• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    MELDA: odpovidas na 10 let stary post :)
    MELDA
    MELDA --- ---
    RAJCHE: super !!!
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    Tak tuning garážového endera započal - původně jsem to vytáhl domu jen zkalibrovat a vyčistit,ale ve finále ho komplet předělám,díly mi tu leží už od léta,tak teď na to je konečně čas...základ byl ender 5 plus,za ty roky postupně upravovany,nebudu tu vše vypisovat- každopádně z originálu zůstal kryt Elektra a zdroj a část rámu a bedu .... je zvýšený z původních 40 na 60cm "nejvyšší možná výška výtisku "
    Teď jsem kompletně vše přecházel na linear - předělám řemeny a kladky a jdu zpevňovat.Extruder dualgear orbiter- toolhead Eva2,4 ,tisková plocha 377x377
    Díly tištěné ABS 100% infill ... postupně přidám další fotky jak to postupuje,musím akorát koupit řemeny 10mm co tu mám,tam nedostanu dřou límec řemenice,musím mít 8-9mm...takže se jde pomalu nap elektroniku
    Deska SKR turbo 1,4 tichá rychlá - kouknout co do toho nacpu za firmware
    Jinak díly a modifikace vychází z mercury one,ale je to trochu upravený

MISISSKA
    MISISSKA --- ---
    Mam čerstvou zkušenost s filamenty Creality, konkrétně ten duhovej PLA. A s flexem od Spectrum. Oboje stojí za ho.no. Creality mi ucpalo trysku, kterou se mi doteď nepodařilo na 100 % vyčistit a ten flex prokluzuje podávacími kolečky. Nakonec se mi MK4 sekla na tom, že to ten flex zavedlo, vyjmulo, zavedlo, vyjmulo a tak stále dokola. Mam zkušenost samozřejmě i s jinými filamenty, u jiných flexů stačilo jen utáhnout šrouby, aby neprokluzoval, ale zrovna na tento nepomohlo nic. Takže je řadím mezi ty špatné zkušenosti a rovnou to píšu, abyste se jim co možná nejvíc vyhli. I filament z AliExpressu byl naprosto OK. Ten flex byl TPE.
    Jinak mám doma od Spectrum PLA , zelený, měl bejt fluorescenční, ale není. Takže obě značky zavrhuji, protože jsou jasným důkazem toho, že šetřit na nich se fakt nevyplácí :( ale jinak je to PLA od Spectrum docela v pohodě. Jen nesvítí.
    AIST
    AIST --- ---
    Včera jsem konečně přišel na závadu, proč mi tiskárna špatně tiskne. Celou dobu jsem to dával za vinu starému filamentu, ale včera jsem náhodou zkontroloval trysku a místo 0,4mm jsem tam měl trysku 1mm, která byla asi přimíchána do balíčku s 0,4mm. Závada opravena :D
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    77WHITE: v mým případě ten resin tisk je vážně minimální,tak se úplně nějakých zdravotních komplikací nebojím,téměř denně přijdu do styku s vyjetym olejem a jinýma chemkama z motorek a tahačů,co budou xkrat horší ,ale pravdu máš,že jen eliminovat smrad není úplně řešení...
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    SALAM23: Taky jen castecne, co sem pochopil tak zalezi i na typu resinu. Kombinace uhlikovyho filtru a hepa je nejlepsi, ale udajne je treba skutecnej uhlikovej filtr, ne jen krabice s aktivovanym uhlim, protoze tam mas z podstaty veci obri skviry
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    77WHITE: a hepa filtr to zachytí?
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    PECA: jestli máš kovovou vaničku, tak imho nejlepší řešení a nejvíc lowcost, je vytápět pouze resin, co jsem viděl nějaký videa, tak používají topný pásek na fermentaci
    Resin 3D Printers don't NEED inbuilt heaters (TESTED)
    https://www.youtube.com/watch?v=IHA4aUJdG80
    PECA
    PECA --- ---
    HONCKA: Špatně. Mám tam sice radiátor napojený na topný okruh, jenže se tam normálně netopí a když tam jdu, tak se to ani pořádně nevytopí. Pro tisk potřebuji zajistit topidlo do boxu. Už jsem nad tím přemýšlel. Viděl jsem někde k mání malé topítko s ventilátorem vhodné dovnitř krytu SLA tiskárny, podobně, jako ty malé uhlíkové filtry.
    Totéž v zásadě by šlo pro FDM, tu mám pro změnu v plechové bedně na 19" rack. Nicméně ta FDM si tak nějak vystačí sama díky topné podložce. :)
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    PECA: jak to řešíš v tom sklepě s teplotou?
    PECA
    PECA --- ---
    Ok, já právě tisknul resinem ve sklepě. A ten nebyl úplně moc dobře odvětraný, takže se smrad táhnul až do chodby. Chodba je naštěstí vstupní před samotnou hlavní chodbou ve starém RD, spíš veranda. Takže tam se to už vyvětrá v pohodě.

Nicméně, pokud chci tisknout, speciálně v zimě, musím to v tom sklepě trochu upravit. Je tam starý otvor do garáže, kudy dříve vedli trubky již zrušeného topení. Tak tamtady asi protáhnu nějaké PVC potrubí 100 až 150 mm v průměru s odtahem ven. Právě co tak čtu, tak ať už těkavé výpary (i IPA), tak prachové částice z tisku nechci dýchat, natož aby to dýchal junior až si půjde něco tisknout. Rovnou by se pod odtahem dal dělat airbrush.
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    PECA, ENDER: mam ji na uzavrenem balkone a vubec si nedokazu predstavit, ze bych ji mel v pokoji. Mozna nejake odtahy vyresi smrad behem tisku, ale co az to dotiskne? Stejne musis vzit rukavice a smrdet s IPA, doplnovani vanicky a cisteni od resinu hrozi vylitim, je treba se vyhybat primemu slunecnimu svetlu (takze mistnost by melo jit zatemnit), odtah huci a bere teplo z mistnosti...
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    SALAM23: jenom drobnej sidenote : Aktivni uhli pomuze se smradem, ale ne s VOC casticema. Takze to smrdi min, ale zdravi to skodi stejne.
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    PECA: ta x6ks má v sobě zabudovaný čistič vzduchu,vesměs zásobník na filtr přes který to ženě vzduch ven,ten původní filtr je jen molitan,ten jsem vyhodil a vyměnil za aktivní uhlí granule...trochu je podrtil ať se tam toho vejde víc do zásobníku a vyměnil větrák co víc odtahuje...fouká to do místnosti,není nic cítit-případě by to šlo udělat i jako box vedle tiskárny
    PECA
    PECA --- ---
    SALAM23: Můžeš ty úpravy trochu upřesnit? A odtah máš úplně ven (digestoř)?
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    ANDY_WARHOL: jj už je z čeho vybírat,třeba ty na bázi abs apod jsou třeba fajn na tisk dílů do menších převodovek - dílky opravu pevný ,otestované v letadle
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    ANDY_WARHOL: jsou nějaký mecha resiny, ale v praxi netuším, používám to akorát na figurky
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    A už jsou nějaký odolnější resiny, když bude třeba člověk chtít dělat ozubených kolečka a tak?
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    Takovýhle kravinky,kde potřebuji přesnost...ještě moje diy pračka/vytvrzovacka

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam