asi nevymyslím lepší nastavení, než co už tam bylo... Ikdyž jako teda nutno říct, že ten flexibilní resin na té podložce držel teda výrazně lépe, než ty tough verze).
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    SPM: pokud na podložce něco zůstane (tzn. přilnavost první vrstvy je ok), pak máš asi špatně supporty, orientaci výtisku a nebo rychlost odtrhu ... S přilnavosti FEPu se nic moc udělat nedá, leda řešit to napnutí
    SPM
    SPM --- ---
    MIKULAS: no u mě tak 50% výtisků, možná víc, končí tím, že se celý nebo částečně urvou z platformy a skončí na té fólii :-)
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    PISTA1: Jasny, kazdej ma jinej modelovaci workflow.
    Ja osobne bych stejne furt jel shellem, prave kvuli zpetny rychly editovatelnosti + zebrovani ribem, ale to uz je muj fetis :) Skoro vsechno co modeluju pak dal edituju po prototypech, takze je pro me dulezity aby se model v jeden moment kompletne nerozprsknul kvuli spatne nadefinovanymu sketchi apod
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    _VYKUTALENA_: nemám problémy s odlepováním. Jen jednou, když jsem z nového FEPu nesundal folii. Ty problémy máš? Nastavení základních vrstev řešíš? Napnutí fólie?
    _VYKUTALENA_
    _VYKUTALENA_ --- ---
    Ahoj uživatelé SLA printerů. Máte někdo zkušenosti s FEP lubrikanty, které zabraňují přilepení modelu na FEP? Kupujete případně v ČR nebo objednáváte ze zahraničí?
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    77WHITE: Tak na nějakej obyčejnej kvádřík asi jo. Ale třeba u tohodle co teď dělám mě přide, že vysunout kvádr a kutat do něj ten vnitřek, by bylo daleko složitější. Než vytáhnout z náčrtu stěny a pak ho jen zaklopit dnem.
    A hrany stejně zaobluju až na hotový věci, takže je jedno jakým způsobem vznikla.

    77WHITE
    77WHITE --- ---
    PISTA1: na krabicky je nejlepsi pouzivat prikaz Shell, kolikrat je to jedinej zpusob jak vyresit zaobleni hran bez slozityho prekreslovani. Tj vytahnout celej obdelnik a pak pres shell oznacit otevreny strany.
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    ACID: Dík to je přesně ono.
    ACID
    ACID --- ---
    PISTA1: zakotvuje první číslem, u ostatních místo čísla klikni na tu první. Taky to lze udělat pomocí ekvidistanty ;)
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    PISTA1: parametricky modelovani?
    vytvor si paramter, nastav ho jako kotu -> pri zmene parametru se zmeni vsechny objekty

    dokonce i v CZ
    Parametrické modelování v programu Fusion 360 - 3D tiskárny Original Prusa
    https://blog.prusa3d.com/cs/parametricke-modelovani-v-programu-fusion-360_37411/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam