• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    ANDY_WARHOL: Myslel jsem jednotlivé tvůrce/ yt kanály. občas koukam i na starší videa a pak nevim casovou posloupnost
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    SKAUT: maj to docela prehledne udelany. je tam kazda cast rozepsana na ruzne verze a je tam napsano co je aktualni a jaky je rozdil mezi tim predchozim
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    ANDY_WARHOL: Tak dokonce takhle. Me se to do sebe už moc prolíná co kdo dělá a kdy 😄
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    CERBERUS: Podle tohodle https://youtu.be/FsdU0JJdxeQ?si=r6IJr8_EtUevWSIB ma asi i tohle... Me se líbí Wobblex ale už ne tak cena a fakt že ten bed je jen polozenej. A par lidi psalo jak honej kuličky po zemi.
    Lineary jsou pěkný ale strašně masivní.Me na 250 bedu zatim funguje uspokojivě mít přední dva srouby lehce volný.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    CERBERUS: co sem to ted zkoumal, tak tam bylo nekolik verzi a ta posledni je jak rikas, ale predtim byly i nejake s lineary. ale jsou obsolete (postavit je vsak clovek muze asi)
    CERBERUS
    CERBERUS --- ---
    SKAUT: Pokud se nepletu, tak HevORT ma na vetsine moznosti pro Z-osu ball screws, ne? Koukal jsem kdysi na moznosti retrofitu do Tridentu, ale prozatim to pauznul... :)
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    ANDY_WARHOL: Jo mi povídej, ja to rovnám všechno hodinkama 😄, protože mě štve že to není rovný.
    A to jsem to rovnal i na 120x120 bedu ( zas nepotřebuju žádnou sondu protože jsem si to srovnal ). Bohužel na větší to být musí protože z-tilt
    ORBIT
    ORBIT --- ---
    SKAUT: 7 klic
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    Bed mesh samozřejmě kompenzuje, ale všechno má svoje hranicemi je opravdu rozdíl když je bed 3x tak velký, to už bude poznat
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    SKAUT: přesně
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    On se bed roztahuje i u takového Prusi kde PCB se deformuje docela dost ale mesh to tak nějak řeší.
    Preci jen když si člověk koupi / udělá hliníkový plochý bed tak jej chce tak mit.
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    ANDY_WARHOL: To vypadá na HevORT 🤔.
    https://hevort.com/
    Muzes pouzit co se dává na Vorony https://github.com/tanaes/whopping_Voron_mods/tree/main/kinematic_bed ( Číňan prodává kit)
    Nebo se to řeší tak že se utáhne jen jeden sroub a zbytek je volnější ( aby měl ohřátý bed kam jít)
    Pak by to same udělal Wobblex byť jeho účel je eliminovat z-wobble šroubovic ( pokud je bed tak řešen)

V podstatě hledáš "Kinematic bed mount" . Když pohledas tak variant HevORT uchycení par určitě bude. Ale jako všechno, ma i tohle svoje plusy i minusy ( za mě je je asi nejrozumnější to to od whoppinga - neni to moc masivní, nestoji to moc a bed není jen "položen" jako u nekteych reseni "jako Wobblex".
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    vcera jsem videl u svagra jeho mamuti 3d tiskarnu. je to core xy. zaujalo me tam hlavne to, ze mel male lineary i u uchyceni bedu. aby kompenzoval jeji tepelnou roztaznost, coz je u 40x40 cm bedu asi uz nutnost. chtel sem to nekde najit, ale nemuzu najit zadny model, chtel bych to zkusit implementovat na svou tiskarnu, kde je bed 35x35, ale nemuzu nic najit
    ACID
    ACID --- ---
    SKAUT: ja vim, na tu roztažnost těch 200 spolu s olssonem stačí. Ale jak píšeš, každému co jeho jest.
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    ACID: To opodstatnění je tepelná roztažnost kovů kdy se po dotažení za vyssi teploty ta tryska ještě "utáhne" po vychladnuti / nizzsi teploty než byla utazena. Což teplota utažení je jina než teplota za které cokoliv tisknes. Samozřejmě někteří vyrobci ( Slice) to mají vyřešené tak že můžeš i za studena nebo za nižší teploty ( jak uvadis).
    Taková je teorie která za tim stojí.
    E3D tady pise dokonce i vic https://e3d-online.zendesk.com/hc/en-us/articles/4404490445457-V6-Nozzle-Changing-Guide

Ja dávám vetsinou o kus vyšší v případě výměny filamentu s vyšší teplotou za nižší abych ten predchozi dostal pořádně ven. Jednou jsem zapomněl že jsem tisknul PC na te trysce co jsem prehazoval a pak se divil že mi to PLA nechce lézt ven 😄.
    A vytusil jsem že je u Bambu a podobných trend výměny filamentu za nejvyšší teploty ať je jakýkoliv ( coz na jednu stranu eliminuje moznost ucpání/pricpani trysky ) ale ten pepalujici se filament se mi moc nelibi jak je videt na videiich . Ja třeba nikdy kouř neviděl ( a to mam osvetlenou trysku) .

Ale tak pokud ti to funguje tak proc ne.
    ACID
    ACID --- ---
    Upřímně, ani jsem netušil, že někde někdo radí měnit trysku při 280.
    ACID
    ACID --- ---
    SKAUT: 280 je podle mě těžkej cufíl a nemá opodstatnění. Spíš si myslím, že třeba PLA se při takové teplotě začne přepalovat a naopak problém dělat. Všechny filamenty měním při 200, i když se tisknou při 250, zatím nic co bych tiskl na vyšší teploty nemám a ani to AM8 nezvládne. Trilab taky provádí výměnu při 200.
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    ACID: Jo chápu. Docela me i udivila ta teplota (jen 200°C oproti doporučeným 280°C) ale zjevně stačí, nejspíš i pokud se tiskne materiál kterému stačí ty nižší teploty.

Desky co ma Fysetec jsou taky dobré, zbytek dává BTT převážně ( mám pocit že dávalo i LDO než udělali své ve spolupráci s Voron komunitou).
    Motory jsou pro některé rychlosti lepsi OMC / Moons ( a některé další méně známé které si nepamatuju ) LDO ma motory převážně na rychlost, jak člověk jede pomaleji tak najde na výtisku VFA právě diky nim.
    Zbytek mechaniky ale bývá o dost jinde než ostatní a celkově je to pěkně konzistentní .
    ACID
    ACID --- ---
    SKAUT: možné to je, pokud to někdo rve jak medvěd 3,14ču. Pokud nejsou závity zasviněné, jde to celkem lehce. Kolikrát jsem ji měnil netuším, možná 100x?
    Pastu tam samozřejmě mám taky, na horní části horní části :) mám ale loctite.

LEXXA: jak doufám a co jsem viděl, tak lepší komponenty. Není čína jako čína.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam