• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    používání, stavba, zkušenosti, rady, nápady, prostě cokoliv této technologie budoucnosti.
    rozbalit záhlaví
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    ZVIRATKO: To je. Taky funguje nejjednodušeji. Jen jsem poznamenal ze PLA lze tisknout na studený ( správně pripraveny) povrch. Markforge treba tiskne jen na studeny bed (g10 material + elmer lepidlo).
    Proc by se mělo ale PLA smrskavat, netuším.( Při správně nastavene tiskárně a sliceru )
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    SKAUT: Na spulkach je napsáno Bed: 60C a to same má tiskárna i slicer jako default.
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    ZVIRATKO: PLA nemusí mit vyhřívanou podložku ( ale nezkoušel jsem nikdy a asi chce PEI? ). A nemelo by se smrskavat. Pravda je že u modelu to neřeším a funkční díly mám většinou z ABS 🤷 Rozměr mi to ale drží (saten, hladka i na G10).
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    proc je standardni nastaveni pro PLA 60ºC podlozka? Me se vsechno na podlozce smrskne. Kdyz nechladim (respektive to kvuli lepidlu nastavim na 30ºC) tak mam ty veci mnohem presnejsi... je to jen kvuli podlozkam, na kterych to jinak nedrzi?
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    LYCO: U nekterych materialu je doporucene chlazeni uplne vypnout. A u materialu ktere maji snahu se smrstovat, je dobre kvuli prilnuti na podlozku prave nechladit vubec. ABS, Nylon, flex tisknu s vypnutym chlazenim. Ofuk porad jako novy ( tiskarna je v boxu, hotend Mosquito ). Staci jej mit ze slusneho materialu ( kdyz uz je tisknuty ).
    A taky se nesnazim rict ze nejsou chyby v navrhu, nebo vyberu materialu.
    LYCO
    LYCO --- ---
    QWWERTY: MIKULAS: to jsem potkal u tiskárny kterou máme v práci v kanceláři. IMHO je to problém návrhu: plastový díl upevněný jen na jednom konci, těsně vedle hotendu a (aspoň u prvních vrstev) zahřívané podložky. A zhoršuje to blbá defaultní konfigurace, ve které je chlazení u prvních vrstev kompletně vypnuté.
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    QWWERTY: ja mam taky zkusenost s tim ohnutym fan spreaderem, co pak zacal nicit tisky ... a deje se to jen na tiskarne, ktera je v boxu (kvuli tisku ABS)
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    SKAUT: my bad, potom jsem creep spatne pochopil
    mas pravdu, ze tam jedina zatez je tak max. gravitace
    takze ok, aby se to klasifikovalo jako "creep", tak to chce vetsi zatez :)
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    QWWERTY: To se spis roztekl teplem. Na zmiňované tečení by to chtělo ještě nějaké mechanické zatížení. ( Jako když je tam šroubek který se "povoli" diky tomu jak se plast zdeformuje)
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    LYCO: s PETG creepem je mozny se potkat napr. i u MK3
    takhle se mi casem roztekl PETG fan shroud a zacal drhnout o modely behem tisku :))
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    LYCO: aha. O tenceni jsem nemel tuseni.
    LYCO
    LYCO --- ---
    RAINBOF: důvod je tečení materiálu (creep), pomalá deformace když je materiál zahřátý a zatížený. ABS (a případn varianty jako ABS+) tím tolik netrpí, PETG jo. Ale prý občas lidi používají PETG na bootstrapování (vytisknou z PETG a pak znova z ABS, když už mají tiskárnu co ABS umí).
    VLAC
    VLAC --- ---
    Zdravím, kdyby měl někdo zájem, prodávám Anycubic Photon Mono X + Wash & Cure Machine [Tiskárna 3D Anycubic Photon Mono X + Wash & Cure Machine]
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    ZVIRATKO: jeho vlastní díly ale tuhle teplotu musí ustát, PETG či PLA to údajně nedaj...
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    ZVIRATKO: Tak myslim základ. Když se dodělá těsnění, izolace a podobně zak samozřejmě vic. Nero zkoušel peek a roztavil se mu toolhead.
    Na mym zbastlenym stroji s puvodem v prusa mini mám v komoře teď 50°C ( debil jsem udelal mizernou izolaci a zbytečně udělal velký průhledný panely 🙈). Ale trysku můžu na 450°C ( na vic bych musel jiny termistor). Byl bych ale omezenej bedem stejně, protože jen PCB...
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    SKAUT: Voron umi mnohem vic ne? Respektive u Voronu si to clovek dodela na co potrebuje. Videl jsem trysku na 400ºC a komoru na 130ºC :-)
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    ZVIRATKO: V komoře máš při tisku 50°C. Vim ze je HT PLA ( mam doma cívku ale ještě jsem neměl čas zkoušet). Mam pocit že je by mohlo být křehčí takže by mohlo praskat.

    A sam jsem si vyzkoušel že nemá smysl se odchylovat moc od doporučených materiálů dílů. Člověk pak řeší problém který neexistuje 🙈😄
    PICAZSOO
    PICAZSOO --- ---
    SKAUT: Aha, díky za zajímavý info!
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    ono by to slo tisknout i z lepsiho PLA kdyz na to prijde
    ale taky bych to tisknul z ABS, protoze kdyz to tak udelalo mnoho jinych lidi tak to je jistota, a nebude clovek resit, ze u ABS se to prohne nejak a u PLA jinak, a ze tim padem nesedi nekde o milimetr rozmer...
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    PICAZSOO: PC pod zátěží praská časem.
    Samozřejmě nikdo nikomu nebrání si to vytisknout z čeho chce.
    PICAZSOO
    PICAZSOO --- ---
    RAINBOF: Popř z Prusa PC Blend? Se to tiskne prece jenom lip a myslim, ze tepelna odolnost je podobna?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam