• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    VLADDRACUL
    VLADDRACUL --- ---
    KULA: Motor na obrázku je taky Nema 17
    KULA
    KULA --- ---
    VLADDRACUL: vida, takže jít by to mělo. Jsem si nevšiml, že je to pro motory Nema 17 ten extruder....Ten motor má delší osu/hřídel.
    VLADDRACUL
    VLADDRACUL --- ---
    KULA: Slovo "lepší" není to, které bych použil :) Každopádně k tvému dotazu - můžeš si vytisknout takovýhle stahovák https://www.thingiverse.com/thing:3593964? a zkusit se s tím jebat, popřípadě to zkusit zahřívat/chladit. Nebo jít do výrazně snažší cesty a ideálně dremelkou ho rozříznout.
    KULA
    KULA --- ---
    Jsem si na Ender 3 koupil lepší extruder. Mno jo, ale jak to ozubené kolo z té osy motoru stáhnout když nemá červíka :D a vyměnit se musí, je nízko oproti druhé straně a prostupům filamentu.
    Nějaký trik nebo hrubá síla?

    SKAUT
    SKAUT --- ---
    Ja you zbastlil z ikea boxu dry box. Filament tam strcim hned po rozbalení a když se do nej neleze tak se drzim kolem 16% vlhkosti. Samozřejmě je třeba jedinou za čas vysušit silikagel. A nic to nežere 😄.
    SPM
    SPM --- ---
    To snad budu muset zkusit taky :-) Než jsem při letošní zimě doma vyrobil něcojako IOT a odvlhčovač, tak jsem měl v bytě 75%RH, takže kdoví v jakym stavu jsou ty filamenty :-)
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    TEAPACK: jj, mám tiskárnu nad schodama do sklepa. A vlhkost je znát, pokud tisknu pouze "funkční" věc tak na to prdím, když chci i něco pohledovýho tak box 3 hoďky předem zapnu a ten rozdíl je velkej.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    PISTA1: to je vyhřívaný box na filament?
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    MATT
    MATT --- ---
    One-Piece Tank Chassis Pushes Print-in-Place To New Heights | Hackaday
    https://hackaday.com/2023/01/20/one-piece-tank-chassis-pushes-print-in-place-to-new-heights/

    PiPBOT 1.0 a Print-In-Place Tank/Robot Tracks Fully Mechanical
    https://www.youtube.com/watch?v=KKuqrRW1xzk


    https://twitter.com/3dHonza
    MATT
    MATT --- ---
    o vikendu jsem narazil na tohle, ale ted koukam, ze uz je aspon 5 let stary.. posunulo se to nekam? rapid liquid printing


    Rapid Liquid Printing│ 3D printer│ industrial 3d printer
    https://www.youtube.com/watch?v=cIMBeHqnDAs
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    AKA_THE_A: "phosphorus" lze prelozit jako svetlonos. A i ten bilej bych doma chtel mit - byt teda bezpecne ulozeny pod vodou, ale ja jsem vasnivy sberatel, mozna spis hoader.
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    ANDY_WARHOL: v angličně tomu řikaj "phosphor", u nás "luminofor". S fosforem nemá nic společnýho, mechanismus světélkování je úplně jinej.
    Fosfor je "phosphorus" a ten bílej (kterej na vzduchu v noci viditelně světélkuje) bys doma fakt nechtěl ;-)
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    PSA: Bambu Lab X1 Carbon je bozi. Je tam teda par WTF, ktera popisu nize, ale je to fakt jak neco co by mohl prodavat Apple.

    Prvni dojmy skvele, baleni perfektni. Quick start je skoro na urovni, ze to posklada vase maminka, ale ne uplne.

    Prvni vytisk perfektni, druhy vytisk perfektni, treti zatim taky perfektni. Jedina zavada, kdyz jsem vypnul Flow Calibration tak to podextrudovalo (ale snad to teda znamena, ze ten LIDAR neco dela) - asi protoze to je neorigo svitici filament a ty jak znamo jsou na hovno. Stopnul jsem tisk a pak to delalo trochu kravoviny (hlava zustala nad tiskem, bed uprostred a nereagoval, restart to vyresil, ale mam podezreni ze jsem omylem z kompu v prubehu tisku kliknul na kalibraci, obcas to neni zcela intuitivni :)

    Tiskne to fakt hezky, tiskne to rychle a skutecne to dela docela bordel. Vetraky jsou jak startujici stihacka a to tisknu PLA. Ale bal jsem se ze to bude horsi.


    A ted par zaporu
    1) pokud budete pouzivat AMS a nejaky spool vam do toho nepujde tak to je slusna PITA. Zatim to vypada, ze oficialni reseni je odpojit uplne AMS a hodit to do spool holderu. Druha moznost je otevrit AMS a spulku mit venku. Treti moznost je neco co jsem zahledl, co si ale musi clovek postavit, a to je Y rozbocka pred ten AMS buffer. Moc jsem se tomu nevenoval takze poradne ani nevim, proc tam ta spulka nesla (respektive sla, ale neslo s ni tocit, asi je moc siroka)
    2) Provozni zvuky jsou celkem OK, ale ten nozzle wiper je neco strasnyho. To dela zvuky, jak kdyz nekdo kladivem mlati do ponku (teda ne ten wiper ale nejaky kovovy picep na pruzince za tim, jehoz vyznam mi zatim unika).
    3) nektere veci jdou i s AMS tisknout jen z prvniho vhodneho materialu co je tam vlozeny. Proste na tiskarne nejde ten material prepnout. U jinych veci tam moznost je. Co jsem nasel tak kdyz pri slicovani nebylo zapnute "Enable AMS" tak to proste neumi nic jineho nez prvni slot.
    4) i ve "vypnutem" stavu (Auto sleep nebo vypnuti tlacitkem) jede furt vetrak na elektroniku. Neni to hlucny, neni to neslysny, ale hlavne to pak bude chtit vymenit zbytecne brzo. Chapu, ze je to furt online, ale at mi nikdo nerika ze to neslo v idle stavu chladit pasivne
    5) ten crap chute vzadu... 🤦🏻 a vubec to docela plytva filamentem kdyz se pouziva to AMS. Ono to vzdycky udela retrakci az do AMS a pak kdyz to laduje filament tak to vyblije docela dost materialu na muj vkus. Jakoze to budou podle me gramy, coz u fakt malych veci jsou desitky procent. Ale je to jak s tim vicebarevnym tiskem - go big or go home :)

    no a to je asi tak vsechno, vlastne blbosti a nic zasadniho. Ty zasadni veci naopak funguji zda se tak dobre, ze o nich neni potreba nic rikat :)

    Jo a ten slicer se mi docela libi. Krome toho, ze jsem fakt nic nemenil, jen tam hodil model a kliknul na print a vypadl vytisk, tak to UI je docela prijemne, par ficur co je tam navic je taky prijemnych, tak jen doufam ze budou zpetne i mergovat veci z upstreamu nebo se tohle mergne do upstreamu (haha).
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    PICAZSOO: 0_o ... diky za info ..ted koukam, ze oni to dokonce pisou i u toho filamentu na eshopu
    "Obsah fosforeskujícího obsahu může vést k odírání trysek při delším používání filementu Dark of Glow od Spectrum PET-G je doporučeno používat trysky z nerezové oceli."
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    ANDY_WARHOL: Fosfor by byl hodne nebezpečný. "nasviti" se musí všechno ale to co tam sviti neni fosfor. ( byvala smes, a taky byla radioaktivní - špatné pro ty co to delali).

    Mel by stacit PID a z-offset.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    SKAUT: ještě dotaz, musím pak upravit nějaké nastavení v prusha sliceru nebo někde?
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    PICAZSOO: aha, sem myslel, že v tom je fosfor, aspoň ten můj se musel nejdřív nasvitit
    PICAZSOO
    PICAZSOO --- ---
    ANDY_WARHOL: Většina glow-in-the-dark filamentů jsou PLA s příměsí Hlinitanu strontnatého. https://cs.wikipedia.org/wiki/Hlinitan_strontnat%C3%BD?wprov=sfla1

    Ty částice toho světélkujícího materiálu jsou extrémně tvrdé a abrazivní. Někde na blogu E3D o tom psali právě v souvislosti s Obxidian
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam