• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    OPIZEC
    OPIZEC --- ---
    v prusa sliceru si můžeš udělat těleso, které bude mít rozměry díry co potřebuješ a tím to vyřízneš, res. zadáš netisknou místo, kde je těleso
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    PISTA1: XY holes compensation je jedna moznost, druha moznost (teda mozne reseni) je "Convert holes to polyholes", dalsi moznost je zvetsit to v X/Y cele a naopak pouzit X/Y contour compensation. Nevim co z toho umi PrusaSlicer, ale tyhle 3 veci jsem pouzil v Orca...
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    PISTA1: Tady jsem neco nasel co se odkazuje na prusa slicer.
    Add holes XY compensation field · Issue #4561 · prusa3d/PrusaSlicer · GitHub
    https://github.com/prusa3d/PrusaSlicer/issues/4561
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    jde někde v pruša sliceru nastavit posunutí "vnitřního" vnějšího perimetru? Nemůžu nic takovýho najít.
    U výtisku mě vnější rozměry 81 x 81 sedí přesně stejně jako průměr 9 mm
    Ale zevnitř je o 0,1 materiálu víc, takže místo 46,5 je 46,3 57,3 je 57,7 stejně tak díry jsou 6,8 3,5.
    Jasně pamatuju na to a dělám je větší, jenže občas zapomenu a pak to musím buď obrousit nebo upravit rozměry a tisknout znovu.

SKAUT
    SKAUT --- ---
    ZVIRATKO: Psal jsem o Klipperu ne o bambu FW.
    Alobal a ohnul rohy - taky dobrý 😂. Ano mění se to s teplotou, proto se dělá teplotní kompenzace, heatsoak, kinematické uchycení bedu... Zejména u větších tiskáren.
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    SKAUT: prave ze to neumi. Teda mam pocit ze v poslednim firmware (resp 1.7.x) neco poladili takze u vyssich tisku se to skoro nehybe, ale nastavit tam nic nejde. Me se docela povedlo tu podlozku srovnat proste rucne (tramming a ohnout rohy :)), ale neni to 100% a chtelo by to videt. A meni se to bohuzel trochu s teplotou. Na 99% tisku to nevadi, spis to vadi me z principu :) Klidne bych si pak na engineering plate z druhe strany prilepil par vrstev alobalu na spravnych mistech abych mel tyhle tisky rovne...
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    ZVIRATKO: Ja mam problem s jejich FW ( ale ja jsem postizenej ).
    Možná by stačilo jen upravit nastavení. Klipper ma u parametrů Bed Meshe jak to ma rozložit nerovnost ( v kolika vrstvách). Ideál by byl rovná podložka, respektive tryska paralelně s bedem všude ale to u Bambu není možné. Dá to dost práce ( nějaký čas jsem s hodinkama misto toolheadu strávil i na malé tiskárně) ale pak je fajn že mesh neřeším vubec ( ani snímání podložky něčím).
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    SKAUT: mozne je vsechno. Driv nebo pozdeji se nejaka skulinka objevi, to se nebojim...
    ale vlastne jedine co mi trochu chybi je vizualizace bed meshe, jinak nevim o nicem co by nemel stock :) vlastne mozna lepsi bed mesh aby byl tisk od nejakeho layeru uz bez kompenzace, ale to stejne nebude o tom linuxu na kterem bezi obrazovka, ale o firmwaru v tiskarne...
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    ZVIRATKO: Asi hodně si počkáš. Downgrade už nejde ( ani pres support ). Na druhou stranu mám pocit že jsem tam zahlédl něco o tom že hledají cestu jak uživatelům umožnit jiný FW.
    Což by bylo fajn ( a Bambule by byla zajímavá i pro dost dalších lidí, včetně mě - ne že bych ji měl kam dát momentálně 😄)
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    Bambu Lab X1 jailbreak
    zatim neni venku, a ja mam bohuzel uz nederavou verzi firmware tak si pockam... :)

ale odlozim si tu tohle, coz mi udelalo docela radost.. :)

NAVARA
    NAVARA --- ---
    PISTA1, PECA: Naprosto běžně PLA na saténovou podložku bez jakékoli přípravy, standardní teploty. Při pokojové teplotě a v boxu. Jen na rozměrnější tisky přidávám 3DLac, aby se kraje neodlepily.
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    LEXXA: Kdysi jsem jich koupil nekolik kus asi za 30 na Ali ( nějaká akce ). Mam 3x drybox na 2 civky, mam maly zásobníky ktere dávám k filamentum které nejsou v origi + jsou to pytlíky z kterých odsvam vzduch. Vystacilo něco k 2kg silikagelu ( mam ten s indikátorem). Mam Ještě nacatou pixlu kterou používám když silikagel tocim. Mokry sypu do jedne pixly, dam novy a ten mokrý jednou za čas vysusim a vratim do pixly se suchym.
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    PECA: Reprodukoval jsem to právě i v PrusaSlicer, hodím ten bug i tam a uvidíme. Až budeš tisknout ukulele tak napiš, vytisknul jsem jich už skoro 20 tak můžu dát hromadu tipů co funguje a co ne :)
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    PECA: hele uprimne nevim kolik stoji ali merak.
    Ja ted bral nejake veci odsad a vzal jsem i tenhle
    Digitální teploměr s vlhkoměrem - 3dfun.cz
    https://www.3dfun.cz/digitalni-teplomer-s-vlhkomerem/
    Nerekl bych ze to je nejlevnejsi ani nejlepsi. Ale kdyz jsem sel zrovna kolem...
    Mozna v obi/bauhausu budou mit neco lepsiho/levnejsiho v tom jejich oddeleni smart domacnosti ale nestalo mi za tu namahu to zjistovat.
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    PECA: Stačí i nějaký hodně obyčejný, do nuly se stejně není potřeba dostat, stačí to jako kontrola, že to vůbec suší.
    Ono si stačí uvědomit, že vzdušná vlhkost se skoro vždycky udává relativně v procentech, absolutní závisí hodně na teplotě. Ve studeném vzduchu je stejné absolutní množství páry blíž tomu začít kondenzovat, takže změřená relativní vlhkost bude vyšší. Navíc degradace filamentu se taky s teplotou zrychluje (jako skoro všechny slušné chemické reakce), pokud nejde naopak přímo o krátké sušení (kde převáží nad chemií fyzika :).
    Na relativní vlhkost 0% se stejně takhle jednoduše v podstatě nejde dostat (pokud ano, měřák nejspíš kecá) a hlavně to není potřeba. Ten filament stejně není určen k archivaci pro vnuka (do té doby by stejně nejspíš zdegradoval jinými procesy).
    PECA
    PECA --- ---
    PECA: Narazil jsem třeba na tenhle, ale ta cena je až moc nízká, když nejlevnější na Heurece je přes 3 stovky.
    PECA
    PECA --- ---
    ZVIRATKO: PSA?
    Napadá mě, jestli se ti to podaří zreprodukovat v PrusaSlicer, tak to reportovat jim. Ukulele mám v plánu později. Teď tisknu jenom drobnosti, co mě nezatíží, protože akutně řešíme přijímačky (talentovky) a nezbývá mi kapacita na nic moc jiného. V druhé půlce ledna už budu vyklidněnej.

BOAR: Dík, mrknu se, tehle chlapík mi celkem sedí a je takový systematický a srozumitelný.

Hygrometr stačí nějaký levný čínský, nebo raději něco odsud? Ne vždy skáču hnedle na aliexpress, ale cenový rozdíl 90 a více % je docela velký rozdíl. Tak jenom, jestli má někdo zkušenost s konkrétním "dostatečně ok" za "dobrou cenu". Dosti jsem utrácel poslední dobou, tak se teď "beru trochu u huby". :/
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    PSA narazil jsem na bug, zrejme znamy (coz mi trochu vyrazilo dech)
    Bridges turn into overhang walls with too many walls · Issue #3464 · SoftFever/OrcaSlicer · GitHub
    https://github.com/SoftFever/OrcaSlicer/issues/3464
    pokud tisknete neco s hodne stenama aby to bylo pevny a ma to bridge, tak bacha jestli to fakt udela bridge :)

vtipne je, ze dokud clovek tiskne konkretne to, co ja, z PLA, tak to vetsinou nejak dopadne, ja to tisknul uz nejmin 20x a selhalo mi to poprvy
    ale tyka se to urcite vic modelu nez jen ukulele :) tak bacha

btw premyslim jestli ten bug hodit jeste nekam, tipuju ze Orca team se na to vykasle ale tyka se to nejspis vsechno slic3r-based, napady?
    BOAR
    BOAR --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam