• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    používání, stavba, zkušenosti, rady, nápady, prostě cokoliv této technologie budoucnosti.
    rozbalit záhlaví
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    ZVIRATKO: ta tiskárna má už něco za sebou, tiskla u průši tiskárny
    1) Extruder asi znovu celý vytisknu
    2) to dole jenom křivě držím, že se mi to ulomilo, jenom aby bylo vidět mezeru
    3) tohle je v pohodě, u některých tisků to nedělá, je tam nový origo hotend, tenhle má najeto necelý 2 špulky PLA
    4) na PLA je 10.8.2021, špulku jsem dostal od kámoše origo zabalenou, je rozbaleny cca měsíc, tiskárnu používám v kanceláři
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    HONCKA: ja tam vidim teda problemu milion
    1) asi nejakej Z wobble nebo totalne nepravidelnou extruzi - vycisti extruder (pripadne vymen kolecko, netusim jak to u MK3S vypada), vycisti Z tyce, zkontroluj napnuti remeny (nepretahovat!)
    2) to dole vypada jako layer shift, zkontroluj XY remeny a vsechny pojezdy, vycisti
    3) koukni jak to extruduje naprazdno do prostoru - je to pravidelny a cisty nebo to vynechava, klape, nebo jinak dela co nema? Idealne zkontroluj teplotu, pokud nemas infrakameru nebo teplomer tak bych zkontroloval teplovodivou pastu, termistor atd...
    4) neni ten material 10 let starej, divnej nebo mokrej?
    LIBANON
    LIBANON --- ---
    HONCKA: me to spis prijde jako pricpany nebo heat creep (taveni struny v heatbreaku). Zkusil bych udelat cold pull pro vycisteni a zkontroloval chlazení hotendu. Taky to muze delat vlhky filament, tady pomuze na par hodin do trouby na 50°C
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    HONCKA: To mas blbe naslicovany, zkus jinou vysku vrstvy.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    Mám Mk3s tisknu PLA od Průši, občas mi to dělá v náhodných vrstvách mezery, čím bych to mohl opravit? (držím to, protože se mi to v tom místě samozřejmě ulomilo)

MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    77WHITE: vody uspinis daleko vice, nez ipy a pak to reseni, skladovani nez to prefiltrujes ... IPU nechas odparit a je vyreseno.

Osvicena prefiltrovana voda je mozna ok pro urad Dolni Becva, ale za me je to plne mikroplastu, ktere zachyti nespecifikovany filtr jen castecne. Nemluve o tom, ze jen hrstka eko-smyslejicich lidi ten filtr pouzije. Masnak to vesel myje pod vodovodem, ja bych to radeji zakazal uplne :)
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    MIKULAS: Likvidace vody je jednodussi nez s ipou. Das ji na slunce, resin se vytvrdi, prolejes filtrem, zbytek vody je ok do kanalizace. Mam to potvrzeny od mistnich uradu (neziju v CR).
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    MIKULAS: jj myslel jsem ten water washable, jinak s likvidaci nemam problem, mame v praci nadrz na chemicky sracky z laborky
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    HONCKA, 77WHITE: co si ma clovek predstavit pod pojmem "water resin"?

Nekdo tu zminoval plant-based (s nazorem ze je to shit souhlasim), ale to jste predpokladam nemysleli.

Pak jsou nejaky ty Phrozen "Aqua", ale to je jen obchodni nazev, technologie je klasicka.

Jeste me napada water-washable resin...? To bych uz vubec nedoporucoval. Zkousel jsem to a jednak je kvalita povrchu nizsi a hlavne nechapu, co pak kdo dela s tou vodou. Ta se likviduje hur, nez spinava IPA.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    Na creality jsem vymenil rychlospojku na bowden za festo a prestalo mi to prorezavat prfe a otevrit to jde perfektne.
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    ELIJEN: Rohy z PETG v tom svým mám a v pohodě, byť tam bývá nějakých 50°C +.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    NAVARA: Normalne z PETG na tiskarne a asi bych tisknul jen rohy. Nevedel jsem, ze to je ocel, to trochu vic ospravedlnuje tu cenu.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    NAVARA: napřed na laseru a pak na ohranovacim lisu ;)
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    R0C3S3K: jen sem reagoval na reci kolem ceny. Veci proste stoji penize.
    Navic se dikybohu meni situace, kdy se (relativne) cenove dostupny tiskarny daj pouzivat bez nutnosti stat se expertem na stavbu a 3d tisk. Sou lidi, co to maj jako nastroj a chtej se realizovat, ne se zanorovat do nekonecnej diskuzi o cisteni / vymenach heatendu, vytapeni, suseni, podelanejch motorej a osoupanejch remenech...
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    ELIJEN: Ty rámy a desky jsou z 1.5mm oceli, o straně 56 cm - na čem to chceš tisknout?
    R0C3S3K
    R0C3S3K --- ---
    77WHITE: ja to hodnotim spis z pozice uzivatele a ucastnika tyhle skupiny, nemam vubec ambice cokoliv prodavat,,, jako lidi co nevi co s prachama a koupej si tiskarnu, aby si tam tiskli freeckovy picoviny co nepotrebujou, at si delaj co chtej, ale mel jsem dojem, ze tady je to o necem jinym;)

je to spis rada pro zacatecniky, co jsou sikovny a nemaj jen zatim dostatek zkusenosti a chtej usetrit nejakou tu kacku
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    R0C3S3K: ja tam mam 17930 vcetne dph, naklikany ano u vseho, ale mozna sem u spatnyho produktu? - https://imgur.com/qYg3rBV

To pravidlo s (maximalne) 20% na cisty vyrobni naklady je pro firmy, co musi mit zisk :) Napr circa 30-40% celkovy ceny jde resellerovi (pocitano vcetne dph). Najednou ti z kolace zbejva jen 40%, ktery musi pokrejt vsechno ostatni. Lidi, najem,servis, marketing, vyvoj, dph(!).
    Nicmene nic ti nebrani udelat svuj vlastni kit a prodavat ho, jak rikas sam, neni to slozity na navrzeni.

Je fakt ze tohle je nekde na rozmezi, ne uplne pro hobiky co by tim chteli travit dlouhy vecery. Respektive ja osobne bych chtel travit moje vecery vyvijenim novejch veci, ne troubleshootingem tiskarny.
    Z toho duvodu treba koukam i po tom novym Bambulabu x1c, jediny co me odrazuje je to bezpecnostni riziko.
    R0C3S3K
    R0C3S3K --- ---
    77WHITE: dobry, box v plny palbe s dph stoji 22 tacu,,, z toho krom ramu a plexiskla jsou tam tyhle komponenty

Filtrační systém, LED pásek, Mechanický zámek (to je mozna dobry pro skoly, ale ty to nepotrebujes), Hasicí systém BlazeCut, Rychlokonektor napájecího kabelu

zapomnel jsem na neco? vetsina lidi, co si koupi 3d tiskarnu jsou aspon amatersky bastliri a je na kazdym do ceho vrazi prachy,,, ja jsem treba opravdu spatnej na marketing, ale jestli je 4/5 penez schramstnou finance kolem, o to vetsi duvod je si to zbastlit, protoze nejvetsi cenu na celym tom produktu ma kovovej ram, kterej v kontextu obycejnyho plexiskla ani nema cenu tam mit, pokud neplanujes, ze ti to bude (i s tiskarnou) padat na zem,,,

za me kazdej, kdo si koupi 3d tiskarnu je schopnej naucit se zaklady v nejaky CADu a ty picoviny kolem si vyrobit

proste nedokonala krabice stoji ty samy prachy, co nova tiskarna, u ktery mi prijde (sam mam prusu) ze na rozdil od toho boxu to jsou dobre investovany prachy;)

je to jenom muj n00backej nazor, nicmene od ty doby, co jsem ve svete 3d tisku, kde ma defacto kazdej uzivatel jiny zkusenosti se stejnou veci docela platnej, protoze nez vrazit prachy do podobnyho produktu, tak si radsi zajedu do hobby marketu a objednam par veci z ali a jeste si uziju nejakou tu srandu;)
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    R0C3S3K: ta cena je zcela odpovidajici pro malou seriovku. Zpravidla vyrobni naklady =1/5 koncove ceny. Je to kvuli nutnejm slevam pres resellery, dph, vydaje na marketing, vyvoj, servis... Takze 18 litru za box v plny palbe stoji ve vyrobe 3600 kc. Musel bych nakopit doslova kontejnery soucastek, abych se se na tu uroven dostal.
    R0C3S3K
    R0C3S3K --- ---
    ELIJEN: ta cena odpovida tomu, kdyby to nekdo delal na koleni a nabyla to seriovka

co tu daval skaut, ta verze z hlinikovych profilu a plexi dava daleko vetsi smysl, pokud to chces fakt bytelny a se chces navic zabavit kraftenim

me treba ani nedava smysl nadavat na ikea stul a protipozarni bezpecnost a pak si koupit kovovou pixlu s obycejnym plexi, ktery je horlavy jak prase
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    PECA: Jeste nemam uplne cenu filamentu v oku, ale prijde mi, ze kdyz si to vytisknu sam a koupim nekde plexi sklo, tak se dostanu na max 2000.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam