• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    SKAUT: Bohuzel moc vysoky. Ty co pouziva Prusa, tak maji 3 mm v plastu a vyska vcetne limce je 4,40 mm. Ten model ma taky presne 3 mm misto. Videla jsem, ze tam clovek dal tenhle vysoky bez limce, ale to couhalo ven a nevypadalo to pekne.
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    AXTHEB: Tak ja to měl přesně opačně. Je ale pravda že jsem to zkusil jen jednou a od te doby se ASA vyhybam.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    SKAUT: Tisknuté ABS je materiál relativně napiču, deformuje se a praská. Když už, tak ASA.
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    ACID: Tak není TPU jako TPU že. Když to bude z vyšší tvrdostí ( 98A?) a plné tak by to nemuselo být úplně gumové. Mám tady nějaké nožičky pod jeden přístroj a ty mi vylezly tvrdy jako kdybych to tiskl z ABS, a struna samotná byla celkem pružná.
    Ale vzhledem k požadavkům bych volil ABS nebo PA12 CF ( nejlépe Onyx a jeste lepe Onyx s přidaným vlaknem ale to jsme ponekud jinde i co se tyka tiskárny 😄)
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    WEWERKA: Vedel jsem ze jsem to ještě nekde viděl. nevim jak jsou na tom rozměry ale
    https://a.aliexpress.com/_mMVxm8W
    SVANC
    SVANC --- ---
    QWWERTY: Díky, ale už jsem to vyřešil, viz SVANC
    ACID
    ACID --- ---
    ZVIRATKO: podobnych objimek jsem tiskl víc, i na efektor robota, dokonce z PLA, fungovala i přežila. Z gumy TPU to fungovat nebude
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    ZVIRATKO: nabizi se kombo 3d + montazni material
    udelat poradny mount na matici s tunelem a pak to cely stahnout napr. nerezovou paskou + ofc mozna nejaky polstrovani, at to zelezo nedre primo dalekohled

ale zcela uprime - vzhledem k narokum, ladeni modelu a tisku a strachovani se o dalekohled ... 1400,- za klid a originalni dily neni tak moc :))
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    SVANC: hmm, jestli to nema vubec pruzit tak TPU ne. A PETG taky ne. A Nylon taky ne. Tohle fakt neni dobrej projekt na 3D tisk, rekl bych...
    SVANC
    SVANC --- ---
    ZVIRATKO: Dík za radu, ale jak píšu prve... :)
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    SVANC: TPU trochu natahnes takze to udelas o neco mensi. Ty dve vecimusi zaklesnout do sebe tak, aby ten tah drzely perimetry toho materialu a ne sroub skrz a nejaka objimka, idealne treba udelat na konci jednoho toho dilu tvar T a na druhym diru do ktery se to ze strany zasune a pak jen zafixuje proti tomu aby to vyjelo (do strany, takze nebude ten sroub drzet zadnou silu dokud nepropruzi ten material).

ACID: proc ne TPU? TPU bude v tahu mnohem silnejsi, a kdyby melo povolit tak se nejdriv natahne nez praskne. Zkusil jsi to nekdy pretrhnout? PETG ma lepsi layer adhesion nez PLA, ale jinak fakt nijak silny neni, to v ruce rozlames. Jedinej jinej material nad kterym bych premyslel je Nylon, ale ten se pro zmenu pod trvalou zatezi plasticky deformuje. Pri spravnym tisku mozna PA-CF, ale to se casem deformuje trochu taky.
    SVANC
    SVANC --- ---
    ACID: Aha... :)

Asi bych tohle téma ukončil, a to poněkud bizarním závěrem. Ten dalekohled přestavuju na karbonový tubus (kvůli minimální tepelné roztažnosti, aby nebylo nutné během nočního snímání přeostřovat). Na původním tubusu objímky byly, ale příliš malé, zjevně nepoužitelné.
    Prve mě ovšem v kontextu debaty o pevnosti napadlo vyzkoušet jejich odolnost a zjistil jsem, že je dokážu vhodně natvarovat - zřejmě hliník -, přičemž stažení šroubem bude i nadále možné, jen budu muset použít delší :D

ACID
    ACID --- ---
    SVANC: tohle určitě nechceš tisknout z TPU, ten PETG je rozhodně lepší volba
    SVANC
    SVANC --- ---
    NEPHIRUS: Tyhle objímky se u dalekohledů nepoužívají, možná kvůli jejich pružnosti - potřebuješ, aby zamíření dalekohledu bylo velmi přesné v různých polohách montáže a náklonu tubusu.
    Reálně bych musel koupit tohle: http://www.supra-dalekohledy.cz/objimky-skywatcher-par-pro-tubus-200-235mm-reflektor-8-3-4406.html
    Navíc tu vodáckou objímku bych na svůj právě vyrobenej karbonovej tubus dával fakt hodně nerad :D

NEPHIRUS
    NEPHIRUS --- ---
    Ja vim, ze to neni 3d tisk, ale nebude snazsi koupit dvakrat tohle? https://www.palmat.cz/objimka-na-vzt-potrubi-drzak-s-gumou-dvousroubovy-200-mm/
    SVANC
    SVANC --- ---
    ZVIRATKO: Dík za tip, koupím TPU. Ale nepochopil jsem, jak to myslíš s tím uchycením. Musí tam být možnost stažení šroubem a maticí.

NEPHIRUS: Pod maticí je 5,6 mm plného materiálu, jinak tlouštka okolo je 10 mm. Ale mohl bych pod matici dát velkou podložku, aby se tlak roznesl.
    NEPHIRUS
    NEPHIRUS --- ---
    Prvni to stejne praskne dole u ty matky, jestli to ma tloustku 6 mm.
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    SVANC: nechces vypln, chces co nejvetsi pocet perimetru. Perimetry tomu davaji silu, vypln je spis na okrasu nebo kdyz potrebujes aby velka plocha neco nesla, to neni tenhle pripad, tady potrebujes silu v tahu po obvodu. To prichyceni tech pulkruhu k sobe nedelej jak je v tom modelu, ale v uhlu 90º zepredu na obou necim co prostrcis skrz, nebo at je to nejak zaklesnute do sebe a jen zajistene aby to nevyskocilo, ale urcite ne tak jak je na obrazku. Material nechces PETG ale udelal bych to z TPU.

Ale pokud je to potencialne velice drahe, tak kup radsi proste popruhy a nesnaz se to tisknout.
    SVANC
    SVANC --- ---
    LYCO: OK, dík, mrknu na to.
    LYCO
    LYCO --- ---
    SVANC: rusaSlicer nemám, ale SuperSlicer (jeho fork) to má pod Print settings -> Width & flow, část Extrusion width.

Že by plný tisk byl křehčí není pravda, viz https://www.cnckitchen.com/blog/transparent-fdm-3d-prints-are-clearly-stronger - tam se snaží vyplnit každou mezírku, a výsledkem je pevnější výtisk.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam