• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    ZORB
    ZORB --- ---
    CHILDINTIME: Já bych zkusil kombinovat vyplne. Plus to nechavam vychladnout v boxu-racku...
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    CHILDINTIME: jenze ti to ochladi okoli to ze podlozka topi akorat zpusobi to ze dole je to teplejsi nez nahore.

    Moje minimalisticke reseni na box je, ze vemes 2 bedny od bananu, jednu das zezadu (bacha at mas misto na podlozku), druhou das zepredu. tou dirou to zapnes. na bok staci ten pytel co je v bedne od bananu (dej naruby)

    pak ti to skutecne bude chladnout nekolik hodin.
    CHILDINTIME
    CHILDINTIME --- ---
    diky za postrehy, chladnout to nechavam dlouho (tohle bylo po dotisteni na podlozce asi 10 hodin), box nemam, tiskarna je docela vhodnem miste s minimem pohybu vzduchu a zmen okolnich teplot. Zkusim jeste co pise JENIIK.

    Jinak si nemuzu moc stezovat, tiskne to super i velky veci a kdyz obcas vidim problemy co ostatni resi a jak vypadaji jejich tisky, tak tohle je pohoda a vim, ze uz je to asi na limitu tiskarny/materialu.
    JENIIK
    JENIIK --- ---
    PECA: když to chladíš pomalu, tak to částečně odstraníš, ale odstraníš to tím, že necháš ten výrobek přirozeně podlehnout tomu pnutí. To, co popisuju je spíše o tom, že ten matroš holt donutí horní chladnoucí vrstvu se přizpůsobit. Pnutí vevnitř imho zůstane, to holt jinak, než nahřátím, nebo pomalým chladnutím neodstraníš, ale tím také dovolíš výrobku se podvolit tomu pnutí.

    Je to neřešitelná situace, protože holt matroš se při chladnutí smršťuje a chladne ti buďto jen malá část právě vytištěná a nebo celý výrobek.
    PECA
    PECA --- ---
    JENIIK: Já si až doteď myslel, že ohřátím a pomalým chlazením se to vnitřní pnutí právě odstraňuje... IMO při pomalém chladnutí má materiál čas se "srovnat", ne? Naopak, pokud to tuhne rychle, pnutí zůstává a případně způsobuje deformace či praskliny.
    JENIIK
    JENIIK --- ---
    AXTHEB: To byl casto ten problem u mne. Kdyz to chladlo pomaleji, deformovali se mi to, protoze to bylo dost vlacne na to, aby prave se smrstujici vrstvy tu vec ohnuly. Pomalym chladnutim holt vnutrni pnuti neodstranis. Co mi ale fungovalo skvele bylo tisknout tak pomalu a v takovem prostredi, ze vlastne vse pod prave tistenou vrstvou uz bylo tuhe...
    BLACKOUT
    BLACKOUT --- ---
    JENIIK: neviem no ale celkom mi to pomohlo pri ABS :)
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    JENIIK: Pomuze, v teplem boxu to vychlada pomaleji.
    JENIIK
    JENIIK --- ---
    BLACKOUT: to ti vůči vnitřnímu pnutí matroše nepomůže...
    JENIIK
    JENIIK --- ---
    CHILDINTIME: tohle vypadá na přirozenou kontrakci materiálu, tady pomůže asi jedině tisknout na studenou podložku velmi, velmi, pomalu...
    ACID
    ACID --- ---
    CHILDINTIME: jako první bych zkusil nechat to vychladnout na podložce, pokud to tak neděláš
    HNIZDO
    HNIZDO --- ---
    CHILDINTIME: něco podobného jsem řešil s Petg (okraje). Obecně se radí snížit rychlost tisku, snížit chlazení, někdy zvýšit teplotu podložky. Jde o to jak pak zareaguje materiál.
    CHILDINTIME
    CHILDINTIME --- ---
    mam prusa i3 mk3s+, tiskne pekne, ted tisknu vetsi placaty veci a mam problem s malym warpingem, stred vytisku je prohnuty nahoru. Na podlozce to sedi dobre po celou dobu tisku, po vychladnuti a sundani je prostredek o 1-2mm vyse nez okraje, viz fotka s prilozenym pravitkem (model je v orientaci jak se tiskne).

    Vetsinou kdyz lidi resi warping tak se jim zvedaji okraje, ja to mam naopak, nevite jaky nastaveni bych mohl zkusit, aby se to zlepsilo? Tisknu vyhradne Prusament PLA, vychozi nastaveni teplot (215/60) i vseho ostatniho. Aktualne to resim u modelu co je vlastne kulaty talir, 20cm polomer, 1.1 cm vyska.

    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    HEINZZ: to me taky hlavne podle zadani by musel clovek mit 50 rukou. Ale ja si chtel jen zarelaxovat.
    HEINZZ
    HEINZZ --- ---
    FERNIE: 30-40k hrubýho za takhle specifickej (a ne úplně malej) skillset? asi žiju pod kamenem (a v praze) al přijde mi to celkem málo...
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    FERNIE: to je u brna, ja bych neco prazskyho.
    FERNIE
    FERNIE --- ---
    RAINBOF: Nemam to teda z prvni ruky, ale sem tam relativne casto zakaznikem: https://www.materialpro3d.cz/prace/
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    Docela by me lakalo si zkusit "zivot na farme" :) tedka mam obdobi delsiho volna, nepotrebujete nekdo na chvili pomocnika k tisku ? Kdyztak posta.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    FERNIE: Tak tohle bylo pred osmi lety :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam