• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    používání, stavba, zkušenosti, rady, nápady, prostě cokoliv této technologie budoucnosti.
    rozbalit záhlaví
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    YAMA: Ne, udelal jsem to sam pausou kdyz zbytek filamentu zalezl do vodici hadicky. Ted uz vim ze mam pockat.

Diky vsem.
    YAMA
    YAMA --- ---
    SKAUT: Ma to senzor no. Ten extruder uz jsem rozebrala a slozila asi 50x kdyz se mi to ucpalo pla carbon :D a prave se tam takova pidipruzinka vyhakla a myslelo si, ze tam filament je i kdyz nebyl. Ja jsem to ale teda brala, ze realne to PETER_PAN delal prave na vyzvu tiskarny a pak se to posralo.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    SKAUT: vypadalo to jako spagety, ale fakt nevim, do te doby sem tisknul skoro nonstop normalne, jen s jiným vyrobcem filamentu, zalozil sem tenhle jeden aurapol a tisklo to tak 3 hodiny normalne a posledni casti tisku se to posralo. kdyz sem dal jinou civku od jineho vyrobce, tak uz to tisklo blbe, za chvili sem dam fotku
    vypada to ze je ucpany extruder ale u ty my tiskarny se to musi cely rozebrat a na to ted nemam cas
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    ANDY_WARHOL: Z vlhkého filamentu špagety? cekal bych horší kvalitu, stringovani ale ne úplný fail...
    A pokud to tisklo normálně kus a najednou tohle tak bych netipoval vlhkost... Ale nevim, jen muj osobní dojem.
    A spagety jako spagety nebo znamky ucpané trysky a pak fail? Protože ja musim mit otevřené vsechno na tiskárně ( mam zakryté) jinak neuchladim hotend a ucpu si to tak. A to tam mám deltu s 9k otáček 🙈.

BTW X1C má někde v toolheadu filament sensor ne? Nechal bych to at si to pauzne sama a rekne si o výměnu ( nebo to neumi?)
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    SKAUT: tak sem to prechvalil, tusknu tisknu a pak najednou špagety. Ale ne po odlepeni výtisků, ten držel, ty špagety byly jen v horní části.
    Buď mokrý filament nebo nevím.
    Každopádně teď mám ucpaný extrudrer a musím to rozebrat
    Filament sem hodil vysušit a uvidíme.
    YAMA
    YAMA --- ---
    PETER_PAN: Nevim :( My mame 2 AMS. Uprimne bych rekla, ze tvuj postup byl korektni, jen si mel zrovna smulu.
    Pripadne si pocti tady, kde to resi kvuli necemu jinemu:
    Filament change without AMS mid-print - #5 by vintagebox.ch - Bambu Lab Software - Bambu Lab Community Forum
    https://forum.bambulab.com/t/filament-change-without-ams-mid-print/2589/5
    How to change the filament while printing is in progress - #6 by system - Troubleshooting - Bambu Lab Community Forum
    https://forum.bambulab.com/t/how-to-change-the-filament-while-printing-is-in-progress/85998/6
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    YAMA: V Bambu studiu i na displaji. Appku nemam.

YAMA: "Automaticke obnoveni po ztrátě kroku" jsem nastavene nemel. Ale kompletni zasek bych necekal, ze nepujdu po pauze ovladat cokoliv.

Nevis teda jaky je korektni postup pri vymene filamentu uprostred tisku?
    YAMA
    YAMA --- ---
    PETER_PAN: Zaseklo se ti to vsude? V appce, na displeji i v Bambu Studiu na kompu?
    YAMA
    YAMA --- ---
    PETER_PAN: A mas v nastaveni zakrktnute Automaticke obnoveni po ztrátě kroku?
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    JOHNIEZ: Ano bez AMS.

No ja to pauznul a chtel jsem postupovat stejne, pote co si to vklidu vymenim. Ale tim pausnutiim se to zaseklo a neslo ovladat pak nic. Ani z PC, ani z touchpadu.
    JOHNIEZ
    JOHNIEZ --- ---
    PETER_PAN: bez AMS pocitam. Jak tam zajizdel konec filamentu do ty hadicky, tak jsem tam jednou za nej zacal tlacit novej a proslo to. Ma to ale nevyhodu ze u toho musis zrovna byt.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    Ma tady nekdo zkusenosti s Bambu Lab X1-Carbon ?

Tisknul jsem konecne na nove Bambu Lab X1-Carbon zakladni veci a bohuzel mi dosel filament uprostred tisku. A vymenit ho neslo, veskere ovladani se zaseklo (nastaveni teploty, pohyby cehokoliv, manualni ovladani extruderu) a pri ukonceni tisku to zvedlo podlozku a hlava nabourala do nedokonceneho vytisku. Pak jsem to natvrdo vypnul.

Mel by nekdo obecnou radu jak postupovat pri vymene filamentu uprostred tisknuti?
    HVJ3R
    HVJ3R --- ---
    YAMA: Mne se na satin tiskly i PLA modely fajn, dokud nebyly vysoky a mely velkou plochu na podlozce. Jinak se mi odlepovaly. Ale na PEI smooth a pripadne s brimem to jde bez problemu.
    YAMA
    YAMA --- ---
    ORBIT: ACID: jiný PLA (ne silk) mi drží na tý PEI textured docela dobře, takže problém u tohohle bude spíš asi ta vyšší teplota, kterou silk potřebuje a pak se to asi přehřívá a ohýbá. Zkusím teda víc větrat, otevřené dveře a ještě jsem objednala tu smooth podložku. Díky
    ACID
    ACID --- ---
    Asi jsem divnej, ale poslední rok-dva tiskneme všechno na zrnitý PEI. PLA, PETG, ASA, ABS i FLEX bez čehokoliv dalšího. Podložka umytá jarem, občas IPA. Na PA12CF15 jsem teď preventivně dal na první pokus kores, ale možná zkusím i bez.
    PLA od PM, PWS, eSun (silk) , Fiber3D (silk a carbon), PETG Nebula, PWS, teď alu DD, ABS od PM, ASA od DD, Flex od Smartfill, PACF Fiberlogy.
    PLACF dnes na PET podložku z Ali bez ničeho

LEXXA
    LEXXA --- ---
    SKAUT: jen abych poskytl i druhou stranu mince ze spektrum petg jsem byl asi nejvic zklamanej ze vsech filamentu co mi proslo zatim pod rukama.

jinak 3dfox petg za me super, pla se chova jinak podle barvy (bila a cerna skvela, ted mam stejnou zelenou a je...divna, ne horsi ale divna)
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    ANDY_WARHOL: Spectrum jsem slysel taky nejakou chvalu. Devil si lidi taky chvali ale jejich ABS je hruza a des.
    Ono to vetsinou tisknout jde dobre, horsi je to s tim jake vlastnosti to ma pak ( a jestli se to da vubec nejak vyladit ) a jak to vypada ( nekonzistetni prumer klidne i navzdory tvrzeni vyrobec ).

Jak jsem psal niz, znamy jede jen v Aurapolu na X1C a je spokojeny. Ja mam trochu jine naroky na kvalitu vysledku ( i kdyz jsem si vedom ze je to porad jen hot glue gun ).

Zasadni problem ( slepeny? filament ) jsem mel s eSun. S kterym jsou taky nekteri spokojeni. Jednu dobu mel dokonce fakt dobre ABS ( pomer cena/vykon ) a pak sel zas do kytek. I tohle nekonzistetni "chovani" ja beru v potaz. Chci vedet ze kdykoliv si od nich koupim treba ABS tak chci aby bylo porad stejne ( a nemam problem si za to trochu priplatit).
    Nebudu zminovat ty strasidelne pribehy o ucpanych tryskach kusem spony co se zamotala do filamentu.

Na strane druhe se daji kupovat ve velkem ( na desitky kG ) kvalitni filamenty druhe kvality ( poskozena civka, trochu horsi navin ) za celkem hezke penize. Ale zas tak moc netisknu ( a uz ted nemam moc na filament misto :D )
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    Ty mobilní překlepy jsou fakt peklo
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    SKAUT: já měl třeba negativní zkušenost s petg od pm.. ale bylo to davno a přisuzuju to spíš své neschopnosti a tehdejší nekvalitní tiskárně.
    Teď mám kvalitní tiskárnu a tiskne to. Dojel sem spulku nějakého spektrum nebo devik, ani nevin, priste zbytek, jen sem jj přesusil. Pak sem výtisk nějakého noname majlk3d petg, celá Spulka a naprosto bez problémů, teď sem tam dal ten aurapol a pokus to bude fungovat není důvod si neudělat zásoby.
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    ANDY_WARHOL: Co jsem měl já tak průměr lital sem tam na můj vkus o hodně takže to na vnějších perimetrech bylo vidět. A bílé PLA bylo u mě peklo. Mám tu jejich ASA , nevypadá zle, drzelo to tak nějak průměrně ale tiskl jsem z ni jen pár malých věcí tak nemůžu sloužit. Přemýšlel jsem že bych jim dal ještě šanci ale moje zkušenosti s levnějšími filamenty jsou ve většině dost negativní a jejich o kousek nižší cena nevyváží moje problémy ( navic pro sebe nebudu šetřit a když to bude pro někoho tak vime ze cena materiálu bude jedna z nejnižších položek)
    Za mě vede PM poměrem cena vykon ( Fillamentum ABS je ještě lepší ale taky je ta cena jinde ). Pokud se budeme bavit o CZ a něčem jako je ABS a podobně, PLA a PETG u mě skoro nejede .
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    ANDY_WARHOL: tisknu petg a objednám pak jen petg. Ale na zkoušku sem vzal asa a ABS. Ale to ještě bude chvíli trvat než se do toho pustím. Musím mít filtraci a takové ty věci.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam