• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    používání, stavba, zkušenosti, rady, nápady, prostě cokoliv této technologie budoucnosti.
    rozbalit záhlaví
    LYCO
    LYCO --- ---
    JVCNC: ad PC opensource: hardwarově toho moc bohužel není, ale aspoň jsou celkem dobře zdokumentovaná rozhraní. Softwarově skoro všechno (můj desktopový OS je Manjaro Linux), hlavní výjimka jsou hry a DeskProto. Jak jsem psal původně, opensource vidím jako "záruku" toho že věci budou opravitelné a že je budu moct používat a vylepšovat i v budoucnu, a to u PC platí. Možnost upravit zdrojáky pro mě osobně v tuhle chvíli k ničemu není, ale už jsem několikrát využil toho že si můžu zdroják přečíst. Navíc bych se chtěl v programování časem zlepšit a začít aspoň trošku přispívat.

Fusion360 v tuhle chvíli nepoužívám, kreslím převážně v SolveSpace, mj. právě proto že je open source a kvůli obavám z lock-inu. S Fusion se plánuju naučit, pokud se mi tu sračku podaří vůbec nainstalovat, protože se používá v projektech (Voron) kde bych si chtěl upravovat modely. Pokud je nějaký CAD který by mi umožnil rozumně pracovat s modely z F360, rád přejdu, ale myslím že v tuhle chvíli není. Jak jsem psal, žiju v nedokonalém světě.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    LYCO: Co všechno je na tvém IBM PC compatible opensourcce? procesor? DPS? výrobní dokumentace? Píšeš že nejsi vývojář, k čemu ti je možnost upravit si SRC u opensource což je nejčastěji zmiňovaný argument?

Co třeba takový F360 který je obecně v komunitě oslavován a který se proslavil hlavně tím že s ním Autodesk dělá právě to čeho se bojíš že dělá každý? Tzn. cloud, omezování funkcionality atd.
    LYCO
    LYCO --- ---
    77WHITE: zesračkovaným tiskárnám se úmyslně vyhýbám, právě kvůli tomu co jsem psal níže. Moje tiskárna vůbec není online, a není to pro mě žádný problém.

Počítač mám na platformě IBM PC, podstatně vylepšený klon ;-) Současné počítače jsou modulární, není třeba se omezovat na jednoho výrobce, konkurence existuje.

Modulární mobil a tablet není k dostání, takže nechápu jak to souvisí, snad jen krom toho že kvůli tomu ty věci hrozně rychle morálně zastarávají: přál bych si abych mohl aspoň upgradovat RAM. Nicméně, v šuplíku mi leží PinePhone, to je myslím k otevřenému hardwaru nejblíž jak se člověk dostane, bohužel ale software je problematický a já nejsem vývojář.

Auto nemám, VIN locking je problém a IMO by měl být nelegální.

Myslím že jsem ve svých názorech a volbách konzistentní, žiju v nedokonalém světě takže nemůžu svoje představy naplňovat dokonale.

Jak to máš ty? A vážně si myslíš že by můj názor ohledně 3D tiskáren byl míň správný, kdybych měl obyčejnou škodovku jak vyjela z linky?
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    77WHITE: tiskarna od HP napojena na cloudovy sluzby je odpad, ktery nepatri do domacnosti a vraci se v ramci 14 dnu ve chvili kdy zjistis, ze to bez toho nebude plne fungovat
    asi bych nechtel, aby moje 3D tiskarna byla na stejne urovni :))

(ze se jde u bambu vyhnout cloudu vim)
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    LYCO: A coze mas za tablet/ pc/ mobil/ auto/ elektroniku?
    V cem se 3d tiskarna tak vyrazne lisi od… treba obycejny tiskarny treba od HP?:)
    Btw pro bambulab muzes pouzivat i lan mode/sd kartu a zcela se vyhnout cloudu.
    LYCO
    LYCO --- ---
    ZVIRATKO: je (bohužel) běžné že firma začne zdražovat a omezovat práva zákazníků když získá dostatečný podíl na trhu. Lidi co jsou amatéři jsou obzvlášť zranitelní protože neumí přejít jinam. Povinný cloud je pro tyhle věci typický (a vnímám ho jako velké varovné znamení).

BambuLab moc nesleduju, takže dobrý příklad nedám, ale myslím že v minulosti nebyly k dostání třeba high-flow hotendy a trysky (které by to chtělo kvůli vysokým rychlostem tisku). Možná už jsou k dispozici, možná ne.

Já se takhle spálil se svou první tiskárnou (FlashFrge Dreamer), sehnat náhradní díly byl problém a byly drahé, všechno bylo nestandardní, slicer byl v době pořízení OK ale prusaSlicer ho předehnal a g-kód nebyl kompatibilní, a kvůli uzavřenosti nešlo ani flashnout firmware na něco rozumnějšího. To pak někdo vyřešil reverzním inženýrstvím, ale pořád to znamenalo že abych měl rozumně spolehlivou tiskárnu na to co chci dělat (tisknout díly na Vorona), tak si musím zkompilovat vlastní firmware odvozený z nějaké vývojové verze Marlina a doufat.

Prostě: já mám špatnou zkušenost, a spoléhat na dobré srdce nějaké korporace mi připadá nemoudré.
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    LYCO: a oni jsou ty dily na bambu drahy nebo nedostupny? kazi se tam neco neopravitelnyho? Tohle byly dobry hypoteticky argumenty pred rokem a pul kdyz bezel kickstarter, ne dneska kdyz uz vime co je BL zac a jak to supportujou. A ja treba na ty tiskarne natisknul asi nasobne vic nez by vubec stihnul nejaky PrusaEnderi3 klon, i proto, ze jsem nemusel venovat udrzbe kazdej druhy vikend. Clovek, co si koupi neco jako A1, da stejne za filamenty behem par mesicu vic nez za tu tiskarnu, takze fakt nedava smysl kupovat Prusu za >2x tolik protoze hypoteticky by to za par let treba neslo asi opravit, mozna. A oni ty aftermaret dily budou, kdyz bude potreba, verim ze i ten jailbreak bude. Dokonce jejich CEO nekde slibil, ze kdyby nahodou zkrachovali, tak ze uvolni plany a sw tak, aby to slo dal opravovat, a ja mu to verim, jen je ted asi jasne, ze krachovat fakt nebudou :)

A analogie s vlastnimi objektivy je sice dobra, ale rekni nam, prosim, co se na BL tiskarny neda poridit a muze nekomu chybet?
    LYCO
    LYCO --- ---
    ENDREW: já si myslím že lidí co vidí 3d tiskárnu jako technickou hračku bude celkem dost. Jasně, většina chce zapnout a tisknout, ale to neznamená že nevnímá jako plus dobrou dostupnost náhradních dílů, opravitelnost a podobně.

Koukni třeba na fotografy. I amatéři pořizují další objektivy, filtry a pod. Firma která by měla vlastní uzavřený systém za to bude kritizovaná, a v (dobrých) recenzích budou lidi upozorňovat na to že nabídka příslušenství je malá. Ne každého to bude zajímat, ale pořád je hodně lidí pro které to má hodnotu, a nejsou to jenom profíci. A to je fotografie extrémně rozšířená, takže lidí kteří se jí nezabývají je mnohem víc než u 3d tiskáren.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    ENDREW: ze nejsem cilovka je mi jasny ... ale treba prave right-to-repair je neco, co by melo zajimat i beznyho zakaznika, ktery by to mel nasledne pozadovat po vyrobci a jeho nabidce. minimalne protoze pro zakaznika to pak znamena dostupnejsi a snazsi opravu veci co vlastni, i.e. nizsi naklady na zachovani zivotniho standardu

ale jasne, to se uplne neslucuje s myslenkou konzumu a nekonecnyho rustu, kdy by vsichni vyrobci radi, aby jsi si kazdy rok koupil uplne vsechno novy
    ENDREW
    ENDREW --- ---
    QWWERTY: Nejsi briefingovy typ :)

Nic ve zlem ale nejsi bezny zakaznik a cilovka vsech vyrobcu. Predpokadam ze takovych nas to bude vetsina.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    JVCNC ... ENDREW: "open source neni treba."
    to uz se dostavame imho spis do ideologicke roviny. spouste closed source veci by imho docela prospelo, kdyby byly open-source
    ne nutne, protoze by to potreboval koncovy uzivatel, ale protoze treba right to repair nebo community improvement

priklad ze software - kolik by jsme meli mirai botnetu, kdyz by vyrobci tehle kramu museli od zacatku pocitat s tim, ze se jim na to vrhnout stovky hackeru a udelali to poradne uz od designu?
    kapitoly ala drivery/firmware v pripade firem jako nvidia nebo broadcom jsou pak kapitoly sama o sobe

nebo priklad pro 3d tisk - nebyly by fajn opensource diagramy k domacim spotrebicum? clovek by nemusel delat reverzni inzenyrstvi a vsechno omerovat, kdyz si potrebuje vyrobit nahradi dil za neco co se rozpadlo.

...ale to uz pak spadneme rovnou do diskuzi o copyrightu, intelektialnim vlastnictvi, patentech, etc...
    ENDREW
    ENDREW --- ---
    On ten opensource je dobrej v případě ze chces/ musis tu tiskarnu ladit. Tzn menit komponenty za lepsi. Pokud tiskarna tiskne dobre a jsi s tim spokojenej open source neni treba.

Komunita se rozsiruje a jiz davno netisknou jen geeci. Nekdo proste nechce se hrabat v kodu ale jen tisknout kdyz potrebuje a techto lidi pribiva a naopak geeku ubyva. Tam je jasnej duvod proc velci vyrobci opousti opensource. Tito bezni uzivatele chteji intuitivni UI a snadne ovladani. Tento vyvoj potazmo vyvoj cele tiskarny neco stoji a na to aby se zaplatil je treba vydelavat nejen na cistem prodeji ale i vsech slozkach okolo ( servis, nahradni dily, etc.). Z tiskaren uz se stava konzum tipu lednicka/ pracka/tv.

Bohuzel bezni spotrebitele jsou tupe ovce a jsou skepticti vuci novinkam. To je duvod proc prusovi mk4 se bude prodavat. I kdyz v dnesni technologie patri spis do minule gen.

Jeden dukaz proc jsou uzivatele jen "ovce" je krasne vidět na Iphonech. Je to dobrej tel. A ma i spoustu funkci ktere opadstatnuji jeho vyssi cenu. Vetsina uzivatelu Iphonu o tom vsak nema ani paaru a kupuji si ho protoze je proste in.
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    PECA: Co vim tak si Prusa porizoval osazovací linku aby si desky mohly dělat komplet sami tady. A diky nedostatku nějakých součástek taky meli zpoždění s MK4 ( pokud jsem to cetl a pamatuji si správně).
    Ono kdyby u Mini pouzili pár dílů jinak, lepší spojeni Z s Y tak je to mnohem lepší. Samotná konstrukce zjevně funguje , viz. RatRig, Cetus, a ted A1 mini. A litat to taky umi. Byt ostatní mají linear místo tyčí ( ty jsou na x-ku fakt nic moc, staci nepozornost a člověk ten x-end c lkem lehce stočí. Respektive může.

Add Opensource - nejsem úplně pro ani proti.
    U Bambu se mi prostě nelíbí to ze se to cpe pres jejich cloud ( coz mi vadi obecně u všeho), odesílá si to telemetrii s bůhví čím ( on to teda nekdo rozlousknul uz - ty zašifrované logy a jestli bude pravda co z toho zjistiliy asi Bambu nebylo úplně upřímné ale nebudeme předbíhat ), plus některé HW věci ( chapu že to hromadě lidi funguje ale tak jako si nikdy nekoupim auto od WV koncernu tak mi vadi tyhle věci). Jinak to funguje fakt hezky
    Mimochodem u kazdé tiskárny jsou věci které se mi nelíbí, a i naopak věci kdy koukam jak to umi fungovat ( někdy po určitých úpravách).
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    REDSNAKE: Vubec ne, osobne tu antipatii ke vsemu neOpenSource nechápu, hlavně od lidí co mají neopensourcce telefon, auto, TV, PC (a všechno kolem), v podstatě 99% HW a FW, až na 3d tiskárnu. U té to ze záhadného důvodu vadí.
    PECA
    PECA --- ---
    NAVARA: Tak zatím ne, no :) Kallax bohužel nemám, mám nějaké samo domo sbouchané regály v takovém podkrovním kamrlíku, kde se dříve skladovaly boty a pod.
    Ale Kallax má syn v pokojíku, už jsem na nějaké nápady na vypimpování Kallaxu koukal :D
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    PECA: A byly ty deskovky i s tištěnými inserty? :)

Případně se dají do Kallaxu dotisknout další vložky, aby se vešly lépe/více - nevejdu už se do regálu, tak právě přemýšlím to roztáhnout na užší nudli ale po délce v několika Kalaxech :)
    Na větší hry by mělo stačit vynechat poličku nebo dvě, uvidíme - ty designy jsou.
    PECA
    PECA --- ---
    REDSNAKE: Navzdory nedůvěře to lidem zjevně funguje. Ono to má menší plochu tisku, což pomůže. Určitě to má své limity, ale cenově je Průša Mini za půlku MK4. Protože mě osobně vadila ta malá tisková plocha, syn chtěl tisknout letadlo, já výhledově chtěl mít možnost upgradu na multicolor, tak jsem se kousnul a našetřil na MK4.

Moje důvody: Česká provenience, support i v ČJ, záruka u domácí firmy, úplná otevřenost, tisk nejde přes čínský cloud, nepodporuji přímo nějakou firmu v Číně (nevím co všechno v MK4 je dovoz z Číny, ale ne celá tiskárna). Jo, MK4 mě stála nějaké tisíce navíc proti třeba BambuLab X, musel jsem se držet, abych si našetřil. Jako bonus jsem se donutil prodat pár deskových her, které stejně nehraju a pomalu nemám kam ukládat. Další bonus je, že si to se synem o Vánocích postavíme spolu a beru to taky jako takovou edukační pomůcku.
    Tisknout to bude doufám na 1. dobrou (zaťaté pěsti / finger crossed :)
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    BTW kdyz tu ctu ze pouzivate Anet, mam nejakou starou polorozestavenou doma.
    Puvodne jsem to chtel predelat na rezak, ale nakonec na to nemam cas.

Nechcete ji nekdo?
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    REDSNAKE: tak bud chces hlavne tisknout a spis resit jak neco co nejlip naslicovat, nebo se chces vrtat v tiskarne a kazdy sudy utery zkouset novy hotend a obden ladit Z-Offset...
    uzavreny hw i sw nicemu nevadi protoze to v tomhle pripade funguje, lidi jsou napriklad nasrany ze kdyz jim nesedi rozmery modelu tak nemuzou menit steps motorku - jako kdyby to nekdy bylo to, co mas vubec delat :) protoze problem je samozrejme jinde.
    aftermarket dily nektere jsou, nektere ne, coz je dane hlavne tim, ze original dily jsou proste levne a konkurovat tomu moc nejde
    VLADDRACUL
    VLADDRACUL --- ---
    NAVARA: Na Anetě v tatara rámu jedu dodnes. Jen tam teda neni už jedinej původní díl no. A hlavně proto, že jsem línej jí vyměnit za něco rozumnýho :D
    R0C3S3K
    R0C3S3K --- ---
    REDSNAKE: tohle mi prijde v tiskovy komunite pomerene bezna vec, ze kazdej ma proste dost rozdilnej pristup a zkusenosti a jde to dost casto proti sobe,,, a to uplne se vsim

zrovna denska jsem cetl prispevek cloveka, kterej povazuje za nespolehlivej klump i prusa mk3 a strasne se radoval, jak je nejakej novej model od bamboolab konecne to pravy orechovy

takze reserse co sis udelal urcite neuskodi, ale stejne se nakonec rozhodnes podle sebe;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam