• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    ZVIRATKO: A je to teda odpadkovy kos na zbytky plastu, takze mi tam ty linky nevadi. Naopak se mi libi.
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    ZVIRATKO: Zatim jsem tiskla jen 1 vec :) Takze zkusenosti zatim nabiram. Nicmene povedlo se to na jednicku, zadny krouceni a povrch je super. Nekdo na netu doporucoval maximalne 1,2 mm na 0.8 trysku, takze jsem tam dala 1,2 mm. Hodila jsem to i do vyplne, coz byla chyba. V rozich to trosku plavalo. Ale nakonec to videt neni.

Neni blby davat olej na trysku? Nemuze se to pak dostat do materialu a znicit spojeni vrstev?

PCTG neznam, nastuduju.

ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    WEWERKA: jak silny steny tisknes ve vase mode? Ja tisknu i 1mm s 0.4mm tryskou a silnejsi mi ani s 0.6 tryskou moc nefungovaly (nebylo to hezky). Leda bys chtela aby to naopak bylo na prvni pohled 3d tisteny :)

A zkus trysku necim osetrit aby se to nelepilo (u me teda staci to ocistit a mit dobre extruzi). Jde to napatlat suchym PTFE, nebo funguje udajne avokadovy olej (ale me se ten co mam vzdycky pripali, pritom by mel zvladnout mnohem vyssi teploty). Kdyz se mi zacne PETG hodne lepit tak je to vetsinou znamka toho, ze je neco blbe, treba obrousena nebo ohnuta tryska.

Vyhlazuju zapalovacem a prstem, ale jen detaily :)

A doporucuju PCTG jako nahradu PETG. Neni to tak zazracny material jak tvrdi internety, ale rozhodne se to tiskne lip a je z toho min bordelu na trysce a vsude.
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    SKAUT: Ted jsem tiskla nekolik spulek petg a jo, pravidelne davam pauzu a cistim kartackem zespoda. Jinak z toho za chvili vznikne lepici bahno, ktere cestuje vsude mozne po vytisku :) Ale menila jsem za 0.8 trysku, protoze jsem si chtela zkusit vase mod a pri te prilezitosti jsem chtela zkusit jak ucinkuje ten toluen. Zatim me zajima ucinnost a podle toho uvidim co si s tim muzu dovolit u vyhlazovani.
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    WEWERKA: Nechci ti kazit radost ale jen potopení úplně nefunguje.
    Lepší je stará dobrá ruční práce a horkovzduska. ( a pravidelně čistit trysku preventivně).
    Nebo netisknout PETG, protože je to hnus jak to vsude lepi 😝
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    ZVIRATKO: Zatim zkoumam co to s tim materialem dela, takze prvni pokus ala uplne ocisteni trysky na to byl vhodny kandidat. No, objednam si litr na pokusy a uvidime.
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    WEWERKA: netusim, jen jsem komentoval ze co se doporucuje na vyhlazovani nemusi fungovat na rozpousteni :)
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    ZVIRATKO: A co treba Ethylester kyseliny octové? V tom URL co jsem pastla to doporucuji jako "Ethyl Acetate", ktery je pry nejvic safe oproti ostatnim latkam.
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    WEWERKA: je mozne ze to tim jde vyhladit, ale ne rozpustit. Treba PLA (nektere) jdou vyhlazovat acetonem podobne jako ASA a ABS, ale udela to jen mirne oslizly povrch, kdybys to pouzila jako support tak jsi v loji protoze to cele nerozpustis.
    A proc to chces rozpoustet? Me vzdycky stacilo to nahrat, pinzetou z toho obrat bordel a pak ocelovy kartac + nozikem to oskrabat..
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    FARIN: netuším, jsem zvyklej, když dostanu nějakou novou elektroniku, tak jako první dělám hard reset
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    R0C3S3K: Tak ruzne o tom lidi pisou, treba nahodny clanek zde https://www.3dprintbeast.com/petg-solvent/
    R0C3S3K
    R0C3S3K --- ---
    WEWERKA: prusa na svem webu uvadi jako rozpoustedlo petg dichlormetan, o toluenu nic nepise, kde jsi na tuhle informaci narazila?

asi nejsnaze se lepta ABS nebo ASA acetonem, snadno dostupny a z chemikalii asi jeden z tech mene problemovych a vysledky jsou dobre
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    Docetla jsem se na netu, ze PETG je rozpustne v toluenu. Tak jsem koupila toluenove rozpoustedlo, kde ma byt 85% toluenu a ponorila tam na 24h trysku. No a nic se nestalo. Kde delam chybu? Musi to byt 100% toluen nebo proste Prusament PETG na toluen nereaguje?
    FARIN
    FARIN --- ---
    HONCKA: pro zajímavost, kolik má najeto km?
    Kdyby ti přišlo že to tiskne blbě tak může být dobrý napad to celý rozebrat a složit a přitom zkontrolovat a případně vyměnit ložiska.
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    taky jak ktery PETG a jak ktera barva
    bily PETG (Verbatim)
    bila ASA (C-Tech, Formfutura)
    bily PLA (colorFabb, Bambu)
    tohle kdyz dam na bed bez lepidla, tak to musim odsekavat
    jiny barvy stejnyho vyrobce bez problemu :)

jak tisknu neco bilyho tak ted uz delam radsi nejdriv test na podlozce, co ma uz nejlepsi za sebou :-D
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    ELIJEN: Jop, hladke PEI se doporucuje nebrat IPA pred tiskem PETG. Případně tam dát nějaký separátor.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    ELIJEN: je to mozny, ale viz co jsem psal driv - kdyz tisknes grafiku, tak potrebujes aby drzel kazdy milimetr linky na bedu
    za 5 let jsem nemel problem s odmastenym PEI a PETG ... a o 2 tydny pozdeji, co se to tu resilo, uz to znam z prvni ruky :D
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    QWWERTY: Nedoporucuje se prave u PETG neodmastovat? Nekde jsem cetl o prejizdeni bedem po cele, aby se to hezky promastilo :D
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    FARIN: netrvalo to dlouho a musim ti dat za pravdu :D
    vcera jsem tiskl temp tower pro PETG, bed byl odmasteny aceton+IPA z predchoziho modelu a vez zacinala na 250°C, takze se to tam pricuclo jak blby a pri sundavani jsem natrhl PEI
    jako je to jenom kousek a po primacknuti se to tvari ok, ale je jasny, ze pri sundavani dalsiho modelu se to zacne trhat vic :))
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    HONCKA: fungl novy neznamena suchy :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam