• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    používání, stavba, zkušenosti, rady, nápady, prostě cokoliv této technologie budoucnosti.
    rozbalit záhlaví
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    NAVARA: Tohle si myslim ze zvladnes doma. Ribbon si koupis v delce jakou chces, u tehle spoju odpor a stineni nedulezity detajl. A pokud ti jde i o zemneni tak suplerou si zmer prumer a mas dalsi diy kabel behem chvilky
    PECA
    PECA --- ---
    NAVARA: To bych také rád věděl. Tak jak to je si z racky displej nevyvedu. A zrovna kvůli ovládání by se to hodilo mít někde venku.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    Btw. jsou někde dostupné tyhle LCD kabely, delší než co má průša by default? Vadí mi, jak jsou tam napnuté pomalu na urvání z těch portů, raději bych je táhnul ze strany tiskárny…

NAVARA
    NAVARA --- ---
    PECA: Já se jim divím, že neposílají dostupnost nových dílů/vylepšení, i když mají informace kdo má jakou tiskárnu/upgrade…
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    PECA: nebo tam muzes strcit tohle
    https://www.printables.com/cs/model/562076-prusa-mk4-psu-replacement

u MK3 jsem to resil stejne .. misto zdroje jsem vytiskl bracket a zdroj vyhodil ven
    PECA
    PECA --- ---
    V mém případě bych si koupil u Průši kit pro MK4 (akorát by mi chyběl asi ten plechový úhelník, který se montuje na tiskárnu místo zdroje, ale počítám, že i ten tam někde bude k mání, nebo na dotaz):
    Rychlospojka napájecího kabelu pro Original Prusa Enclosure (MK4) | 3D tiskárny Original Prusa přímo od Josefa Průši
    https://www.prusa3d.com/cs/produkt/rychlospojka-napajeciho-kabelu-pro-original-prusa-enclosure-mk4/
    R0C3S3K
    R0C3S3K --- ---
    taky jsem uvazoval o zdroji ven, ale nemam krimpovaci kleste, tak to padlo,,, ale vzhledem k tomu, ze tisknu veci v otevrenym boxu a teplotu nemam vysi nez 23 °C, tak to u me asi uplne nehori
    PECA
    PECA --- ---
    Vím, že se vyndává zdroj ze skříně ven. Proč ne ostatní elektronika? Tedy když pominu komplikace s kabeláží, které jsou relativně snadno řešitelné. A má smysl si dělat se zdrojem starosti, když řídící deska stejně zůstává uvnitř?
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    (za pohybu, jen jsem otevřel skříň, nepauzoval jsem to, nemám namontovaný foťák uvnitř)
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    Aktuálně :)

SKAUT
    SKAUT --- ---
    OPICI_DITE: A je obecně lepší netisknout až do krajů kde je podložka obecně chladnější protože tam už nic netopí
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    ZVIRATKO: Cokoliv s CF bych ale nechtěl tisknout na tiskárně u který jsem a nemá utesnenou bednu s HEPA filtrem nebo odtahem ven. To snad radsi ABS 😄
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    OPICI_DITE: a vsechno je to PLA? Zkus proste jiny, nektery se kroutej vic a nektery min, stejne jako nektery drzej na podlozce vic a nektery min. Nebo pritopit a 3D Lac... PLA se naopak chladi co nejvic, to nezakryvej. Dalsi vec co muze pomoct je trochu ubrat extruze (treba 3%), ale trochu to ten tisk oslabi. Vyzkousej pak destruktivne co to vlastne vydrzi nez na to povesis treba vrtacku :)
    Neboj se pouzit brim nebo "mouse ears" (ty ma mozna jen OrcaSlicer). A OrcaSlicer ma docela hezkou funkci "Reverse on odd", ktera u normalnich vytisku zlepsuje overhangs, ale pri "reverse only internal" znacne zlepsuje krouceni tisku treba z ABS na podlozce (byl jsem schopnej vytisknout velkej dil bez zadeklovany tiskarny a prakticky se nezdeformoval ani po zchladnuti, a to mam sitozni ABS :)).
    Taky muzes zkusit uplne jinej material, treba PETG-CF nebo PLA-CF se nekrouti, jen by to byla nejdrazi honeycomb wall na svete.. :)
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    OPICI_DITE: Improvizovaně zakrýt ze stran, zezadu aby nebyl průvan okolo toho co se tiskne - a teplo mohlo nahoru.

Pro větší kusy budete potřebovat namazat podložku - tím lepidlem co bylo k tiskárně, nebo lépe 3dlac co tu pravidelně v diskuzi proběhne.
    OPICI_DITE
    OPICI_DITE --- ---
    Ahoj všem, ježíšek nadělil synkovi Prusa mini+. Trochu jsme googlili a metodou pokus omyl jsme už vyplácali asi kilometr PLA. Jako projekt teď máme Honeycomb wall na kterou si budeme věšet nářadí a různé drobnosti. Co nás teď trápúí je, že ty jednoltivé kusy 17x17 cm se nám v rozích trochu odchlipují od podložky. Tiskneme standardní rychlost a dělá nám to na hrubé i zrnité podložce. Kamarád říká, že to bude průvan a že jsou okraje studené. Že si máme uděla enclosure. Synek tvrdil, že to je kvůli hluku a požáru a ono je to teda kvůli klima? Máte s tím někdo zkušenost? že by jako průvan atd. Jsme v podkroví a je tu pokojová teplota. Mě naopak připadá, že když tiskárnu celou něčím zakryju, bude se mi přehřívat tryska, když je na ní větrák.
    PECA
    PECA --- ---
    Tak jsem tak trochu dement já. To automatické uspořádání pouze vybraných funguje jak má. Nějak špatně jsem si to přečetl a domníval se, že ta funkce je dostupná též přes pravý klik na tom tlačítku v liště, což zjevně není. Přes klávesu Shift A to funguje jak má.
    Jak jsem psal bug-repport, tak jsem to chtěl nasnímat, přepnul si slicer do Angličtiny a pochopil co tam píšou... Tak už si to nechám anglicky, jako normální člověk a nebudu dělat chujoviny. :)
    PECA
    PECA --- ---
    ACID: Dík, tohle všechno (už) vím. Nic to nemění na tom, co jsem napsal.
    Veškeré funkce by IMO měly být dostupné z hlavní nabídky. V kontextové nabídce pak jenom funkce dostupné pro aktuální objekt či výběr, situaci v daný okamžik (tedy pro daný kontext). Tam jsem ten text asi přehlédl.
    Návod existuje, teď jsem jej procházel a to co chci je zjevně něco nového. Takže abych založil "feature request" asi. A to uspořádání (automatické) pouze vybraných zjevně nefunguje – uspořádá i nevybrané. Ruční uspořádání jsem zvládl intuitivně. Čekal jsem, že se to budetisknout podle pořadí umístění a v prohlížeči to také tak bylo vidět. To mě napadlo si ověřit před tiskem.
    Nástroj automatického uspořádání | Prusa Knowledge Base
    https://help.prusa3d.com/cs/article/nastroj-automatickeho-usporadani_1770#castecne-usporadani
    ACID
    ACID --- ---
    PECA: záleží na pořadí, jak umistujes objekty na podložku. Nastav si dobře velikost hlavy u toho postupného tisku, ukáže tito zvětšený "skirt" a víš co kam posunout. V náhledu ti pak posuvník ukáže, jak to narezal (pořadí).
    Když dáš pravým na objekt, tak pod add part, add negative, add modifier... najdeš ten text
    PECA
    PECA --- ---
    QWWERTY: Trapně jsem to právě douspořádal ručně. Dám to tisknout a u toho budu hledat. Tiskárna už je v racku, půl dne jsem tisk stojánek na Průšův držák špulek co byl k tiskárně. Špulky tedy stojí na racku a struna vede dírkou pro šroubek na větrák. Časem to vytjůním, tohle mi zatím stačí. Jenom chci vytisknou něco k zaslepení zbylých otvorů. Ne že by stejnou službu neudělala lepící páska, že. :D
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    PECA: kralovstvi za kone, jestli na to prijdes ... ja posledni dobou preskladavam manualne snad uplne vsechno, protoze zpusob jakym to organizuje, mi nedava ani hlavu, ani patu
    PECA
    PECA --- ---
    Přiznám se, že jsem nepátral, ale existuje nějaký slušný návod na Průša Slicer? Třeba jsem tuhle dělal jmenovku. V menu jsem nebyl schopen žádný tool na text najít. Pak jsem našel, že klávesou "T". WTF!? Jako já klávesové zkratky rád, ale to si jako každou musím vyhledat na netu a když nevím, jak se jmenuje to co hledám, tak mám smolíka?

No nic. Dost breku. Potřebuji uspořádat objekty na podložku následovně:

* Chci je tisknout jeden po druhém (to umím zapnout). Je to jeden větší objekt (krytka na velký obdélníkový otvor) + 28 instancí malého objektu (špunt 5mm otvoru). Jsou to nízké věsi a vím, že když bude tisk probíhat z pravého zadního rohu podložky, ze zadu do předu a z pravo do leva, tak nedojde ke kolizi trysky s hotovými výtisky.
    * Automatické uspořádání mi ručně umístěnou krytku jebne do středu podložky a instance rozprcá kolem dokola asi spirálovitě. Jenže takhle by to rojebal při tisku tryskou, nebo ofukem výtisku.

Jak dosáhnu toho, aby mi přorozmístil jenom ty špunty a deklík nechal na místě, kam jsem jej plácnul já. Nebo jak mu vnutím, kde a čím má začít a kterým směrem má pokračovat v rozmisťování? Případně, jak určit poředí tisku těch objektů a instancí, aby to bylo podle mého. Nebo kde se to dočtu?

Děkuji pěkně :)
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    Takže SLA už je doma - Creality Halot Mage 8k + Creality UW2 washing&curing station
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam