• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    ENDREW
    ENDREW --- ---
    QWWERTY: Nejsi briefingovy typ :)

Nic ve zlem ale nejsi bezny zakaznik a cilovka vsech vyrobcu. Predpokadam ze takovych nas to bude vetsina.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    JVCNC ... ENDREW: "open source neni treba."
    to uz se dostavame imho spis do ideologicke roviny. spouste closed source veci by imho docela prospelo, kdyby byly open-source
    ne nutne, protoze by to potreboval koncovy uzivatel, ale protoze treba right to repair nebo community improvement

priklad ze software - kolik by jsme meli mirai botnetu, kdyz by vyrobci tehle kramu museli od zacatku pocitat s tim, ze se jim na to vrhnout stovky hackeru a udelali to poradne uz od designu?
    kapitoly ala drivery/firmware v pripade firem jako nvidia nebo broadcom jsou pak kapitoly sama o sobe

nebo priklad pro 3d tisk - nebyly by fajn opensource diagramy k domacim spotrebicum? clovek by nemusel delat reverzni inzenyrstvi a vsechno omerovat, kdyz si potrebuje vyrobit nahradi dil za neco co se rozpadlo.

...ale to uz pak spadneme rovnou do diskuzi o copyrightu, intelektialnim vlastnictvi, patentech, etc...
    ENDREW
    ENDREW --- ---
    On ten opensource je dobrej v případě ze chces/ musis tu tiskarnu ladit. Tzn menit komponenty za lepsi. Pokud tiskarna tiskne dobre a jsi s tim spokojenej open source neni treba.

Komunita se rozsiruje a jiz davno netisknou jen geeci. Nekdo proste nechce se hrabat v kodu ale jen tisknout kdyz potrebuje a techto lidi pribiva a naopak geeku ubyva. Tam je jasnej duvod proc velci vyrobci opousti opensource. Tito bezni uzivatele chteji intuitivni UI a snadne ovladani. Tento vyvoj potazmo vyvoj cele tiskarny neco stoji a na to aby se zaplatil je treba vydelavat nejen na cistem prodeji ale i vsech slozkach okolo ( servis, nahradni dily, etc.). Z tiskaren uz se stava konzum tipu lednicka/ pracka/tv.

Bohuzel bezni spotrebitele jsou tupe ovce a jsou skepticti vuci novinkam. To je duvod proc prusovi mk4 se bude prodavat. I kdyz v dnesni technologie patri spis do minule gen.

Jeden dukaz proc jsou uzivatele jen "ovce" je krasne vidět na Iphonech. Je to dobrej tel. A ma i spoustu funkci ktere opadstatnuji jeho vyssi cenu. Vetsina uzivatelu Iphonu o tom vsak nema ani paaru a kupuji si ho protoze je proste in.
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    PECA: Co vim tak si Prusa porizoval osazovací linku aby si desky mohly dělat komplet sami tady. A diky nedostatku nějakých součástek taky meli zpoždění s MK4 ( pokud jsem to cetl a pamatuji si správně).
    Ono kdyby u Mini pouzili pár dílů jinak, lepší spojeni Z s Y tak je to mnohem lepší. Samotná konstrukce zjevně funguje , viz. RatRig, Cetus, a ted A1 mini. A litat to taky umi. Byt ostatní mají linear místo tyčí ( ty jsou na x-ku fakt nic moc, staci nepozornost a člověk ten x-end c lkem lehce stočí. Respektive může.

Add Opensource - nejsem úplně pro ani proti.
    U Bambu se mi prostě nelíbí to ze se to cpe pres jejich cloud ( coz mi vadi obecně u všeho), odesílá si to telemetrii s bůhví čím ( on to teda nekdo rozlousknul uz - ty zašifrované logy a jestli bude pravda co z toho zjistiliy asi Bambu nebylo úplně upřímné ale nebudeme předbíhat ), plus některé HW věci ( chapu že to hromadě lidi funguje ale tak jako si nikdy nekoupim auto od WV koncernu tak mi vadi tyhle věci). Jinak to funguje fakt hezky
    Mimochodem u kazdé tiskárny jsou věci které se mi nelíbí, a i naopak věci kdy koukam jak to umi fungovat ( někdy po určitých úpravách).
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    REDSNAKE: Vubec ne, osobne tu antipatii ke vsemu neOpenSource nechápu, hlavně od lidí co mají neopensourcce telefon, auto, TV, PC (a všechno kolem), v podstatě 99% HW a FW, až na 3d tiskárnu. U té to ze záhadného důvodu vadí.
    PECA
    PECA --- ---
    NAVARA: Tak zatím ne, no :) Kallax bohužel nemám, mám nějaké samo domo sbouchané regály v takovém podkrovním kamrlíku, kde se dříve skladovaly boty a pod.
    Ale Kallax má syn v pokojíku, už jsem na nějaké nápady na vypimpování Kallaxu koukal :D
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    PECA: A byly ty deskovky i s tištěnými inserty? :)

Případně se dají do Kallaxu dotisknout další vložky, aby se vešly lépe/více - nevejdu už se do regálu, tak právě přemýšlím to roztáhnout na užší nudli ale po délce v několika Kalaxech :)
    Na větší hry by mělo stačit vynechat poličku nebo dvě, uvidíme - ty designy jsou.
    PECA
    PECA --- ---
    REDSNAKE: Navzdory nedůvěře to lidem zjevně funguje. Ono to má menší plochu tisku, což pomůže. Určitě to má své limity, ale cenově je Průša Mini za půlku MK4. Protože mě osobně vadila ta malá tisková plocha, syn chtěl tisknout letadlo, já výhledově chtěl mít možnost upgradu na multicolor, tak jsem se kousnul a našetřil na MK4.

Moje důvody: Česká provenience, support i v ČJ, záruka u domácí firmy, úplná otevřenost, tisk nejde přes čínský cloud, nepodporuji přímo nějakou firmu v Číně (nevím co všechno v MK4 je dovoz z Číny, ale ne celá tiskárna). Jo, MK4 mě stála nějaké tisíce navíc proti třeba BambuLab X, musel jsem se držet, abych si našetřil. Jako bonus jsem se donutil prodat pár deskových her, které stejně nehraju a pomalu nemám kam ukládat. Další bonus je, že si to se synem o Vánocích postavíme spolu a beru to taky jako takovou edukační pomůcku.
    Tisknout to bude doufám na 1. dobrou (zaťaté pěsti / finger crossed :)
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    BTW kdyz tu ctu ze pouzivate Anet, mam nejakou starou polorozestavenou doma.
    Puvodne jsem to chtel predelat na rezak, ale nakonec na to nemam cas.

Nechcete ji nekdo?
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    REDSNAKE: tak bud chces hlavne tisknout a spis resit jak neco co nejlip naslicovat, nebo se chces vrtat v tiskarne a kazdy sudy utery zkouset novy hotend a obden ladit Z-Offset...
    uzavreny hw i sw nicemu nevadi protoze to v tomhle pripade funguje, lidi jsou napriklad nasrany ze kdyz jim nesedi rozmery modelu tak nemuzou menit steps motorku - jako kdyby to nekdy bylo to, co mas vubec delat :) protoze problem je samozrejme jinde.
    aftermarket dily nektere jsou, nektere ne, coz je dane hlavne tim, ze original dily jsou proste levne a konkurovat tomu moc nejde
    VLADDRACUL
    VLADDRACUL --- ---
    NAVARA: Na Anetě v tatara rámu jedu dodnes. Jen tam teda neni už jedinej původní díl no. A hlavně proto, že jsem línej jí vyměnit za něco rozumnýho :D
    R0C3S3K
    R0C3S3K --- ---
    REDSNAKE: tohle mi prijde v tiskovy komunite pomerene bezna vec, ze kazdej ma proste dost rozdilnej pristup a zkusenosti a jde to dost casto proti sobe,,, a to uplne se vsim

zrovna denska jsem cetl prispevek cloveka, kterej povazuje za nespolehlivej klump i prusa mk3 a strasne se radoval, jak je nejakej novej model od bamboolab konecne to pravy orechovy

takze reserse co sis udelal urcite neuskodi, ale stejne se nakonec rozhodnes podle sebe;)
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    Pokud by ti jde hodně o cenu a nevadí ti se s tím trápit, tak bych tu měl v krabici rozebranou Anetu :)
    Vesměs za cenu těch doplňků k ní (hliník, mosfety, heatbad,… nahraju fotky kdyžtak), bo sama žádnou už nejspíše nemá…
    BOAR
    BOAR --- ---
    REDSNAKE: ok.
    ad ender: kupoval ho pred rokem kamos. je pravda, ze akort v2, ale zacal tim, ze k tomu dokupoval dost veci, a dost tisknul. aby to bylo jakstaks pouzitelne. A za pul roku kupoval prusu. Druhej kamos, co zacinal podle nej, mel uplne stejnej workflow. s tim,ze ender tisknul dobre, a hezky, ale o prusu se nemusi tolik starat, proste chce tisk, tak tiskne, a rano ma hotovej vytisk.

Ja osobne zkusenost nemam, ale z toho co jsem vycetl, a vysledoval, jsem vyvodil, ze ender nebude moje prvni tiskarna. Ze to bude sovol, a ze do nej pujde klipper. Vzhledem k tomu, ze jejichj klipper tablet byl drahej, a vzhledem k tomu, ze se mi doma par RPI a RPI podobnych klonu par vali, tak si tam dodelam klipper sam. Mela by to byt otazka chvile (pripojit rpi, hodit na nej system, a preflashovat tiskarnu)

tady nektery data, ze kterych jsem vychazel.

Reddit - Dive into anything
    https://www.reddit.com/user/richie225/comments/rnillw/generic_fdm_printer_recommendations_2022/
    Reddit - Dive into anything
    https://www.reddit.com/r/3Dprinting/comments/sb62gw/unpopular_opinion_stop_buying_ender_3_as_a_first/

Creality is probably the most well-known 3D printer manufacturer from years around 2018-2023. They have introduced multiple models, such as the Ender 3 and CR-10, that have become widely popular among the community. Unfortunately, the company has decided to ride off the success from that alone and depend on the increasing hivemind generated around Creality products.

The quality control of Creality is quite poor, with many printers shipped with defective components, or those that fail at a much higher rate than those of other brands, even cheap ones. Multiple new designs and releases of printers are disasters with many of them having design flaws or using outdated parts, such as the Ender 7 being mostly a total failure, and the Ender 2 Pro using cheap, ancient parts despite being relatively new. Keep in mind that while they are some of the worst at this, other companies are also pumping out many low quality items.

The practices of Creality have also took a downward spiral, with them attempting to pay for good reviews and requiring scripts to be approved before a review video is released by a content creator. There has also been a controversy with their Creality Cloud service, where they host tons of stolen models from many different creators without giving credit, while straight up denying and blocking those who call them out on it.

Due to their consistently terrible practices, I will no longer recommend any product from Creality under almost all circumstances. I also rescind and apologize for any recommendations of Creality products I have made in the past to the community. Previous entries on this page about certain Creality printers will remain to give a more detailed explanation for specific models.

As of 2023, avoid Creality whenever convenient.

If purchasing something other than Creality is not possible, then the Ender 3/5 S1 and V3 series and the CR-10 Smart PRO are decent options.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    BOAR: Nikde jsem nenapsal, že se o tiskárnu nechci starat a jen ji zapnout a používat. To je nějaká tvoje projekce. To mi tu napíšete že Ender KE začíná bejt dost vendor locknutej a pak mi doporučíte bambulab kde je teda vendor lock na FW i HW, tak nevím co si o tom myslet.

BOAR: Tohle co píšeš mi přijde jak nějaká univerzální pravda která vznikla v dobách původních enderů a už se to s nima táhne.

BOAR: To že mám omezený čas na tisk je prostě realita. Neznamená to ale že bych nevěděl co 3D tisk obnáší nebo si představoval, že to vyjede jak papír z tiskárny. Já tím zas tak nepolíbenej nejsem. Proto klipper, kterej pokud se nepletu, má dosahovat vyšších rychlostí.

Omlouvám se, nerad bych aby to vyznělo negativně, ale mám pocit, že to přestává být přínosná diskuze a jen tu vyvracím něčí projekce.
    BOAR
    BOAR --- ---
    REDSNAKE: tak pak je to s tebou tezke, vyber si co chces :-)
    Ptas se nas tu na rady, a pak v ne neveris :-)

tayky OSOBNE nemam duveru v jednoramenny kiontrukce, ale co jsem sledoval, tak pokud chces tiskarnu, ktera bude levna, a nemusis se o ni (moc) starat, tak ta bambulab a1 je presne pro tebe. az na to, ze ma uzavrenej firmware i hw.

REDSNAKE: trosku to tak vyznelo z "na tisk budu mit vzdy jen omezeny cas." tak jsem se jen ujistoval. Jinak mam ten pocit, ze tisky bezproblemu presahujou 6 - 8 (20) hodin. A ze prej idealne nechces, aby ti tiskarna tiskla pod nosem nonstop, takze ji mit nekde zarohem, ve vedlejsi vetrane mistnosti ... s kamerou, a treba AI, ktera hlida stringovani.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    VLADDRACUL: Ja v tyhle jednoramenny konstrukce nemam duveru. Ale dik za tip
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    BOAR: Nikde jsem nepsal ze chci tisknout bez prace, nebo jo? A taky jsem nespadl z visne, abych si myslel ze je tisk na chvilku. Casove omezenej myslim ze u toho nemuzu sedet 24/7 ale treba 6-8 hodin denne to tu klidne muze vrcet pod dozorem zatimco pracuju.
    VLADDRACUL
    VLADDRACUL --- ---
    REDSNAKE: Je to o necelej litr nad limit, ale ještě zvaž Bambulab A1. Co jsem čet, tak podle recenzí super a za tu cenu je to nepřekonatelný.
    https://eu.store.bambulab.com/en-cz/products/a1-mini?variant=47361161462108

Bambu Lab A1 Mini And AMS Lite Review: Fast And Silent | 3D Print Beginner
    https://3dprintbeginner.com/bambu-lab-a1-mini-and-ams-lite-review/
    BOAR
    BOAR --- ---
    REDSNAKE: co jsem pochopil, tak driv ender byl super, ze se koupila levna tiskarna, a pak jsi venoval v podstate jednou tolik penez, a hoooodne casu a tisku, nastavovani, kalibrace, opravovani upravovani, a nakonec z toho byla slusna tiskarna.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam