• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    CASTER: to zalezi na tom jakej pouzijes
    What is the difference between Loctite threadlocker colors? | Tameson.com
    https://tameson.com/pages/loctite-color-comparison

    nejsem si jistej ze ty barvy uplne odpovidaji, mam pocit ze tu mam cervenej co rika "removable", nebo to mozna neni Loctite...?
    CASTER
    CASTER --- ---
    QWWERTY: a kdyz to budu jednou potrebovat sam rozebrat, jak moc velkej problem to bude s tim threadlockerem?
    PECA
    PECA --- ---
    Z modelovacích SW znám víc jenom Blender a tam je X zleva doprava, Y zpředu dozadu a Z zdola nahoru. Sám bych to tak intuitivně viděl (pocitově položím 2D Y/X směrem od sebe a nahoru vytáhnu Z).

    Sice jsem jako střední studoval konstrukci strojů. Jenže to víc jak 30 let a byť jsme nějaké projekce rýsovali, vřetně nějakých izometrických pohledů, leč od matury nestrojařím, programuju, pamatuju si z toho kulový.
    Ale nedalo mi to, abych sem nenapsal. :)
    ENDREW
    ENDREW --- ---
    LYCO: No a to jsem mel celou dobu na mysli, ze v konstrukci je osovy kriz otocen podle osy Z. Tam se pouziva pro urceni smeru vlevo souradnice -Y vpravo souradnice +Y. X urcuje smer vpred a dozadu. Treba v automotive mas 0 bod na predni poloose kola uprostred a vsechny dily se konstruuji v pozici k 0 bodu.

    Zatimco na 3D tiskarnach mas osu Y pohyb vpred vzad a X je oznacen posun do strany.
    LYCO
    LYCO --- ---
    ENDREW: to je jenom otočení celé soustavy, ne změna pravotočivé na levotočivou (což by se stalo kdybys prohodil osy X a Y a nechal jim původní směr).

    Na CNC je navíc úzus že osa X je zleva doprava a bod 0 vlevo vpředu (aspoň myslím; četl jsem něco o tom že souřadnice stroje se setupují s počátkem vpravo vzadu na dorazu stroje a jsou záporné, zatímco souřadnice obrobku začínají vlevo vpředu na obrobku a jsou kladné, ale nevím jak moc je to pravidlo).
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    ANDY_WARHOL: doporucil bych threadlocker ... nedavno jsem to resil taky - vibracema povoleny cerv v GT3, ktery jednou za cas proklouznul po ose motoru
    ostatne pri jakymkoliv budoucim skladani tiskarny bych doporucil patlat threadlocker uplne vsude :D
    ENDREW
    ENDREW --- ---
    LYCO: Koukam ze i anglická wiki v tom ma zmatek na jednom obrazku je to jinak nez na jinem. V tvem prvnim prispevku vidim obrazek 1. Kde jsou osy popsane a y je smerem doprava x smerem ke me a z je jasny.

    Ze to je na cnc stejne je klidne mozne.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    ENDREW: ne,kartezska souradna soustava je porad stejna ve 2D i ve 3D i s libovolnym stupnem volnosti.
    LYCO
    LYCO --- ---
    ENDREW: tos editoval ty? ;-) Je to totiž blbě. Text je v rozporu s obrázky a anglickou terminologií, a nezávislé zdroje (nejlepší co jsem teď našel je https://is.muni.cz/el/1431/jaro2014/C2140/um/ch01.pdf část 2.1.3) potvrzují, že při počátku vlevo blízko dole je (X doprava, Y od sebe, Z nahoru) pravotočivá báze.

    další zdroj je třeba https://eluc.ikap.cz/verejne/lekce/1353 a říká to samé.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    Co se týče Prusi, musím pochválit jednu věc. Já mám tiskárnu asi 3 roky, tedy už ani ne v záruce. A tuhle sem nebyl schopný dojet kalibraci, všechno vypadalo fajn. Připojil sem se na ten jejich chat, týpek identifikoval, že mám pootočenou remenicku na ose x a stačilo to otočit proti ty plošce a utáhnout . Já s tím nebyl schopný tři dny pohnout. A opravdu se mi věnovali.
    ENDREW
    ENDREW --- ---
    JVCNC: V 2d prostoru ano, ale v 3d prostoru nikoliv. Viz stejny odkaz od tebe ale pravotociva prostorova soustava. Vzhledem k tomu ze 3d tiskarna tiskne v prostoru prijde mi logicke prejimat prostorovou orientaci nikoliv plosnou.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    ENDREW: odjakziva? z leva do prava je X uz par stovek let :D https://cs.wikipedia.org/wiki/Kart%C3%A9zsk%C3%A1_soustava_sou%C5%99adnic
    ENDREW
    ENDREW --- ---
    JVCNC: Ja si zas nemuzu zvyknout na ty prohozeny osy x a y. Y je pro me jako konstruktera odjakziva doleva doprava zatimco X dopredu dozadu.
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    PECA: levneji to asi nesezenes, leda by nekde vyhrabali "X1", ty mely podstatne levnejsi nez puvodne, ale uz budou vsechny pryc, ted uz prodavaj jen P1P a X1C. Ja cenovku porovnaval spis jako MK4 + MMU3 + Enclosure vs X1C a tam vychazi Prusa dost tragicky (a MMU3 bude co jsem pochopil vetsi pruser nez AMS pokud jde o spolehlivost). Jestli tisknes jen PLA/PETG a porovnavas P1P vs MK4 tak co je lepsi ti nepovim. Prusa ma fakt velkou vyhodu v tom, ze tam pujde vsechno vymenit a opravit, na Bambu je spousta veci potencialni prusvih. Osobne bych sel do P1P.
    Ona taky cena neni az tak dulezita kdyz clovek vic tiskne z lepsich materialu nebo funkcni veci, ja tisknu stale nejvic picoviny a stejne jsem tim prohnal nejspis material v cene te tiskarny... :)
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    JVCNC: to jo ale jestli je "CoreXY" termit co si vymysleli vyrobci tiskaren nebo jestli je to zavedene jinak, k tomu jsem se nedobral.
    PECA
    PECA --- ---
    ZVIRATKO: Dík za informace. Ano, jestli, tak P1P. Akorát teda jak jsme psal to "levněji" mi vychází kolem té tisícovky v našich a to mi nepřijde jako "big deal". Protože zohledňuji "made in Czech", místní servis a support, a své postoje (poslat prachy raději české firmě, než do komunistické Číny - což je čistě osobní).

    Takže jedině, jestli máš tip, kde se to dá objednat výrazně levněji, tak sem s ním. Třeba mi to zlomí morálku, ohnu hřbet a koupím Bambu. Podle toho co čtu, mi to přijde jako lepší koncept, než MK4.
    Elektronika je 32bit, nebo

    "cartesian" - Psal jsem to z mobilu a byl jsem líný si správné slovo dohledat = moje blbost. :)
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    JVCNC: sice máš pravdu, ale pokud se ty pojmy ve 3d tisku ustálily, nedá se dělat nic jiného než se jich držet, protože když pak něco hledáš, tak používáním těch správných to prostě nenajdeš.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    dale jeste treba to co se u 3d tisku povazuje za delta je ve skutecnosti tripod, klasicka delta nema zadne linearni vodici prvky
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    ZVIRATKO: na netu toho je dost, napr nejake ty nejbeznejsi koncepce kartezskych stroju u frezek je napr zde https://www.vut.cz/www_base/zav_prace_soubor_verejne.php?file_id=128907 jen nejsou vsechny, nicmene to cemu se rika bedslinger je bezne spodni portal s pohyblivym stolem. Asi budu muset nejaky clanek o koncepcich stroju napsat sam.
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    JVCNC: a to jsem se k tomu snazil neco i najit. Navrhuju delta pojmenovat "CoreXYZ" :-D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam