• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    ORBIT: prusament je zrovna docela slusne odolnej (mluvim o PETG), to ne jednodussi veci nemusim susit, podobny je treba Verbatim. Ale zkus koupit Spectrum Matt a nech ho venku pres noc, nebo ho tisknout z krabice... :)
    .. a nekdo ma taky stringing a zapatlanou trysku za normalni vlastnost PETG :)
    ACID
    ACID --- ---
    CHILDINTIME: tak třeba filamenty od PWS přijdou mokré už od výrobce, bez vysušení se to blbě tiskne, výtisk vypadá hrozně a nemá ty mechanické vlastnosti, které by měl mít.. Jen blbý pytlík svařený z netkanky na roušky naplněný čerstvým silikagelem s tím do druhého dne udělal divy
    ORBIT
    ORBIT --- ---
    ZVIRATKO: Ja jsem nikdy nekoupil vlhky prusament..

ANDY_WARHOL: Drevenou bednu doporucim dobre zalakovat, aby ti to drevo nebralo vlhkost. Doporucil bych spis pouzit neco co vlhkost nenabira vubec. PP by mohl být vhodný plast, přes 120°C by mělo na sušení stačit nebo to udělat skleněné celé.
    SPM
    SPM --- ---
    Tak mi přišel ten SLS výtisk z nylonu z JLCPCB (na to, že jsem to bral nejlevnější přepravkou s DDP to přišlo fakt hodně rychle... ani to nemám na čem vyzkoušet, pač ta věc kam to přijde se ještě nevrátila ze servisu :-D ). A vypadá to teda fakt moc pěkně. Teď jenom aby to mechanicky vydrželo :-)

ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    CHILDINTIME: krome filamentu co je jim vlhkost uplne jedno jsem snad nikdy nekoupil uplne suchy filament, takze skladovost te fakt nezachrani.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    CHILDINTIME: to je takovy obecny nesvar myslet si, ze tvuj use case je univerzalni pro vsechny. ve skutecnosti neni, ja mam treba jiny.

tisknu hodne, ale narazove, pak treba mesic vubec, ale proste pak neco potrebuju a filament mi pak mesic nabira vodu.

nektery filamenty ti zvlhnout hned po otevreni a neni sance je udrzet v suchu jen pomoci silikagelu, napriklad zmineny silon.... a dalsi pokrocile materialy, ktere jsou velmi citlive na vlhkost. koupis si drahy filament a pak jeho deklarovanych vlastnosti nedosahnes, misto pevne veci, ktera vydrzi namahani dostanes krehkou susenku...

ja mam treba uv filamenty, ktere rozhodne nespotrebuju najednou a tak je budu muset susit, protoze je nechci vyhodit.

tech moznosti je hodne.
    CHILDINTIME
    CHILDINTIME --- ---
    CHILDINTIME: asi to chapu kdyz nekdo potrebuje hodne barev, kazdou chvili jiny materialy apod, coz se snazim i prave kvuli praci s moc spulkama co nejvic omezit
    CHILDINTIME
    CHILDINTIME --- ---
    me teda obecne tohle jebani se s filemantama prijde nadbytecny. Dnes je nastesti vsechno skladem hned a tak drzim dost minimalni zasoby prave abych nemusel resit nejaky suseni a skladovani. Kdyz vidim, ze neco dochazi, do druhyho dne jde sehnat vicemene cokoliv.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    ZVIRATKO: to uz si musi kazdy rozhodnout sam, ja si na tohle proste postavim svou susici stanici, kde budu mit vetsi kontrolu nad teplotou
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    pro vetsinu materialu bych se toho nebal, vetsinou se z toho nic neuvolnuje (a kdyz uz tak se to vyvetra), predpokladam, ze pred pouzitim na jidlo se to umeje... :)
    myslis ze ve fabrice kde vyrabej tvoje oblibeny potraviny z tech strojnich oleju nic neunika? neukapne? nemluve o tom, co ti na to ovoce splachne kazdy dest...

mozna tak z carbon fibre veci bych mel trochu strach, ale to uz mam strach i tisknout :)
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    me by to ani nenapadlo pouzivat jidelnilni susicku na filamenty.

delal jsem si na to konto legraci z manzelky a ta se tvarila velmi nepratelsky, musel jsem ji uklidnovat, ze pokud bych neco takoveho pachal, tak si koupim vlastni susicku.

ale nemam to v planu, mam tu silikon pad na ohrivani, termostat s casovacem a ventilator a az bude cas tak si sestrojim vlastni susici stroj. chci casem susit i ty pokrocile filamenty typu silon a na to by mi 70 stupnu nestacilo
    spis premyslim, ze na ty teploty, ktere bude potreba, to asi nebudu moct zavrit do plastoveho ikea boxu. takze vyrobim drevenou bednu se sklem abych videl dovnitr.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    REDSNAKE: to prave ze ne, tahle se poridila na suseni jidla, a pri jeji instalaci me zaujala moznost vytahnout stredy a vytvorit tak prostor pro suseni civek aniz by clovek neco nevratne znicil (na youtube jsou videa jak ty stredy lide vylamuji, coz tady nemusis), tak jsem dal tip na tuto susiscku, ze se to treba nekomu bude hodit, ale to opravdu neznamena, ze tuto konkretni budu na toto vyuzivat.
    a ted susicka susi a bude susit jeste dlouho nez se zpracuje uroda, takze nemam moznost s ni nejak chachrovat, jen ji zmerim a dam rozmery. ale to je tak vsechno
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    Tez me drobet zarazilo ze byste susili filamenty v susicce pak pouzivane na potraviny. No kazdej to mame jinak tak pripadne dobrou chut!
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    ACID: nic fotit nebudu, susi se tu uroda zeleniny a je toho pomerne hodne. az bude chvilka tak to zmerim, ale civky do toho davat opravdu nebudu.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    SKAUT: tak když je tam teplota vyšší v reálu než je na displeji, tak to ještě de, ale když to je opačné tak narazís na strop, některé filamenty potřebují víc než 60.
    Ale osobně si myslím, že to tak mají schválně, protože dole ti to může foukat na nějakou teplotu ale nahoře o 40cm výš už je to mnohem slabší, tak tam dají nějakej ofset aby to tak zhruba odpovídalo někde v půlce.
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    ORBIT: Tak ten mě jako majitele nekolika termočlánků nenapadl 😆.
    O modifikaci jsem taky přemýšlel ale nakonec stačí vědět že je teplota mimo třeba o 10°C a dobrý.

Ono pak sušit PLA třeba na skoro 60°C nic moc 😆
    ORBIT
    ORBIT --- ---
    SKAUT: Teplomer na steaky je dobry doplnek 3d tiskare ;)
    A nebo si to rovnou radne modifikovat a pridat tam regulerni cidlo.

Ty susicky mivaji casto i ventilator na proudeni vzduchu, coz je imho to nejpodstatnejsi, aby ta vlhkost sla pryc..
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    SKAUT: tak záleží hlavně na watech, tohle má slušných 500
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    ANDY_WARHOL: Tu teplotu bych radši změřil nějakým spolehlivým teploměrem. Neptejte se mě proč 😆.

BTW když si to člověk ohlídá tak koupí použitou za pár stovek ( ja si před lety koupil za 250kc včetně dopravy jednu starší s digitálním nastavením teploty)

A taky si lidi tiskli nástavce a držáky aby neničili origo.
    ACID
    ACID --- ---
    ANDY_WARHOL: změřit, vyfotit v konfiguraci pro cívky, vyfotit, postnout
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam