HONCKA: Mám Mono 4K a celkem jsem si nadával, že jsem raději nepřiplatil za Phrozen mini.
Asi největší poser jsou vany s FEP v plastovém rámu, takže samotnou folii nevyměníš. Já si stihl ještě objednat starou hliníkovou vanu s kovovým rámem na FEP, který výměnu umožňuje, ale co vím, tak už je nedělají. Takže pokud nechceš objednávat jen origo FEP s rámem (2ks za cenu 10 samotných folií), tak musíš koupit vanu od někoho jiného, např. je dělal Sovol. Pořízení nové vany mi cenu dorovnalo na to, co bych dal za Phrozen.
Další chyba byl Anycubic plant based resin - údajně ekologičtější, byť stále toxické svinstvo, od kterého jsem očekával, že s nějakým Anycubic odladěným profilem bude na Anycubic tiskárně fungovat. Omyl. Přes veškeré studium dostupných informací a hodiny ladění jsem nedostal fail rate pod cca 40%. Nedržící podpěry, odlepování od print platu, deformace, atd. Co je ještě horší je to, že rozpuštěný v IPA nesedimentuje, takže IPA nejde recyklovat. Nevyjel jsem ani lahev a musel jsem shánět nové 3l IPA.
Přešel jsem na Phrozen aqua 4K resin a od prvního nastavení jsem na něj nemusel šáhnout a problémy dělají jen chyby v podporách nebo samotném modelu. V IPA krásně sedimentuje, takže stačí den počkat a hadičkou odsát. Takhle už používám stejné 3l IPA na mytí už přes rok. Taky míň smrdí.
Jinak IPA sama o sobě není takový zlo - odpaří se a snadno vyvětrá. Smrad resinu, který i z důkladně vyčištějné tiskárny půjde pořád, se nevyvětrá tak snadno a je mnohem nepříjemnější.
Taky pokud nevytápíte sklad na 25+ °C ti SLA tisk nebude dobře fungovat. Řešením je pak nějaký vytápěný box, který zároveň omezí i ten smrad.