• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    JOHNIEZ
    JOHNIEZ --- ---
    PECA: Prusu nemam, ale sada imbusu 1.5, 2 a 2.5 mm se pocitam muze hodit. Ale je mozny ze pokud budou potreba, prijdou se stavebnici.
    Pak si mozna budes chtit vyrobit drybox, takze nejspis jedna navsteva Ikea pro krabici s vikem a tesnenim, ale mohlo by se hodit si mezitim sehnat PTFE hadicku.
    Pak si jeste zjisti, zda se tam k cisteni doporucuje pouzivat Isopropyl alkohol a pripadne si taky nejaky obstarat. Ale to je spis tak do budoucna, hned to potreba asi nebude :-)
    FARIN
    FARIN --- ---
    PECA: je tam i bezny ethernet port
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    PECA: Různě veliké trysky? Oranžový/černý PETG, aby případně udělátka měly stejnou barvu :)

PECA: Prý je to jistější, ale přijde mi to jako neskutečný oser :) Není problém šroubovat jen tu trysku, s rukavicemi klidně i za tepla.
    PECA
    PECA --- ---
    Má ta MK4 zděř pro UTP kabel, nebo se musí dokoupit nějaký modul? Našel jsem jenom wifi, ale to nepotřebuju (ve sklepě mi to newifí).

Možná blbý dotaz. Koukal jsem na návod výměny trysky. Má nějaký důvod proč se vyndává celý hotend a teprve potom se ta tryska šroubuje? Mně přijde, že by šla vyšroubovat rovnou, bez odpojování a zapojování hotendu.
    PECA
    PECA --- ---
    Tak mám našetřeno, jdu objednat Průšovic MK4 stavebnici. Mám to tak akorát, takže žádné velké rozcapování, ale...

Něco drobného "must have", co je vhodné hodit do košíku rovnou s tiskárnou, abych až to doma smontujeme nezůstali smutně koukat? Filament mám, dokonce originál Prusament ještě v původním nerozdělaném vakuovaném obalu.

Spíše nějaké nářadí (mám doma sice nějaké klíče, gola sadu a kladiva ale inbusáků už jenom pár z nějaké neúplné sady třeba). Nějaké "drátky" na prošťuchování trysky, nějaké spešl čistidlo? Cokoliv co mě nenapadá. Objednám někdy zítra, stejně to budě trvat cca měsíc, tak se to o den či dva nepokadí.

Koukám do "kompatibility šítu" materiálu a podložek. K hladké jsem chtěl původně zrnitou. Jenže více použitelná je evidentně saténová, tak vezmu tu. Hmm, vlastně nechci hladkou vůbec, ale zrnitou a saténovou. To nejde, můžu poptat, jestli to lze takto nakombinovat. // To jen takový povzdech
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    Ach jo...
    Všimnul jsem si, že se mě ohnul vytisklej držák Y-krokáče a řemínek se cpe na hranu kladky místo toho aby šel pěkně prostředkem. Trochu jsem ho zbytelnil a přidal vzpěru, aby se nemoh hnout. O vejku jsem ho vyměnil, ale nějak nebyl čas to vyzkoušet.
    Až dneska jsem potřeboval narychlo vytisknout vložku na vesa mount k monitoru. V práci práci jí nakreslím, pošlu domů na tiskárnu ať je hotová než dorazím domů.
    Jako vytisklá byla, ale krapet víc rozhozený vrstvy. Tak zkouším menší - větší napnutí řemene, vyčistím a namažu lineáry. Nic nepomáhá.
    Pak si všimnu že z kladky kouká ven červík. A v tom mě to docvakne, já vůl jsem jí jen nasadil a nedotáh :D

LYCO
    LYCO --- ---
    WEWERKA: VLADDRACUL: "přesnou metodu" měřením stěny rozhodně nedělat, je zatížená velkou systematickou chybou. https://ellis3dp.com/Print-Tuning-Guide/articles/misconceptions.html

Já teda mám taky potíže s tím že se mi PETG lepí na trysku (kalená ocelová), mám tušení že je to povrchem, asi by pomohlo ho zkusit vyleštit. Pomohlo úmyslně mírně podextrudovat a nastavit agresivnější pressure advance (a.k.a. linear advance), myslím že velký zdroj problémů byly části u stěn kde se mění rychlost, které mám mírně nadextrudované a plast leze nahoru nad povrch. Ale nemůžu říct že bych to měl vyřešené kompletně.
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    ACID: Tady jeste dluzim jak to dopadlo s temi maticemi. Na email se nikdo neozval a telefony vubec nikdo nezveda. Firma na baterky, vybity. Nastesti to uz nepotrebuju.
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    WEWERKA: na tohle nejsem expert, ale to podle me znamena ze mas blbe kroky extruderu nebo jinou chybu, nebo to vubec neni mala extruze ale ty chyby maji puvod uplne jinde. Ale at se k tomu radsi vyjadri nekdo kdo vic bastli tiskarny :)
    VLADDRACUL
    VLADDRACUL --- ---
    WEWERKA: Udělej určitě přesnou metodu. Není nutné přímo mikrometrem, kvalitní posuvka postačí.
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    ZVIRATKO: No mela jsem na rovny plose drobne chybejici kousky, presne tak jak pisou tady https://help.prusa3d.com/cs/article/kalibrace-extrusion-multiplieru-nasobic-extruze_2257
    Takze nejdriv zkusim ten pokusny model co tam maji ke stazeni a uvidim. Zatim mi to ale spis logicky vychazi, ze by to melo byt >1.
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    WEWERKA: pro PETG je default v mych slicerech 0.95, na 1 bych to dal jen kdybych to potreboval super pevny, vodotesny a bylo to neco spis rovnyho mechanickyho... drzacky tisknu na 1.10 za cenu toho ze nejsou hezky ale vydrzej vic :) zkus 0.95 jestli to bude lepsi, na 99% veci je to v pohode.
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    ZVIRATKO: Maly jemny mosazny, primo z potreb na 3d tiskarny.

VLADDRACUL: Tyhle veci mam nastavene jeste defaultne a jeste jsem si s nima nehrala. U Extrusion multiplier v manualu koukam podle obrazku, ze mam lehke podextrudovani. Tak tam mam 1.
    Filament by snad mel byt suchy. Skladuju ho v puvodnim pytliku se silicagelem. Tiskla jsem i s novym.
    Ono to neni jakoze by to lepilo nejak extra, ale treba k tomu prijdu za 2 hodiny a tryska si na sobe vozi malou vrstvu. Tak to radsi pauznu, ocistim nez abych riskovala, ze se to nekde zachyti a upadne cele. Specialne ted se mi to delo u slozitejsiho objektu s 30% gyroid infillem. Obcas to ale bezi uplne v pohode, nekde v infillu si to ten nanos sam ocisti.
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    VLADDRACUL: ja vim, ja reagoval na to jak jsi psal ze se dobre nastaveny filament nema proc lepit... "0
    VLADDRACUL
    VLADDRACUL --- ---
    ZVIRATKO: PETG-CF jsem ještě netisk, tam nemůžu soudit - každopádně Wewerka píše o klasickém PETG
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    WEWERKA: a jaky kartacek na jakou trysku? na mosaznou neber ocelovy, tim naopak ten povrch zdrsnis a bude se to tam vic lepit, tak tam kdyztak dej novou a uvidis jestli se to bude lepit taky

VLADDRACUL: PETG-CF je tim legendarni, jak proto ze se tam proste vic chyta (asi kvuli vyssi teplote nebo nejakejm primesim), tak proto, ze se snadneji trha treba infill
    R0C3S3K
    R0C3S3K --- ---
    v zivote se mi PETG nelepilo, kdyz dobre nastavim tisk, nemam ani problem se stringovanim, tiskne se mi z toho kolikrat lip, nez z PLA,,, trysku ocistim pinzetou jen pri predehrevu, jakmile zacne tisk, jede to uplne na pohodu
    VLADDRACUL
    VLADDRACUL --- ---
    WEWERKA: Hele na olej se vykašli. První věc je, že kvalitní dobře nastavený filament se nemá proč lepit - pokud máš správně nastavenou extruzi (jak počet kroků extruderu, tak extrusion multiplier) a suchý filament, ale přesto se ti to děje, zkus vyměnit značku. Já nedám dopustit na Print with Smile a Prusament, na začátku covidu mi tiskárny protiskly x desítek kilo v kuse a nikdy s tim nebyl žádnej problém, jen sem sundaval tisky a nebylo potřeba nic čistit.
    Pokud chceš řešit spíš následky, než příčinu, můžeš koupit třeba tuhle trysku s DLC povlakem. Bude to určitě lepší, než olej - https://3djk.eu/cs/domu/521-phaetus-tryska-175mm-tungsten-carbide-04mm.html
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    ZVIRATKO: Ja po konci tisku vyndavam filament (nebo rovnou vymenuju za dalsi pro dalsi tisk) a pri te prilezitosti to vezmu kartackem zespoda. Troska ptfe asi nemuze nicemu uskodit, to vyzkousim. Diky za tip.

Dalsi vase model bude uz primo vaza a tam to zkusim s 0.4. Zrovna u toho modelu tam je velky navod co a jak nastavit, tak se tim budu teprve prokousavat. Pro 0.8 zatim ted nic dalsiho neplanuju. Nicmene bylo zajimavy sledovat jak vyssi rychlost ma vliv na lesklost materialu. Dala jsem ofuk ventilatoru 70%, aby se to neprohybalo a pri 50mm/s to bylo matny. Pri snizeni rychlosti na 40 mm/s to zacalo byt leskly.
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    A tak me napada ze vlastne mozna nebude prima umera mezi sirkou vrstvy a prumerem trysky, protoze ta samotna tryska vetsi neni, jen dira v ni, takze kdovi co ten material udela kdyz bude mimo trysku (asi to bude dost do kulata smerem nahoru). Jestli to vyzkousis tak napis, mozna v tomhle kecam, ja se drzim 0.4mm trysky protoze uspora casu na moji tiskarne je s vetsi tryskou marginalni :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam