• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    používání, stavba, zkušenosti, rady, nápady, prostě cokoliv této technologie budoucnosti.
    rozbalit záhlaví
    SVANC
    SVANC --- ---
    LYCO: OK, dík, mrknu na to.
    LYCO
    LYCO --- ---
    SVANC: rusaSlicer nemám, ale SuperSlicer (jeho fork) to má pod Print settings -> Width & flow, část Extrusion width.

Že by plný tisk byl křehčí není pravda, viz https://www.cnckitchen.com/blog/transparent-fdm-3d-prints-are-clearly-stronger - tam se snaží vyplnit každou mezírku, a výsledkem je pevnější výtisk.
    SVANC
    SVANC --- ---
    LYCO: Já se tomu plnému provedení chtěl vyhnout proto, že je údajně křehčí, než když je daný díl s nějakou výplní.
    Jak píšeš "Velká tloušťka čar (rozumné maximum je 2x průměr trysky)", to nastavím kde? Používám Průša slicer a mám za to, že nastavit můžu jen tloušťku vrstvy.
    Položení na plocho je jasný, jinak by to byl nesmysl i kvůli nutnosti podpěr.
    LYCO
    LYCO --- ---
    SVANC: jo a samozřejmě položit na podložku bokem, ne jako bránu, abys netrhal vrstvy od sebe: výtisk má typicky jen 50 % pevnost v tahu a 10 - 20 % pevnost při nárazu, pokud síla odtrhuje vrstvy.
    LYCO
    LYCO --- ---
    SVANC: máš nějaký důvod proč šetřit materiálem? Napadá mě jen váha, ale ta je oproti váze dalekohledu asi nepodstatná.

Pokud nepotřebuješ šetřit, snaž se o co nejvyšší pevnost. Velká tloušťka čar (rozumné maximum je 2x průměr trysky) a hodně perimetrů. Možná to nechceš mít úplně plné, cca 1 - 2 perimetry prázdného místa + libovolnou výplň, aby bylo kam uložit přebytky materiálu (sebelepší extrudér nedávkuje úplně přesně). V takovém případě chceš výplň okolo 30 % a na podrobnostech moc nezáleží.
    SVANC
    SVANC --- ---
    Zdravím a poprosím o radu.
    Chystám se tisknout dvě objímky tubusu dalekohledu, průměr 201 mm, průřez každé objímky je 25 x 6 mm, viz screenshot. Tubus tedy bude uchycen podobně jako na fotce.
    Chci tisknout z PTEG. Předpokládal jsem, že plné bych udělal jen ty konce, které budou staženy šrouby, zbytek bych nechal jako výplň.
    Tubus bude vážit max. 5 kg, ale kdyby ty objímky praskly a spadl na zem, byla by to dost pohroma.
    Jaký typ a procento výplně by bylo nejlepší zvolit? Předem dík za každou radu...

KRYSTOFK
    KRYSTOFK --- ---
    Yo! cheš někdo kilo (bez pár gramů) Verbatim ABS 2.7mm (nebo koli ty tlustý struny maj) ???
    třeba za víno
    odešel mi 3D doodler, koupil jsem jinou potvoru a ta je na tenkej filament :)

ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    nejlepsi je to prelakovat/zasealovat (lakem nebo epoxidem co je food safe)
    pripadne ASA/ABS a aceton, ten by to mel zacelit (ale opet ten filament musi byt food safe)
    upozornim, ze granule byvaji dost mastne, to nevim jestli spada pod "food safe" a nebo jestli to musi jeste explicitne odolavat olejum

nicmene pro rybi zradlo bych to asi klidne z PLA vytisknul a neresil, ale kdyz to bude poustet prilis mnoho bordelu co se v tom bude drzet tak bych se to nesnazil umyt ale spis vytisknul dalsi a stary recykloval na tuzky

ono ot "food safe" oznaceni je spis o certifikaci nez o tom jestli je to bezpecne, na certifikaci musi byt certifikovany ten vyrobek a jeboh vyrobe, ne jen material, muzes tam mit nekde zbytky stareho filamentu na extruderu nebo CF vlaken nekde usazenych, z bowdenu se muze uvolnovat PTFE atd. atd., coz neznamena ze by to realne bylo nebezpecne (nebezpecne je to hlavne kvuli tem skulinkam)
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    NAMATHUR: to by si při troše fantazie taky šlo. Chtěl bych nádobu, kde můžu nést na zahradu dva druhy žrádla a lžíci a to celý v jedné ruce, takže s nějakým uchem. Asi by šel udělat držák na dvě sklenice se žrádlem a dírou na lžíci.
    NAMATHUR
    NAMATHUR --- ---
    CERMI_FOX: Food unsafe je u PLA hygroskopičnost a to, že se v mnoha škvírkách, záhybech a mezírkách mezi vrstvami vesele množí brebery. Chceš-li mít jistotu, že ti rybky nepochcípou na nějaké pofiderní plnivo/barvivo ve filamentu, netiskni futrál na žrádlo, ale futrál na krabičku na žrádlo.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    vím, jak se všude píše, že PLA není food safe, ale je to reálně problém na skladování rybího žrádla ve formě suchých malých granulí?
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    WEWERKA: Holt to není na nákup jedne položky za pár korun 🥴. Jde to až z Litvy ale můžeš zkusit napsat jestli by to neposlali nějak jinak.
    Když tam objednávám tak je to většinou v desítkách € a vice 😅.
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    SKAUT: Diky za tip.

Subtotal €3.98
    Shipping €9.68

Postovny je vtipny no :)
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    ACID
    ACID --- ---
    WEWERKA: děj vědět jak jsi dopadla
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    LYCO: Tak na FB lidi radi napsat primo do KVT (kvt-fastening.com), ze pry obchodnik je ochotny poslat 10-20 ks. Tak jsem napsala a uvidim.
    LYCO
    LYCO --- ---
    NAVARA: jo, ty používám taky, ty jsou fajn že nejsou moc velké

WEWERKA: mě se líbí hlavně jak jsou malé, ten límec je ta míň důležitá část :)
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    LYCO: Zkus to tady https://shop.simaf.cz/Zalisky-s-hlavou-c10_75_3.htm
    Taky tam maji m5 s limcem, ale nejak moc vysoky. Budu muset nejdriv zjistit jestli to tam bude pasovat.

NAVARA: Skoda.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    WEWERKA: Jen ty krátké M3 x 3,0 od cnckitchen

LYCO
    LYCO --- ---
    WEWERKA: aha, proto o nich nevím, ony jsou kapku předražené :-( Nebo je to možná tím že jsou M5, to jsem taky přehlídl. Moje modely normálně používají M3.

Pro M5 ani nebudu mít využití :-( Kdybys kupovala M3, tak bych asi objednal.
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    NAVARA: Nemas v supliku nahodou i par kusu 0006M5? :) Protoze to je vyhozena 1kkc

LYCO: Jestli je budes brat a jsi z okoli Prahy, mohla bych odkoupit treba 10 ks?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam