• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    používání, stavba, zkušenosti, rady, nápady, prostě cokoliv této technologie budoucnosti.
    rozbalit záhlaví
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    WEWERKA: 60 je dost na to, aby se PLA hýbalo.
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    Je mozne, ze by na tiskarne mohlo dojit ke zborceni? Mam takovou skoro kouli, 250 g filamentu, 103 mm vyska, PLA a tisklo se to 12h. Ted sleduju, ze na jedne strane cca 5 mm od podlozky je takovy jemny previs. Zvlast kdyz to osvitim baterkou, tak je to videt. Nejak si neuvedomuju, ze by to tam vcera vecer bylo. Ten spodek uz musi byt davno studeny a podlozka ma jen 60C. Jestli je to normalni, tak co s tim? Mela bych pridat perimetry nebo % na vyplni?
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    QWWERTY: mmu jsem vytesnil.

BOAR: jo a NEporizuj si vicebarevnou tiskarnu...
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    RAINBOF: 20 minut priprava a 5x zacinat je porad bezny business, zvlast pokud mate MMU2 a ono se rozhodne zrovna stavkovat :))
    vypinac na kabely od MMU byl life-changer, protoze ted na MMU muzu udelat hardreset nebo odpojit motory od napajeni, aniz bych musel vypinat celou tiskarnu
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    BOAR: Hele takhle to uz davno neni. to co popisujes jsou techniky ktery se deli lidem co neumeli nastavit prvni vrstvu nebo meli tiskarnu nejak nakrivo.

Obecne, kdyz postavis tiskarnu pojede vpohode dlouho. pak prijde cas na generalku kdy doporucim tiskarnu proste rozebrat na prvocinitele a vymenit loziska, kabely, termistory a pripadne remen a jedes zas dal. to plati stejne pro crealitu jako pro prusu. Nejvetsi agonii zazivaj lidi co si to koupi z druhe ruky a pak opravuji dil po dilu.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    BOAR: Takový peklo jsem neměl ani s Anetou :D
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    SKAUT: MK4 můžeš koupit postavenou a pak to je skutečně jen o postavení na stůl a zapojení do elektriky.
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    BOAR: Můžeš zkusit kouknout na nějaký Sovol ( ten jsem na nekolika videích viděl se závěrem že to není úplně nejhorší).
    Problem s cinanama je ten že muzes mit smulu a dopadnout přesně jak píšeš.
    BOAR
    BOAR --- ---
    JOHNIEZ: diky, ale asi ne :-)
    JOHNIEZ
    JOHNIEZ --- ---
    BOAR: sw je i pro Linux.
    BOAR
    BOAR --- ---
    RAINBOF: to bypada hezky.
    SKAUT: Hele ja si tyu tiskarnu klidne postavim. pokud se pak jednou nakonfiguruje, a zkalibruje, tak mi to staci. Jenm si pamatuju, jak nekdo mel tiskarnu, kterou vzdy 20 minut pripravoval na tisk, 5x zacinal znova, a nazacatku drzel srouby nahore, aby nastavil spravnou tloustku ttisku cico. ale je pravda, ze to je tak 8 let zpatky.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    BOAR: v tom pripade si porid tiskarnu vetsi nez prusa. ja kvuli tomu mam creality cr-10s pro v2 neni to rychlik ale PLA/PET to dava a je to velky.
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    BOAR: Tak to jsou některé z důvodu proc ke me domu Bambu nesmí.
    Tisk jde i offline ( jen se beha s kartou ) takže ji lze mit komplet offline. Slicer jde IMHO použít jakykoliv ( a fork OrcaSlicer jde možná i na linuxu?, superslicer je na linux určitě).
    Problem je ze Bambu tohle dotahlo do stavu co pises ze chces. Teoreticky Prusa MK4 nebo XL ale....

Z consumer level tiskáren které by byli "kup a pouzivej" asi žádná neni.
    Ja si postavil Vorona ( V0) a ten mám ve stavu kdy "zapnu a používám", ale bylo treba to do tohoto stavu dostat.
    Z těch sestavenych co by byli plne samostatné fakt nevim. Ani Markforged co mame v práci si některé věci neudělá sám, a to je tiskárna v ceně pulky noveho auta.

Budes muset někde ustoupit IMHO. A pokud o 3d tisku nic nevis tak neni moc ja výběr pokud chces neco co má nejvyšší komfort.
    BOAR
    BOAR --- ---
    SKAUT: bamboo: zavreny hw, i sw, tisk pres cinsky cloud, sw jen pro win/mac ... takze ne-e, bamboo to urcite nebude.

RAINBOF: resin uz bude cenove asi jinde hodne.
    jinak predstava byla treba dodelat nejaky koleje do vlackodrahy a tak. Nepocital jsem s necim malym na cucani.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    3D tisk je super na modelarinu a kuteni. Na hracky bych ti asi doporucil resin ale ten bych ti nedoporucil mit v obytny mistnosti.
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    BOAR: predstavu o materialu si udelej podle toho, jak jsou deti maly (jestli to budou cucat, jak moc to ma vydrzet). Neco ma toxicky vypary behem tisku, neco je toxicky porad :)

Ve finale zjistis, ze vetsina hracek vyjde levneji / bezpecneji v obchode...
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    BOAR: Nejsem fanda Bambu v mnoha směrech ale tady bych fakt sahl po Bambu A1. Má nejblíž k tomu co chceš v všech směrech. Nebudu tvrdit že to bude bezproblémové ale pořád to má nejblíž ke "kup a používej"
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    JVCNC: Hmm, co teklo na nezakrytovane v létě? Měl jsem tam celou dobu extruder tisknuty z Prusa PETG , na něm nema17 stepper od Trinamics celkem slušně krmený ( v provozu měl 60°C , v enclosure k 50°C ) a překvapivě jsem nenasel zadnou větší deformaci po cca 300 hodinách tiskového času z čehož byla vetsina ABS( jako sam jsem na to koukal ...).
    Druhý díl z PETG je ten co.je zespodu na bedu a drží řemeny, krom lehkeho přitažení šroubů taky nulová deformace.

Jediný díl který trochu tekl byl držák pindy z ABS, ale měl jsem tam Mosquito hotend takže to chápu. Držák hotendu byl z hliníku (předtím z Onyxu )a foukání na výtisk z Onyxu ( Markforged nylon s carbonem - mají jej mit vic special, taky podle toho stoji 🤣).

Doufám že se toho někdo nechytne. Díly do uzavřené tiskárny fakt tisknete z ABS / ASA a ne z PETG ( nebo nedej bože PLA )
    BOAR
    BOAR --- ---
    SKAUT: Hele vlastne ani nevim, spis bych chtel nejak zacit, tisknout pro deti nejake hracky, predstava je treba vlacky, ci tak neco. Takze nemam predstavu materialu. Ale chtel bych neco, co se slozi, jednou nastavi/zkalibruje, a bude tisknout.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    SKAUT: no těch úprav je docela dost vzhledem k množství tisknutých dílů které začnou téct při provozu i při nižší okolní teplotě než je 100°C, třeba v létě a bez krytu (na neupravené tiskárně). zase v tom Průša nebyl sám a nebyla to jediná tiskárna která v létě přestala tisknout.
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    LYCO: Jo koukám že jsem nekoukal 🤣. Tak Mouser / Digikey.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam