• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    používání, stavba, zkušenosti, rady, nápady, prostě cokoliv této technologie budoucnosti.
    rozbalit záhlaví
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    LEXXA: Kdysi jsem jich koupil nekolik kus asi za 30 na Ali ( nějaká akce ). Mam 3x drybox na 2 civky, mam maly zásobníky ktere dávám k filamentum které nejsou v origi + jsou to pytlíky z kterých odsvam vzduch. Vystacilo něco k 2kg silikagelu ( mam ten s indikátorem). Mam Ještě nacatou pixlu kterou používám když silikagel tocim. Mokry sypu do jedne pixly, dam novy a ten mokrý jednou za čas vysusim a vratim do pixly se suchym.
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    PECA: hele uprimne nevim kolik stoji ali merak.
    Ja ted bral nejake veci odsad a vzal jsem i tenhle
    Digitální teploměr s vlhkoměrem - 3dfun.cz
    https://www.3dfun.cz/digitalni-teplomer-s-vlhkomerem/
    Nerekl bych ze to je nejlevnejsi ani nejlepsi. Ale kdyz jsem sel zrovna kolem...
    Mozna v obi/bauhausu budou mit neco lepsiho/levnejsiho v tom jejich oddeleni smart domacnosti ale nestalo mi za tu namahu to zjistovat.
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    PECA: Stačí i nějaký hodně obyčejný, do nuly se stejně není potřeba dostat, stačí to jako kontrola, že to vůbec suší.
    Ono si stačí uvědomit, že vzdušná vlhkost se skoro vždycky udává relativně v procentech, absolutní závisí hodně na teplotě. Ve studeném vzduchu je stejné absolutní množství páry blíž tomu začít kondenzovat, takže změřená relativní vlhkost bude vyšší. Navíc degradace filamentu se taky s teplotou zrychluje (jako skoro všechny slušné chemické reakce), pokud nejde naopak přímo o krátké sušení (kde převáží nad chemií fyzika :).
    Na relativní vlhkost 0% se stejně takhle jednoduše v podstatě nejde dostat (pokud ano, měřák nejspíš kecá) a hlavně to není potřeba. Ten filament stejně není určen k archivaci pro vnuka (do té doby by stejně nejspíš zdegradoval jinými procesy).
    PECA
    PECA --- ---
    PECA: Narazil jsem třeba na tenhle, ale ta cena je až moc nízká, když nejlevnější na Heurece je přes 3 stovky.
    PECA
    PECA --- ---
    ZVIRATKO: PSA?
    Napadá mě, jestli se ti to podaří zreprodukovat v PrusaSlicer, tak to reportovat jim. Ukulele mám v plánu později. Teď tisknu jenom drobnosti, co mě nezatíží, protože akutně řešíme přijímačky (talentovky) a nezbývá mi kapacita na nic moc jiného. V druhé půlce ledna už budu vyklidněnej.

BOAR: Dík, mrknu se, tehle chlapík mi celkem sedí a je takový systematický a srozumitelný.

Hygrometr stačí nějaký levný čínský, nebo raději něco odsud? Ne vždy skáču hnedle na aliexpress, ale cenový rozdíl 90 a více % je docela velký rozdíl. Tak jenom, jestli má někdo zkušenost s konkrétním "dostatečně ok" za "dobrou cenu". Dosti jsem utrácel poslední dobou, tak se teď "beru trochu u huby". :/
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    PSA narazil jsem na bug, zrejme znamy (coz mi trochu vyrazilo dech)
    Bridges turn into overhang walls with too many walls · Issue #3464 · SoftFever/OrcaSlicer · GitHub
    https://github.com/SoftFever/OrcaSlicer/issues/3464
    pokud tisknete neco s hodne stenama aby to bylo pevny a ma to bridge, tak bacha jestli to fakt udela bridge :)

vtipne je, ze dokud clovek tiskne konkretne to, co ja, z PLA, tak to vetsinou nejak dopadne, ja to tisknul uz nejmin 20x a selhalo mi to poprvy
    ale tyka se to urcite vic modelu nez jen ukulele :) tak bacha

btw premyslim jestli ten bug hodit jeste nekam, tipuju ze Orca team se na to vykasle ale tyka se to nejspis vsechno slic3r-based, napady?
    BOAR
    BOAR --- ---
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    R0C3S3K: Normalne si zajdi k Prusovi do Holesovic.
    R0C3S3K
    R0C3S3K --- ---
    je v praze nejakej kamennej kram, hlavne na filamenty, kde bych sehnal prusament prioadne sortiment PM?
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    PECA: zainvestuj do hygrometru. vemes X mnozstvi silikatu. das ho do kontejneru. vemes kontejner do koupelny, das si sprchu, zavres kontejner s merakem. podivas se jak rychle vlhkost klesne na cca 20%. prijde ti to dlouho? pridej silikat. ja planuji udelat prave z ikea bedny nadrz na citlive spulky a tam je mnozstvi granulatu dane designem. myslim ze to chce nejakych .8kg nebo tak neco.
    PECA
    PECA --- ---
    Když jsme u těch kočkolitů silikátových vysoušečů, tak kolik toho je řádově potřeba. Ještě nemám žádnou bednu, filamenty vracím do "zip" bagů ve kterým přišly. Ne všude ale byl přibalený pytlík silakagelu. Cvičně bych natiskl universální krabičky, které bych k tomu házel a potom je zužitkoval ve větším IKEA boxu na špulky.
    Tedy stačí mi na 4 špulky jedna "piksla" cca 800 g, nebo spíše "bandaska" 4 kg? Je fakt, že poštovné / kg bude lepší u větší objednávky. Ale nechci toho mít zbytečnou zásobu na 10 let. :)
    Silikagel SO1 - oranžový | Traiva-shop
    https://www.traiva-shop.cz/p/silikagel-so1-oranzovy
    BOAR
    BOAR --- ---
    LEXXA: Jasny, ja jsem kockolik videl naposledy pred 20 lety, a je pravda, ze asi nebyl silikonovej, a byl vzdy pytel plnej drobnyho prachu.
    To co rikas dava docela smysl.
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    BOAR: souhlasim ze kockolit se drti ale ten co pouzivame (tri ruzne znacky od tri ruznych vyrobcu) potrebuje celkem dost ranu aby se nadrtil a jeste vic spatneho zachazeni aby z toho vznikl prach. tim ze to nasypu do bedny, se kterou se nebude hejbat nejak nevim jak bych z toho ten mikrosajrajt vytvoril.
    a silikat jako takovy si muzu koupit (mam pocit ze fichema to ma jeste za min) ale ja potrebuji jen par hrsti za celkem dlouhou dobu. a byla by to dalsi vec co bych musel nekde skladovat. kdezto kockolitu mame celkem velkou spotrebu a je to tu k dispozici. takze mi jde si usetrit starosti nez penize.
    BOAR
    BOAR --- ---
    LEXXA: ja ti nevium, ale bal bych se, ze ten kockolit bude strasne prasit, a ze ten KAMARAD si to vsechno strasne zaprasi. a nebude to smrdet ?
    jinak: https://www.eobaly.cz/vysousedlo-silikagel-bily-zrneni-2-5-mm
    tady mas za par korun silikon ... a jde susit, takze osobne bych to resil takhle
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    PECA: Já když už někdy tisknu PLA, tak na texturovaným PEI musím jet na 55°C a ještě ho předtím pořádně odmastit jarem, jinak nedrží. IPA, 3Dlac, nic nezabere, jen pořádně omatlat čistým jarem, opláchnout, otřít a nechat vyschnout na teplý podložce.

Jednou jsem měl opačnej problém, tisknul jsem na ten umytej plát po PLA box 13x14 z PETG, zapoměl jsem tam stříknout 3Dlac a sundal jsem ho z plátu teprva, když jsem to nechal přes noc v mražáku :D
    PECA
    PECA --- ---
    PECA: Vlastně jsem se chtěl zeptat, pokud by to mohlo být tou okolní teplotou, tak jestli má smysl přidat třeba teplotu podložky.
    PECA
    PECA --- ---
    Tiskl jsem jmenovku z PLA. Myslím si, že docela malá destička. Průša MK4. Tiskl jsem 3 kusy najednou. Na texturované podložce se mi to odlepilo a udělalo špagety monstrum. Bohužel jsem na to nedohlížel.
    Tisk na hladkou podložku vyšel dobře. Napadá mě, jestli to nebylo okolní teplotou. Běžně topíme na 17 °C, ale v tu dobu tam bylo 15 °C (teplota podložky tiskárny před zahájením tisku).
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    Dekuji.

KAPPI: Zkusim to. :) I s tim kocourem :)
    KAPPI
    KAPPI --- ---
    FERNIE: Ja to po nejakem case s fillamentem recykluju kocourem 😁
    FERNIE
    FERNIE --- ---
    LEXXA: pridavam se ke KAPPI, funguje mi to bez problemu, kdyz ma clovek k dispozici nejake rozumne klimaticke komory tak lze dost rychle vysusit a pouzivat opakovane :-)
    KAPPI
    KAPPI --- ---
    LEXXA: Pouzivam a funguje dokonale
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam