• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    Sušit se dá i při tisku 😅

    CERBERUS
    CERBERUS --- ---
    ANDY_WARHOL: Nemam to zatim moc dlouho, ale zatim mam nasledujici postrehy:
    - meril jsem teplotu v celem rozsahu co slibuji (tzn. do 70stC) a odchylky tam jsou, ale pro moje pouziti v pohode
    - nejvetsim nedostatkem je pro me ovladani - dotykova obrazovka je hodne citliva a cely system neni moc uzivatelsky pratelsky (YMMV). Neni to duvod pro ktery bych to poslal z domu (precijen nastavit teplotu a pak dat susit filament delam jednou za par hodin)
    - neni to drybox, ale dryer (maji to i v nazvu :-) ) - tzn kdykoliv dosusim, hned to jde do dryboxu odkud tisknu
    - pouzival jsem to zatim s Polymaker + 3dxtech filamenty a i pri nastaveni na nejvyssi stupen (70stC) a desitkach hodin suseni se s civkou filamentu / samotnym filamentem nic spatneho nestalo (tisknu hlavne ASA, TPU, PA, PC, ...)
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    CERBERUS: jak si s tim spokojeny, uz si to nejak testoval ?
    ORBIT
    ORBIT --- ---
    LEXXA: A je to dobra rada, az to budu sam potrebovat, tak urcite pouziju tu. Stefan na tohle tema mel pekne zpracovane video.
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    ORBIT: Jen dodam napovedu. Sul je levnejsi nez ten spravny pisek.
    ORBIT
    ORBIT --- ---
    ACID: Co zvladnes udelat doma je vytisknout to se 100% infillem, pak to hodit do pisku nebo soli a upect na spravnou teplotu. Aneeling nebo jak se to presne jmenuje. Tim dostanes vysledek, ktery bude teplotne stalejsi a odolnejsi
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    Plus YT na nějaký testy a tak. Jako třeba Stefan z CNC Kitchen ( takové hobby věci s presahem ), Zack Freedman ( delal takovej přehled asi 100 materiálů) a Vision Miner ( většinou Gucci materiály - PEEK, PEKK a podobný ale mají dobrý content ).
    Česky bohužel neznám nic ( ani český obsah moc nevyhledavam po pravdě)
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    Existuje nějaký chytrý přehled tiskových materiálů z hlediska vhodného použítí?
    LYCO
    LYCO --- ---
    ACID: PCTG, ABS

    příp. Fillamentum má nárazu odolné materiály které papírově sedí (CPE HG100, CPE CF112 Carbon) ale s těma nemám zkušenosti
    ACID
    ACID --- ---
    Mám díl vytištěný z PETG, teplotní odolnost je tak na hraně (na motoru, který to drží bylo zatím max 71°C), při nárazu ten díl praská (křehký lom). Trochu pomohly změny v designu zaměřené na odstranění vrubů a posílení problémových míst, ale jednoznačně to není ideální materiál. Díl vytištěný z PA12GF15 je na tom sice s teplotní odolností líp, ale je gumovější, což je taky špatně, protože to dělá problémy zase s ozubeným převodem.

    PC-CF od prusi je obtížně sehnatelny a údajně taky křehký. HTPLACF se pro zvýšení odolnosti musí upéct a obávám se deformací, které ten díl znehodnotí..
    Po čem se ještě podívat?
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    ANDY_WARHOL: Tim vším jsem samozřejmě nemyslel že je špatná. Pro někoho kdo tiskl na otevřené tiskárně to bude samozřejmě fajn.
    Ja si s nastavením podpor docela pohrál takže je mam celkem fajn ale na něco bych bral rozpustné ( to jsem zas rozmazlenej z práce z Ultimakera ).
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    ANDY_WARHOL: Jej teď koukám že je od Mrázka 🙈.
    Klipper ( pro pořádek).
    No s tou teplotou možná dřív než u stepperu se může narazit na díly kolem hotendu ( na to jsem narážel původně). Pochybuju že to dělali kovové nebo z něčeho co vydrží vyssi teploty. No a pak loziska, řemeny..
    Ja včera po par hodinách tisku se 71^C v komoře premyslel ze dily kolem hotendu z ABS se skelným vláknem budou mit malou trvanlivost. A chlazení stepperu protože je navíc dost krmim.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    SKAUT: to vis ze by se mi to libilo, ale kilovka za 17k, to uz je opravdu nekde jinde. na to si tiskarnu za 469 euro kupovat opravdu nebudes.
    ¨
    ale bavme se vazne, ta tiskarna se mi libi a tisknout na tom nejake pokrocieljsi materialy jde podle vseho bez problemu. me asi nejvic vadi, ze nemuzu tisknout aspon dva materialy zaroven, nepotrebuju barevny tisk, ale tisk podpor,

    cetl sem nekde na internetech, ze uz se na teto moznosti pracuje. takze do toho nejspis pujdu tak jako tak
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    ANDY_WARHOL: Jo počkej, namlsas se a budeš chtít PEEK 😄.
    Včera jsem tiskl něco většího z PC-ABS blendu a dost se mi líbí. Uvidíme jak vydrží mechanicky.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    Btw. Ta tiskárna má otevřený Clipper (já tomu nerozumím) ale pan ve videu říkal něco o tom,, že díky tomu bude moct možná jít s tryskou na vyšší teplotu než 350, takže asi půjde i víc vyhřát komoru. Ale samozřejmě asi ne o moc, aby to vydržely steppery
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    SKAUT: pro mě by to určitě znamenalo velký posun a vstupenku do světa pokročilých materiálů.
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    ANDY_WARHOL: Nečekám ale jelikož vím že to jde ( o kousek ) tak jsem si posteskl. Navíc když to dělají jako sériovku tak by to nezvýšilo o tolik cenu ( ale pevnost výtisků z některých materiálů ano )
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    SKAUT: tak za tu cenu nemůžeš čekat průmyslovou tiskárnu.
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    ANDY_WARHOL: Skoda toho topení jen na 60°C . Ale.chapu že je. o kus výš už zas přichází potřeba řešit umístění stepperu a plastový dily.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam