• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    JIRIKK: pokud jde o jednu malou vec a ne nic velkyho/seriovyho, tak je dobry napsat odkud jsi a treba najdes i nejakyho dobrovolnika ze svyho okoli ...
    pokud jsi z nejakyho vetsiho mesta, tak muzes zkusit poptat komunitu okolo hackerspace - brmlab (praha), base48 nebo fablab (brno)

    ...ale jasne, to nejsou zakazkovy firmy, ale spis zalozeny na dobrovolnosti a ochote danych lidi
    JIRIKK
    JIRIKK --- ---
    Ahoj. Můžete mi, prosím, poradit nějakou seriozní firmu, co dělá 3d tisk na zakázku? V pondělí jsem obepsal 5 random firem podle googlu, ale do dneška se mi nikdo neozval. Jako je pravda, že potřebuju vytisknout jednu malou věcičku, tak to pro ně asi neni zajímavý. Ale že mě budou všichni ignorovat, to jsem nečekal. Pro upřesnění, všechno jsou to firmy co nabízejí tisk i jednoho kusu. Budu rád za nějaký tip. Díky moc.
    SPM
    SPM --- ---
    Nevim jak se to resi na prusa sliceru, ale kdyz jsem neco podobnyho resil v simplify3d, kde jsem navic to logo chtel tisknout druhou tryskou u dualheadu, tak jsem to naopak musel mit jako dva objekty a resit to az ve sliceru...
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    ACID: "Add part" -> "Load"
    jak pise KULA: Slicer pak vi, ze jsou to "multiple parts" of a "single object" a ze i kdyz nejsou jeden model, tak se muzou pozicovat vuci sobe navzajem vcetne Z osy



    ANDY_WARHOL: tohle neni uplne nejlepsi pristup, kdyz chces ty .stl drzet od sebe, napr. pro pozdejsi praci
    a pokud nepotrebujes nejaky advanced pozicovani, tak je zbytecny mit 2 puvodni .stl, otevirat kvuli tomu tinkercad projekt a generovat dalsi .stl, kde budou slouceny, kdyz to muzes udelat ve Sliceru rovnou

    ACID
    ACID --- ---
    KULA: pravděpodobně by to mělo jít tak, že logo nactes jako modifier, ale nejsem u kompu..
    KULA
    KULA --- ---
    ANDY_WARHOL: jasný, tohle mé je takový krajní řešení, dobrý tak leda při podložkování.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    KULA: tohle se hlavně nedělá většinou ve sliceru i když to asi taky de. Naimportuj si ty objekty do tinkercsdu a tam je zgrupuj k sobě v poloze jaké potřebuješ. Pak to teprve dej do sliceru
    KULA
    KULA --- ---
    KULA: haha, je třeba ty objekty sloučit. Jakmile jsou každý separé a ne v jedné skupině, slicer vynucuje usazení na podložku.
    KULA
    KULA --- ---
    Nazdar ve spolek, vypejká mě PrusaSlicer a nemůžu na to přijít.
    Mám 2 objekty, jeden je krabička, druhý je logo. Ve Sliceru to chci spojit, respektive napozicovat logo na krabičku, Ale můžu se hýbat jen v ose X a Y, protože výška jakožto osa Z vždy spatně zpět na podložku. Ten objekt loga nejde od podložky odlepit. Tlačítko spadnout na podložku je zjevně stále aktivní a nejde mi vypnout. V návodu se mi to nedaří najít, tak jsem si říkal, že se poptám tady. Vím, že jsem tohle už dělal ale takhle se mi to nikdy nezachovalo.
    KY_109
    KY_109 --- ---
    RENDALF: Absolutne netusim, co prodava Alza. Nicmene, Ender 3 v2 co jsem si koupil loni (17-Oct-2021) ve svycarskym eshopu ma board V4.2.2.

    Koukal jsem na ten board na Alze co linkujes a je vtipny, ze to vypada, ze oni umyslne rozmazali ten obrazek v miste, kde se uvadi ta verze boardu (tesne pod napisem CREALITY, pod pismenky "LITY"). Takze nedokazu srovnat, zda ten co oni prodavaj jako tichej je ta sama verze co jsem dostal v krabici. Nevim, zda pomuze, ale fotky myho viz priloha.

    RENDALF
    RENDALF --- ---
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    ECHELON: krásně zvolená barva, vypadá to velmi stylově :)
    ECHELON
    ECHELON --- ---
    Kabinka pro tinywhooop vlastní konstrukce, vymodelováno ve Fusion 360



    PECA
    PECA --- ---
    TBC: Netuším, jestli to to, co hledáš, ale třeba databáze modelů (všech možných) jsou třeba:
    Thingiverse - Digital Designs for Physical Objects
    https://www.thingiverse.com/
    https://www.printables.com/
    ...
    TBC
    TBC --- ---
    Ahoj, nevim jest-li je to tady OT ale nekdo od 3D tiskaren, mi rikal ze existuje nejaka open databaze, kde je mozne najit matrice pro tisk dilu pro spotrebie, konktretne potrebuju, plastovy "pin" pro dvirka ve stare pracce Candy a nikde nemohu najit... muzete pripadne poslat odkazy, nebo mne nasmerovat do spravneho klubu? diky
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    JVCNC: znam par kluku ze severnich Cech, co to tak meli pred nekolika lety.
    S praxi mas pravdu, ale taky je akutni nedostatek lidi. Firmy nabiraj kdekoho a rady doskolujou, kdyz soft neznas. Nicmene, to je fakt nad ramec klubu, takze se omlouvam za spam.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    77WHITE: nahodou jsem se koukal take, jestli se neco nezmenilo a nezmenilo. Nejvic je toho kolem 30-35k, vyjimecne 28 a 40k vcelku nezavisle na tom kde v CR. Nad uz vsude chteji praxi.

    Na skolu kde se uci na cnc jsem chodil take jako student a na par z nich jako dodavatel a z vlastni zkusenosti se tam clovek moc nenauci, jen nejzakladnejsi veci, takze v praxi se musi lidi ucit zas velkou cast znovu v konkretnim provozu, protoze vsude jiny stroj s jinym rizenim, nekde s CAMem (malo kde stejnym) nekde se programuje primo na stroji ve znacne specifickem SW ktery na skolach neuvidis.

    Republikovy prumer na operatora je 36k kc. Na to aby nekdo dostal tech 50k uz musi mit praxi a navic jeste technolog, tedy absolvent zcela bez sance a tech mist je tak malo ze se tam neda snadno dostat (treba tezky prumysl jako obrabeni lopatek turbin, dily do leteckych motoru atd.

    A dnes to nechce nikdo delat, protoze penize za to jsou uz skoro 10 let stejne. Tehdy to bylo zajimave, dneska je to dost bida kdyz ma clovek jeste hmotnou odpovednost, obcas se nadre (nekde v kanclu v korporatu je to pohodlnejsi) a tam absolvent bez praxe se nedostane protoze operator tam je i technologem, serizovacem a programatorem. Jen operator/obsluha je jen mackac zelenyho, tedy jen v seriovce. V kusovce a v kovo to je o nicem (a o neco lip placene).

    Znam truhlarny, drobne zivnostniky, kovo, skoly i vyzkumaky jakozto dodavatel takze si myslim ze situaci vcelku dobre znam. Jedina sance jak si prijit na zajimavejsi penize je zacit sam ponikat a prijit na trh s vlastnim produktem. Obcas se sam divim co kdo v CR vyrabi zajimaveho a kdyz chce nekdo uspet, musi jit vse na export. Dneska zacit je rizikovejsi nez predtim (nejsou materialy, kdyz uz jsou tak jsou ceny nekolika nasobne vyssi a trh je o poznani mensi).
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    JVCNC: cerstvy absolvent s maturitou ze strojni stredni, kde je ucili na cnc masinach - vpodstate jakejkoliv provoz co pouziva cnc? Spis v kovovyrobe, truhlarny byvaji obecne o neco hure placene, tzn nastupni plat 40k v regionech na konci sveta. Jobs cz takovejch praci vyplivne vic nez dost. Dokonce koukam ze jim na spouste mistech staci SOU, pokud umis potrebnej software.

    Ted si predstav kdyz mas i par let zkusenosti a nejses totalni nymand, firmy se o tebe perou.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    77WHITE: prelozim, kde dostane cerstvy absolvent s maturitou praci jako operator cnc 45-50k hrubeho?
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    JVCNC: nerozumim tvoji cestine, sorry:D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam