• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    HENTAIRUSH
    HENTAIRUSH --- ---
    Jak je to vůbec s Fusionem zadara?
    Na autodesku se mi stáhnout nepodařilo...

..nebo jsem jen blbej 😅
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    REDSNAKE: Toho endera nemuzu vynachvalit moc. Bazarovej za ctyri a pul a od zacatku jen tisknu, zadny velky ladeni. Parada.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    Dneska dokonceno. Je s tim hrozna prdel. Jeste zkusim vytisknout modifikaci kdy to ma baterie v zadni casti kvuli lepsi stabilite.

SALAM23
    SALAM23 --- ---
    Tišťáky můžu vyfrézovat doma na cnc, kdyby byl třeba zájem...
    SPM
    SPM --- ---
    77WHITE: já na jlcpcb už nějaký tišťáky dělal, tak jsem si právě vzpomněl že dělají i tohle :-) Jinak jo, nerozporuju, že na kusový vyfrézovaný bazmek je ta cena pořád krásná. Jenom jsem začal přemýšlet, jestli by ten tisknutej nylon náhodou nestačil :-) A neměl jsem to s čím srovnat, pač jsem nic tisknutého touhle technologií v ruce ještě neměl. Nebo teda měl - extrudery od bondtechu, to je myslím SLS nylon, ale u nich vzhledem k ceně jsem žádné pevnostní zkoušky nedělal :-D

LEXXA: máš to imho moc velký :-) ten můj krám má asi 55x55mm :-) Plus teda z Číny jsou asi i limitace v tom shippingu, co si vybavuju, tak malých tišťáčků šlo vyrobit klidně 100 a stálo to pár korun, u těch velkých kusů už šlo naklikat podstatně menší množství a stálo to podstatně víc :-)
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    Sakra jak vy to delate?
    Ja si navrhl heatbed (235x235x8) a pod 180$ jsem se nedostal.
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    SPM: Jo tak to zni cenove uplne normalne. Jlc obcas propagujou youtuberi a davaj slevovy kupony, to stejny s pcbway (na tisk, obrabeni nebo tisteny spoje). sorry za ten vyrobni spam:)
    SPM
    SPM --- ---
    77WHITE: jlc3dp.com jsem právě porovnával jako první. U nich SLS nylon asi 8$, obráběnej hliník cca 50$ a vytištěnej nerez asi 55$ Za kus, víc kusů jsem u toho nezkoušel, pravda že minimálně u toho obrobku to stoupání ceny není lineární. (Druhá teda fajn věc je, že u toho hliníku ty povrchové úpravy moc nestojí, černý elox na ceně přidal asi 2$).
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    SPM: Zkus na srovnani jlc3dp.com nebo materialise.com. Pro zajimavost, kolik stalo to cnc? Me tyhle veci u profi prototyperu vyjdou na cca 50 usd za kus s produkci cca 7-10 dni, a je celkem jedno jestli je to nerez nebo hlinik, v kusovy produkci vetsina penez jde do programovani obrabeni.
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    SPM: PA - Polyamid - nylon ( někteří to znají jako silon ). číslo za PA udává druh nylonu. Rovněž PA12, 11 je méně hygroskopický ( min natahuje vzdušnou vlhkost) než PA 6, 6.6 . Rovněž jsou i jinačí vlastnosti a použití případné ( když to chce někdo resit detailněji nebo musí).
    Pro to co chces to bude OK, nebo dokonce i lepsi nez PA6/6.6 .
    SPM
    SPM --- ---
    SPM: na paarts.cz 344Kč z PA12 (což teda nevím co je za materiál :-) ). Ale jinak je to teda porovnatelný; je to o něco dražší, ale zase z Číny pokud na to člověk nechce ~2 týdny čekat, tak na dopravě dá víc.
    SPM
    SPM --- ---
    SKAUT: no právě že tisk z nerezu stojí stejně jako vyfrézovat z hliníku :-) Respektive rozdíl je asi 3$. paarts.com schválně zkusím, jak vyjde :-)

Jinak pro představu, v mém případě to je takovýhle model.

SKAUT
    SKAUT --- ---
    SPM: U toho tisku bude nejaky postprocessing ( nerezu) takže tam může jit cena nahoru.

BTW ja si to pro sebe nechal tisknout na paarts.com ( je to v CZ) , maji online kalkulačku . Ale čekám že budou dražší než Číňan.
    SPM
    SPM --- ---
    SKAUT: Dík, asi to prubnu. Za ten SLS nylonovej výtisk tohohle chtějí asi 8$, tak to asi přežiju ikdyž to pak rupne :-D částečně mě jenom překvapilo, jak jsou ty frézovaný věci "drahý." Teda drahý, za tenhle domeček to spočítalo cenu cca 50$, což je pořád na custom vyfrézovanou věc podle modelu IMHO super. Ale zarazilo mě, že umí tisknout i z nerezu a to vycházelo +- stejně. Čekal jsem, že ten frézovanej hliník bude levnější, než tisk z nerezu :-)
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    SPM: Mel jsem z toho pár dílů na toolheadu a drželo to dobře. Na Ampéru jsem si povídal s typkem z firmy co tiskne v CZ ( i kusově) a vychvaloval to celkem dost.
    Takže si myslím že by to držet mohlo. Dokonce si myslim že když to bude z nylonu na FDM, správně orientované tak by to taky mohlo vydržet. Držák na lampičku ( takový ten co se přichytí na hranu stolu a lampicka je v tom zapíchnutá) mi drží asi už 6 let. a to jde paka po vrstvách.
    SPM
    SPM --- ---
    Má někdo zkušenost, jak je na tom tisk z nylonu SLSkem s pevností? Rozpadl se mi mechanicky poměrně dost namáhaný díl na autě; je to taková plastová kokotina, co drží to poutko na zavírání pátých dveří. Poutko je osičkou cvaknuté do tohohle plastového dílu a díl je přišroubovaný na dveře, tedy přes ten plast se rve ta síla plynových vzpěr, které se musejí překonat, aby se dveře zavřely.

Plán byl, že udělám model, vytisknu prototyp a nechám to na jlcpcb vyfrézovat z hliníku. Což klaplo, dokonce ten můj prototyp z PETG ty dveře už asi 3x zavřel a ještě se nerozpadl :-) ale ta cena z toho hliníku se mi úplně nelíbí. Ale z nylonu to umí vytisknout za pár korun. Jen teda nemám vůbec zkušenost, o kolik moc jsou ty SLS tisky pevnější...
    ACID
    ACID --- ---
    Netuším jestli to bude kompatibilní s mmu (asi by to mělo být jedno), ale na ercf pokukuju po "filamentalist", zkus mrknout na to
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    NAVARA: To jo, sem tam to odrizne, ale ze by se menila barva, to je mi velka novinka. Filament SPECTRUM / PETG MATT / TMAVĚ ŠEDÁ
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    Ztmavnutí ne, to že se mu nepovedlo udělat špičku ano - ale poměrně vzácně, většinou si to nejspíše pořeší jednotka sama přes Cut co dělá (to pojíždění ze strany na stranu), když se ji to nepovede zavést.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    A s timhle jste se setkali? Prusa MK4+MMU3 a jedna barva pri vymene filamentu (jak to vyrabi tu spicku) ztmavne, jako by se pripekla.

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam