• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    používání, stavba, zkušenosti, rady, nápady, prostě cokoliv této technologie budoucnosti.
    rozbalit záhlaví
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    ECHELON: krásně zvolená barva, vypadá to velmi stylově :)
    ECHELON
    ECHELON --- ---
    Kabinka pro tinywhooop vlastní konstrukce, vymodelováno ve Fusion 360



    PECA
    PECA --- ---
    TBC: Netuším, jestli to to, co hledáš, ale třeba databáze modelů (všech možných) jsou třeba:
    Thingiverse - Digital Designs for Physical Objects
    https://www.thingiverse.com/
    https://www.printables.com/
    ...
    TBC
    TBC --- ---
    Ahoj, nevim jest-li je to tady OT ale nekdo od 3D tiskaren, mi rikal ze existuje nejaka open databaze, kde je mozne najit matrice pro tisk dilu pro spotrebie, konktretne potrebuju, plastovy "pin" pro dvirka ve stare pracce Candy a nikde nemohu najit... muzete pripadne poslat odkazy, nebo mne nasmerovat do spravneho klubu? diky
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    JVCNC: znam par kluku ze severnich Cech, co to tak meli pred nekolika lety.
    S praxi mas pravdu, ale taky je akutni nedostatek lidi. Firmy nabiraj kdekoho a rady doskolujou, kdyz soft neznas. Nicmene, to je fakt nad ramec klubu, takze se omlouvam za spam.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    77WHITE: nahodou jsem se koukal take, jestli se neco nezmenilo a nezmenilo. Nejvic je toho kolem 30-35k, vyjimecne 28 a 40k vcelku nezavisle na tom kde v CR. Nad uz vsude chteji praxi.

    Na skolu kde se uci na cnc jsem chodil take jako student a na par z nich jako dodavatel a z vlastni zkusenosti se tam clovek moc nenauci, jen nejzakladnejsi veci, takze v praxi se musi lidi ucit zas velkou cast znovu v konkretnim provozu, protoze vsude jiny stroj s jinym rizenim, nekde s CAMem (malo kde stejnym) nekde se programuje primo na stroji ve znacne specifickem SW ktery na skolach neuvidis.

    Republikovy prumer na operatora je 36k kc. Na to aby nekdo dostal tech 50k uz musi mit praxi a navic jeste technolog, tedy absolvent zcela bez sance a tech mist je tak malo ze se tam neda snadno dostat (treba tezky prumysl jako obrabeni lopatek turbin, dily do leteckych motoru atd.

    A dnes to nechce nikdo delat, protoze penize za to jsou uz skoro 10 let stejne. Tehdy to bylo zajimave, dneska je to dost bida kdyz ma clovek jeste hmotnou odpovednost, obcas se nadre (nekde v kanclu v korporatu je to pohodlnejsi) a tam absolvent bez praxe se nedostane protoze operator tam je i technologem, serizovacem a programatorem. Jen operator/obsluha je jen mackac zelenyho, tedy jen v seriovce. V kusovce a v kovo to je o nicem (a o neco lip placene).

    Znam truhlarny, drobne zivnostniky, kovo, skoly i vyzkumaky jakozto dodavatel takze si myslim ze situaci vcelku dobre znam. Jedina sance jak si prijit na zajimavejsi penize je zacit sam ponikat a prijit na trh s vlastnim produktem. Obcas se sam divim co kdo v CR vyrabi zajimaveho a kdyz chce nekdo uspet, musi jit vse na export. Dneska zacit je rizikovejsi nez predtim (nejsou materialy, kdyz uz jsou tak jsou ceny nekolika nasobne vyssi a trh je o poznani mensi).
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    JVCNC: cerstvy absolvent s maturitou ze strojni stredni, kde je ucili na cnc masinach - vpodstate jakejkoliv provoz co pouziva cnc? Spis v kovovyrobe, truhlarny byvaji obecne o neco hure placene, tzn nastupni plat 40k v regionech na konci sveta. Jobs cz takovejch praci vyplivne vic nez dost. Dokonce koukam ze jim na spouste mistech staci SOU, pokud umis potrebnej software.

    Ted si predstav kdyz mas i par let zkusenosti a nejses totalni nymand, firmy se o tebe perou.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    77WHITE: prelozim, kde dostane cerstvy absolvent s maturitou praci jako operator cnc 45-50k hrubeho?
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    JVCNC: nerozumim tvoji cestine, sorry:D
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    77WHITE: to by me zajimalo kde, na tolik se cerstvy absolvent bez zkusenosti nema sanci se dostat.
    KULA
    KULA --- ---
    RAINBOF: tihle jsou moji oblíbení, nevím proč, když ještě měli obchod ve Strašnicích, jezdil jsem tam a pokaždé prima konstruktivně poklábosil. https://sharplayers.cz/prace/
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    77WHITE: to samozrejme nijak nepopiram. sam jsem mimo CNC business a moje predstavy o nem na zaklade doslechu byly vzdycky takovy jako popisuje ty a PETER_PAN. o to vetsi bylo moje zdeseni, ze existuji firmy, kde to funguje jak popisuje JVCNC
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    PETER_PAN: vic nez on = vic nez oni (dobri CNCckari)
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    77WHITE: Presne, ma take vic nez managment v te firmne. Vic nez on ma v te firmne treba 5 lidi (z 200).
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    QWWERTY: Ja znam zase cloveka co dela ve firmne jako zamestnanec, ale vzdy celou zakazku = programovani CNC, operator, finish a premereni a zabaleni vyrobku. A ma teda kolem 100k CZK, zalezi na kseftech hodne. Za 60 hod./tyden teda, ale stejne.
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    QWWERTY: to je samozrejme chyba zamestnance, obsluha cnc je velice cenena. Kluk po stredni nema problem ve stredoceskym kraji po maturite dostat 45-50k hrubyho, pokud to aspon trochu umi. Casto firmy i zaskolujou, protoze jich je zoufalej nedostatek. Takze znamej bud zil na konci sveta, nebo byl moc pohodlnej hledat chvilku jinde. Treba severni cechy po cnckarich vyslovene touzi, casto maji vic jak stredni managment v ty oblasti.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    PETER_PAN: divil by jsi se, ale taky jsem z toho byl prekvapeny.
    proxy-znam cloveka, co programuje CNC (tzn. ne bezny operator) a myslel jsem si, ze se nema spatne a ze neni problem sehnat praci, protoze prece CNC jsou business kde se toci prachy a vyzaduje to uzce specifickou specializaci. do reality me vratilo, kdyz jsem slysel, ze dotycny v podstate bral min jak prumerny plat + zamestnavatel byl naprosty kreten. napr. vyhrozoval zamestnancum vyhazovem, pokud nebylo po jeho a pak byl prekvapeny, kdyz mu zamestnanec sam donesl vypoved. az potom mu doslo, ze je to pruser, protoze prijde o jedinyho cloveka, ktery to jeho pofiderni italsky CNC umi rozchodit.

    urcite zalezi i na regionu a firmach co tam pusobi ... ale zda se, ze nektery jsou fakt tristni jak ohodnocenim, tak pristupem k zamestnancum
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    JVCNC: To opravdu ne a jestli tak se nechaji tahat za fusekli.
    HEINZZ
    HEINZZ --- ---
    JVCNC: @_@
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    PECA: no to funguje trochu jinak, hlavne u plastu, jde o to aby to chladlo rovnomerne a ne postupne po castech. Proto vyhryvana komora vzdy pomuze, teplota tesne pod prechod a gradienty jsou hned mensi. No a pak jsou tu takove veci jako zaklady konstrukce forem pro vstrikolis ohledne tloustek sten, protoze on se ten material smrstuje a deformuje podle toho kolik ho kde je a to i u vstrikolisu kde chladne vyrazne rovnomerneji rovnomerne, proto se taky dost specha na dobu plneni formy aby vsude material zatekl pokud mozno vsude ve stejny cas a co nejrychleji (par s az jednotek desitek s) a porovnej to s 3d tiskem ktery trva nekolik hodin a zatimco nektera cast uz je studena, jina se na ni teprve tiskne.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    HEINZZ: to je jeste luxus, to maj lidi co obsluhujou 5 axis cnc za par desitek mega a ne nejakou blbou farmu tiskaren za par korun
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam