• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    používání, stavba, zkušenosti, rady, nápady, prostě cokoliv této technologie budoucnosti.
    rozbalit záhlaví
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    LYCO: to jsem zkoušel, bohužel nic.
    LYCO
    LYCO --- ---
    LYCO: tohle teda asi může situaci ještě zhoršit, takže to dělej jenom pokud jsi vyčerpal jiné možnosti.
    LYCO
    LYCO --- ---
    CERMI_FOX: zahřát podložku nad teplotu skelného přechodu (u PETG cca 80 ˚C), počkat až tisk změkne a (snad) odloupnout?
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    FARIN: to mi tam zůstane zbytek, ne? Nedokážu si to představit, jak to udělat čistě.

QWWERTY: to jsem vlastně zkoušel taky, ale bohužel ji tam nenarvu a to ani když jsem se snažil výtisk přizvednout kleštěma :(
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    CERMI_FOX: osobne jsem to na MK2 sundaval tak, ze jsem mezi PEI a model zkusil nacpat malirskou skrabku, treba i jenom na 0.5mm a pak lit IPA do te mikroskviry a cekat, az si ho to natahne pod sebe
    FARIN
    FARIN --- ---
    CERMI_FOX: co odřiznout nahřátou strunou?
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    potřebuju nějaké zoufalé tipy, jak oddělit velký PETG výtisk z podložky (průša 2, takže ještě bez odnímatelné podložky). Zkoušel jsem zahřívat a chladit, lejt na to IPA, dokonce i WD40 jsem to polil a nic. Co mi ještě zbývá krom vyhození podložky? :)
    PECA
    PECA --- ---
    BORTOMAR: Jak je to veliký a jakého polymeru to chceš? Od toho se bude odvíjet cena. A také jestli je v ceně zahrnutá nějaké příprava v podobě kontroly modelu, doplnění podpor apod. Ale pokud seženeš nějakého kutila, tak ti třeba udělá cenu jenom podle materiálu a všimného na pizzu, nebo tak něco.
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    BORTOMAR: Co JLCPCB a podobne? taky špatná cena?
    BORTOMAR
    BORTOMAR --- ---
    Zdravím, vlasními silami jsem si ve FreeCADu vymodeloval kompenzační pomůcku pro vlastní užití a protože SLA tiskárnu nevlastním, hledal jsem službu 3D tisku na zakázku, a i když chápu, že jde o komerční službu, celkem mě překvapila cena, za kterou prototyp tisknou (cca 800 + DPH). Zajímalo by mě, jestli je tisk skutečně tak nákladný a taky jestli tu není někdo, kdo mi pomohl vytisknout prototyp ze SLA resinu levněji? Model není nějak komplexní na vyžádání zašlu okdaz ke stažení stl.
    JOHNIEZ
    JOHNIEZ --- ---
    HONCKA: ja tisknul zatim akorat toho jejich Piper cub. Ted jedu 3. iteraci, neb jsem dva uz rozbil. Ale tam jsou mosty vetsinou kratky, obvykle jsou v pohode. A u delsich jsem mel par vrstev taky pruves, ale treba 3. vrstva mostu uz chytla.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    tiskl jste letadla z LW PLA z 3dlabprint? Tisknu teď albatrosa přímo z gcode pro průšu MK3 a zdají se mi divný mosty, jsou celkem velký (cca 5-8cm) a slouží jako výstuže, filament se nechladí tj trvá cca 15 vrstev, než je ten most korektně (filament není prověšený). Stalo se vám to taky?
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    Pro Mainsail existuje ( bude existovat ?)plugin který tohle hlídá sám. člověk pak jen přepíná cívky.
    Jen jsem to někde zahlidnul a dal nekoukal neboť to jde mimo mě.
    R0C3S3K
    R0C3S3K --- ---
    QWWERTY: ok;)
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    R0C3S3K: Podobne jako Navara. Slicer mi ukazuje vahu vcetne civky, takze nemusim resit nic dalsiho. Zvazim pred nasazenim a je to.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    QWWERTY: "kdyz bych bral jednoho stalyho vyrobce a mel vsechny civky stejny" což mám no :)

Mám pár cívek bokem, asi bych si na ně tu spotřebu mohl psát no... příště
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    R0C3S3K: osobne to resim opacne nez NAVARA
    kdyz civku nacnu, tak ji pred prvnim tiskem zvazim a napisu na ni, kolik mela ve vychozim stavu.
    pred tiskem mam z ceho dopocitat, kolik tam zbyva: aktualni - (vychozi - udavany = civka) = zbyvajici
    ofc ony tam budou nejaky rezervy a +- gram, ale predpokladam, ze kdyz zaplatim 1kg, tak tam bude minimalne 1000g filamentu

tenhle pristup mi odstranuje mentalni namahu matchingu udaju prazdnych civek vs. jakou civku ma zrovna ten filament, ktery se chystam pouzit
    Navaruv postup mi prijde fajn kdyz bych bral jednoho stalyho vyrobce a mel vsechny civky stejny.
    ale obcas clovek chce special barvy, special material, do toho 0.3-0.5-1-2 kg civky a ja bych nad tim pak byl liny premyslet

tim ze tech civek mam rozdelanych paralelne treba 10, tak bych byl liny je jeste manualne matchovat vuci digitalnimu systemu/profilum
    technicky reseni by bylo ofc oznacit si stitky treba EAN nebo QR a mit u toho rovnou scanner a jenom pred zacatkem tisku nacist ID civky, ale to uz mi prijde jako znacny overkill, pokud se bavime o single-hobby-user usecase
    tak mozna u multi-user (dilny, hackerspace, etc..), kde se pak resi, kdo toho kolik spotreboval
    R0C3S3K
    R0C3S3K --- ---
    NAVARA: no teoreticky by slo mi prave vic jednotlivych profilu, das novou civku, vynulujes a jedes tu civku,,, slicer ukazuje nejenom vahu, ale i metraz na jednotlivej projekt
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    R0C3S3K: Tak ve výchozím stavu máš jenom jednu cívku - tiskárna nemá jak poznat, kolik jsi toho protočil na těch, co jsi vyndal :)
    MMU3 pro MK4 ještě není, tak nevím jestli to bude lepší.

Řeším tím, že vím kolik váží prázdná cívka a zvážením té částečně zkonzumované vím, kolik mi zbývá - a slicer ukáže váhu fillamentu.
    R0C3S3K
    R0C3S3K --- ---
    a treba profily na jednotlivy civky, kde ti to ukaze, kolik jsi vytocil filamentu? ze by treba clovek vedel, zda mu to na konkretni projekt bude stacit, kdyz zacne civka dochazet? tiskarna pocita jen celkovou metraz, jestli se nepletu
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    NAVARA: tisknu na hladky, ktery pokazde cistim IPA, takze to tam drzi i studeny a s timhle problem nemam :)
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    QWWERTY: A pokud ti to moc dlouho netrvá :o

Když čeká na doplnění, tak odpočítává timeout do vypnutí vytápění a pak to vypne - a všechno se od desky odlepí.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam