• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    používání, stavba, zkušenosti, rady, nápady, prostě cokoliv této technologie budoucnosti.
    rozbalit záhlaví
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    SPM: jen pro srovnani, Lychee generuje autosupporty v default nastaveni takhle.
    Netvrdim ze to je hezke, ale urvat by se to nemelo.

    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    SPM: co je to presne za resin?
    SPM
    SPM --- ---
    Hmm, s tím flexem mi neni nějak přáno :-) Nic, jdu to zkusit ještě kolmo na výšku...

    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    VLADDRACUL: kdyby ti to nevyšlo, tak Cormet řeže taky mosaz laserem - říkali, že řežou úplně všechno, co jim neuteče z laseru =)
    VLADDRACUL
    VLADDRACUL --- ---
    MIKULAS: diky, zkusim.
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    VLADDRACUL: ok, takže absolutní přesnost není podmínka... Tak zkus to plehaso, to půjde možná i z 1mm. Řeší se snad jen to, že z jedné strany musí být páska nebo matný povrch, kvůli odrazu laseru, tak si musíš říct v poznámce objednávky, která je pohledová strana.

    Nevím ale jestli ti stačí jejich slitina. Mosazí je spousta, oni mají jen jednu.
    VLADDRACUL
    VLADDRACUL --- ---
    MIKULAS: ee, jsou to komponenty na opasek, ktery vysel z mody 2000 let zpatky :) ano, musi byt skrz. Nejuzsi prorez je 1mm

    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    VLADDRACUL:
    to je antena?
    Musi to byt skrz?
    Neslo by to litograficky?
    Jakou sirku ma ten nejuzsi element?

    Na maloseriovku bych doporucil toto: https://www.idilna.cz/cz/
    V jejich online aplikaci si naklikej objednavku - naimportujes DXF. Odahaduju to na 500 Kc za vse, prijde asi za 14 dni postou.
    Jediny problem iDilny je, ze maji velke stroje a vysledek muze byt trochu deformovany, pomackany od podavace...

    Na libustky pak mam jinou firmu u Mlade Boleslavi, zalezi na lokaci?
    VLADDRACUL
    VLADDRACUL --- ---
    Ahoj, zkusím to i tady - kdyby vadilo, tak se smažu.
    Nenašel by se mezi vámi někdo (ideálně pražský) s CNC/laserem schopným vyřezávat 0.5mm mosaz? Potřeboval bych vyřezat celkem tři destičky, vetší má 50mm šířku, menší 30. Zkusil jsem to ručně dremelkou a málem u toho umřel :)

    ARAON
    ARAON --- ---
    MIKULAS: Jasně. Jsem tu odpověď blbě nasměroval. Mea culpa.
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    ARAON: no mě to nevykladej :)
    ARAON
    ARAON --- ---
    MIKULAS: No a zrovnatak spatnou ji ma Chitubox i Lychee Slicer. Automaticke podpory pro SLA tisk jsou vseobecne nespolehlive. Automaticke podpory je nezbytne nutne peclive zkontrolovat a patricne upravit. Nejlepsi je opravdu udelat je rucne, i kdyz je to otravna piplacka.
    GRAGAGROGOG
    GRAGAGROGOG --- ---
    SKAUT: Jo, automatika existuje, ale pak to stejně projedeš kontrolou UVTools a čumíš na ostrovy bez podpor. (Prusa, Photon Workshop, Lychee.) Rozhodně to není na úrovni kde bych tomu věřil bez kontroly.
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    SKAUT: vzdyt ta automatika existuje, ale PrusaSlicer ji ma asi spatnou ... i tak na ni neni radno spolehat
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    MIKULAS: Tak mohl by tam být nějaký chytrý algoritmus. Jen myslenka...
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    SKAUT: chapu - asi bych FDM/SLA supporting nesrovnaval, plast se tak snadno nezborti a hlavne na FDM vytisk nepusobi jine nez gravitacni sily.

    U SLA je to jednak gravitace a hlavne odtrhavani od FEPu. Cim vetsi je vodorovna tistena plocha, tim vetsi silou je treba odtrhnout FEP. Ta sila pusobi behem tisku treba 1000x, motor dokaze v pohode pretrhnout vytisk :) Navic cele hlavou dolu...
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    SPM: Hmm tak to je jen u FDM, pro SLA to neni.
    MIKULAS: Ja se SLA nemám osobní zkušenost žádnou, jen používám zmíněné "smart support" protože to dělá podpěry fakt jak je třeba. Záhodno dodat že používám SuperSlicer, Průša je takovej "osekanej" (což nemusí být nutně špatně, ono chvíli trvá než si člověk ten profil vyladí).
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    SPM, SKAUT: ja teda nevim jak ostatni SLAckari tady, ale automaticke generovani pouzivam jenom v situaci, kdy vaham jak to udelat a chci videt, jak by to udelal ten nastroj

    Supporty si vetsinou klikam sam, ono se to zda jako spousta prace, ale ve finale neni - zrovna u te tve podlozky a obecne u geometrickych tvaru je to jednoduche. Tech 15min klikani se jako ochrtana proti zmrveni hodin tisku vyplati :) Jako bonus to pak muzes trochu posoupat, zjemnit kde ptrebujes (nekde tluste, nekde jen vlasove supporty), kdyz resis finalni vzhled.

    Jo jeste by bylo fer rict, ze pouzivam Lychee Slicer https://mango3d.io/downloads/ ... mam zaplacenou non-free verzi, protoze ta umi automaticky fixovat meshe, nemusim kvuli tomu spoustet Fusion. Mam za to, ze tenhle tool je na supporty uplne dokonalej, umi treba generovat duplicitni support pres osu, takze klikas jen polovinu bodu.
    SPM
    SPM --- ---
    SKAUT: jestli nekoukám někam blbě, tak tam vidím jenom tohle (u manuální úpravy si pak můžu klikat na objekt, kam je chci dát).

    SKAUT
    SKAUT --- ---
    SPM: Pro SLA tam neni možnost "smart support" ?
    SPM
    SPM --- ---
    MIKULAS: by mě jenom zajímalo, jak ten pitomej průša slicer k tomu donutit :-D to co je na tom screenshotu jsou automaticky vygenerovaný supporty s thresholdem jejich hustoty na maximum. Pak tam jdou ručně přidávat podpěrný body, ale to je klikačka jak prase.

    Nicméně: obecně se mi nejvíc zamlouvá to řešení č. 1, co jsi psal. A teď jsem zjisitl, že jsem játro :-D Protože jsem něco takového už zkoušel a nepovedlo se mi ten slicer donutit, aby mi položil výtisk na podložku a udělal supporty okolo. A když jsem to teď šel udělat znova, že udělám screenshot, tak to funguje... :-D takže, jdu na další pokus :-D
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    SPM: treti varianta je uplne kolmo, postavis na kratsi stranu ale ne na podlozku, nybrz NA SOLIDNI SUPPORTY, s vetsi stykovou plochou nez je pudorys vytisku ... a po stranach supporty, aby se to nekroutilo

    ale zase je tu ta kombinace flex + prusa, kterej tusim kejve vanickou, coz v tomhle pripade bude asi vadit a deformovat vysledek
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam