• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    používání, stavba, zkušenosti, rady, nápady, prostě cokoliv této technologie budoucnosti.
    rozbalit záhlaví
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    PETER_PAN: To jsou certifikované materiály (a ještě na konkrétní build tiskárny, postup tisku a fillament) s dost jinou cenovkou.

Např.
    Original Prusa 3D printers directly from Josef Prusa
    https://www.prusa3d.com/product/prusament-petg-v0-natural-1kg/
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    SKAUT: Souhlasim s tim co pises. Ja se s 3D tiskem teprve seznamuju. Za prve to chci vyzkouset z pohledu pevnosti, protoze je to trivialni tvar.
    Ja jak jeste nejsem zorientovanej, tak jsem obecne predpokladal ze filament s retardantem horeni tak ze vysledek je na urovni PVC je samozrejmost. Jestli neni, pak samozrejmne to mnoho veci meni.
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    PETER_PAN: Pevnostně to bude horší. A co se týká nějakých zkoušek/certifikátů tak je to nula.
    Alespoň bych to tiskl z plastů které maji zkoušky hořlavosti dle UL94 V0. Rovněž materiál který na tom bude s teplotou lépe ( takže ne PLA).
    A samozřejmě že spousta lidí řekne že s tim a tím nemají žádný problém. Ale...

V práci tiskneme nějaké dily do průmyslových rozvaděčů a i přes moje připomínky některé díly tiskly, zákazník se ozval a začal se ptát po certifikátech a zkouškách.
    Vsechno si kreslíme sami BTW.
    Když to bude domů, tak se nikdo ptát nebude ale i pres obecné "ignorování" bezpečnosti ve většině směrů kolem 3D tisku bych se raději držel " Dvakrát měr, jednou řež".

BTW je tu videt hezky jak se tu v ČR obecně k bezpečnosti lidi staví ( je to vidět i když od nas z firmy byl nekde v zahranici něco montovat). Na Redditu je vidět zas opačný přístup ( mnohdy až dost přehnaný podle mě)
    ORBIT
    ORBIT --- ---
    ORBIT: Jinak ja minuska nerozdavam, misto toho se ptam, at z toho maji neco i ostatni, kdyz je to diskuze ;)
    ORBIT
    ORBIT --- ---
    WEWERKA: Ja mam tiskarnu v boxu a mam tam hepa filtr, ktery cisti vzduch uvnitr.

Ale myslel jsem to hlavne na puvodniho autora a co tim presne myslel, protoze rozdily mezi pla a abs jsou velky ;)
    Ale to mam pocit ze tu tak nejak vime obecne..
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    ja az bude cas to rozhodne udelam
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    tak se da vestavet primo do tiskarny cisticka s karbonem a hepa filtrem. modelu je dost. da se to postavit pomerne jednoduse
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    ORBIT: Na tom asi neni treba nic moc rozvadet. Jestli mas krabici, tak po mesici provozu muzes videt, ze jsou steny uplne pokryte prachem z tisku. To se ti bez krabice volne dostava do vzduchu a dychas to. Na to ti vetrani nijak zvlast nepomuze.
    Osobne mam vedle tiskarny cisticku vzduchu.
    ORBIT
    ORBIT --- ---
    GIOMIKY: To je takovy vykrik do tmy ;)
    Co to trochu rozvest? Mas nejake spatne zkusenosti a malo vetras?
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    QWWERTY: To už je jenom rezignované opakování základů bezpečnosti práce, na které se v domácím prostředí nehledí. Svezl jsem se s tvým příspěvkem.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    GIOMIKY:
    a) budes muset napsat jim a ne me
    b) jak souvisi tisk/respiratory s kurzem na 3d modelovani?
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    QWWERTY: Doufám, že tam na tisk rozdávaj, alespoň, průmyslový respirátory.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    PETER_PAN: btw na Fusion uz jsem tu doporucoval driv playlisty od mistniho FabLabu viz
    [QWWERTY @ 3D tiskárny]

ten prvni playlist jsou v podstate materialy pro jejich
    Fusion 360 akademie | Akce | FabLab Brno
    https://www.fablabbrno.cz/akce/fusion360-akademie/
    ORBIT
    ORBIT --- ---
    PETER_PAN: Na fusion 360 je fura navodu na youtube. Asi najdi nekoho kdo je na podobnem technickem levelu jako jsi ty a bude ti to davat smysl. To je asi dobry start.
    Jestli mas uz nejake modelovaci zkusenosti, proste zacni zkouset. Fusion ti odpusti hodne, protoze mas timeline kam se da snadno vracet.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    QWWERTY: ano ten taky.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    ANDY_WARHOL: napr.
    STLFinder - The 3d models search engine
    https://www.stlfinder.com/
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    MAKROUSEK: tyhle speciality sem spíš viděl na něčem placeným.

PETER_PAN: je nějakej vyhledác modelu přes všechny databanky, yeggi, ale stačí to zadat do google co hledáš a k tomu napsat 3d model a něco najdeš.
    Ty sady co si se ptal tak ovšem můžou být placené, takže se to pro kusivku nevyplatí, ale zas je to víc profi než ty zadarmo
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    PETER_PAN: thingiverse.com, printables.com, pro zacatek.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    ALL: Zdravim vespolek. Jsem uplny greenhorn v oblasti 3D tisku, byt se o nej roky zajimam. Budu ted muset tisknout nejake veci do prace a potrebuju i neco pro sebe a neco lehkeho na cem si to vyzkouset. Tata dostal darem fungl novou Bambu Lab X1 a v praci mame Pruska mk3 (+ upgradge).

V tuhle chvily me zajima jestli jsou nekde databaze ruznych standartnich prumyslovych a technickych predmentu a komponent. Napriklad shanim model neceho uplne primitivniho jako je elektrkarsky NÁSTAVNÝ RÁMEČEK 68/6 mm - https://eshop.elektrospoj.cz/nastavny-ramecek-68-6-mm-nr-68-6-zb/ . Chci si to vyzkouset vytisknout a porovnat s komercnim resenim z PVC

Nebo obecne za zakladni nasmerovani. V praci mame multilicenci licenci Fusion 360 a ted se snim chci ucit. Co se nasmerovani tyce tak myslim proste obecne. Dopredu vsem diky.
    PECA
    PECA --- ---
    SARGO: Klidně se pochlub fotkou soupravičky pro inspiraci. :)
    SARGO
    SARGO --- ---
    ORBIT: Jsem pako, nějak mi nedošlo, že nabízíš víc než vyhledávání :-D Děkuju! Nakonec jsem to pořešila trochou škemrání u těch, co používají penály, a krabky jim přebývají... :-D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam