• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    WEWERKA: To je divný ze jen 35°C. Nemáš v tom enclosure diry? Ja s Prusa Mini vytopil uzavrenou self made bednu na 60°C + za půl hodiny.
    Ale ma to takovou horší geometrii no...
    NAMATHUR
    NAMATHUR --- ---
    NAMATHUR
    NAMATHUR --- ---
    WEWERKA: podobný problém jsem řešil a v zoufalství testoval:

sol. 1 - model zvednout do vzduchu, aby byl na vrstvě podpěr. Spousta času a materiálu navíc, oprcávka s čištěním a postprocesem
    sol. 2 - upravit model tak, aby měl dole několik nepřerušovaných pomocných vrstev (jakýsi sokl či 3D brim) - odpadají případné problémy s podpěrami, o to více času jsem strávil obrušováním, ale nakonec to bylo asi nejschůdnější. Model (dlouhá, nízká a členěná architektonická maketa) získal potřebnou tuhost.
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    New York Proposes Doing Background Checks on Anyone Buying a 3D Printer
    https://gizmodo.com/new-york-proposes-doing-background-checks-on-anyone-buying-a-3d-printer-2000551811
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    WEWERKA: Co jí zvednout předem fénem? Bude se lépe udržovat dotápěním při tisku když bude startovat na 60°C než na třetině toho čísla
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    SKAUT: Tak jsem zkusila vsechno mozne. Zpomalit nebo uplne vypnout vetraky. Bez brimu, pomalu. Vrstvy 0,2 nebo 0,15. No a jediny co pomaha, tak je brim. Ale i u nej se to zvedne v jedne casti. Jine casti drzi jak pribite. Teplotu dokazu uvnitr dostat jenom na 35C a to i pres deky na enclosure.
    Ja myslim, ze to bude tim modelem. Proste na prvni vrstve je takhle malo kontaktu a je to presne ten typ objektu, ktery PC neumi - dlouhy a uzky. Nemam tam infill, ale zase na druhou stranu mam 4 perimetry.
    Zvednuti u toho brimu je tak male, ze to nehraje moc roli. Takze to tim asi uzavru. Mozna nekdy priste jeste zkusim jiny lepidlo.

SKAUT
    SKAUT --- ---
    WEWERKA: Tak to zkus úplně bez chlazení.
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    SKAUT: On ten ventilator se moc netoci. Profil rika min/max 12% a u mostu 20%.
    To zahrati cele krabice vyzkousim. Tisk je na 33 minut, to prezije :)
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    WEWERKA: Ten plus v nazvu mi utekl 🙈, koukám k výrobci a ten píše že na být pro plněné filamenty 🤷.
    Tak tiskarnu predehrej , zapni bed naplno a nech to alespon 15 minut ( idealne ještě dyl ). Můžeš tomu pomoct fénem. Případně deku přes tiskárnu ( stačí jen jakoby pres vrch a boky - i to dost pomůže )ale nevim co by tomu ta tvá tiskárna říkala pokud je to delší tisk.
    Koukám ze Průša radí že chlazení nutné ale zkusil bych to úplně bez.

Každopádně hodně úspěchů.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    WEWERKA: tak to jsem zvedavej co ti nakonec pomuze...
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    SKAUT: Tohle je ale 3dlac plus, ten je pry vhodny na PC. Filament je Prusament blend. Podlozka jede 110/115C a mam to v enclosure, ale vyhrivany dodatecne neni. Dneska (teda vcera) jsem ho vyndala z pytliku a jeste pro jistotu par hodin susila.
    Na CF nemam trysku. Tohle je jen nejaka osa na lozisku, ktera bude vic zatezovana, tak lidi doporucovali PC. Ale asi bych to prezila i na PETG, takze CF ani nepotrebuju. Spis jsem si chtela zaexperimentovat co ten material umi, ale tak nejak jsem cekala, ze 5 ks os vytisknu levou zadni :)
    Diky za tipy na lepidla. To Magigoo ma verzi i pro PC, to asi nejspis zkusim.
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    WEWERKA: 3Dlac je nad nejakych 70°C nefunkční. Chceš bud Dimafix, magicgoo nebo nano od VisionMiners.
    Předpokládám že je to nějaký blend(jaky?) a ne nějaky čistší PC.
    Rovněž na PC chceš komoru kde je alespon 60°C, 100 - 110°C na bedu a protože budeš mit v komoře i tak chladno tak jen minimální chlazení.
    A taky chces mit jistotu že je suchý.

Ten Prusa PC-CF se tiskne celkem easy ( a pridane uhlíková vlakna vylepší tisknutelnost) ale co se tyka pevnosti tak je to hodně slabé ( což se dá čekat když je to blend udělaný tak aby jej vytiskl i Prusa bez větších obtíží ) . Skoda peněz pokud z toho chceš pevné díly.
    Lepší je ez pccf od 3DXTech ( drahé ale výborné).
    Nebo PC PBT CF od TreeD, ten je pry taky velmi dobrý ( a ještě lepší po annealingu).
    Pak tu mam PC PBT od 3DO ale to chce tak annealing a ještě jsem se nedostal k tomu to zkusit.
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    RAINBOF: No tak tady stena nezabrala. Odloupla se spolecne s modelem. Zkousela jsem i tlustejsi stenu a dopadlo to stejne. Pomuze akorat brim a idealne po celem obvodu. A i tak se v tom namahanem miste trosku povytahne (5 mm brim s 0,05 mm odsazenim).
    Mozna jeste zkusim tycinkove lepidlo, ale to musim koupit.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    WEWERKA: nebyl ale ta stena solidne zabranila tomu pracovani materialu coz je presne to co mymu modelu vadilo. Prijde mi ten problem podobnej.
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    RAINBOF: To byl taky polykarbonat? Kdyz jsem rychla, tak to je ok. Ale kdyz treba tisknu 4 objekty, tak to brim neudrzi a postupne se odlepi. Stenu okolo ted vyzkousim.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    WEWERKA: jo a zkus tisk na hrubou stranu.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    WEWERKA: ja stejnej problem resil u te lampicky kurevsky pomohla ta zed kolem...
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    RAINBOF: To je tim modelem a ze se to neudrzi. Tiskla jsem to puvodne bez toho brimu a ty samostatne casti se zacaly zvedat. No a pak to jelo vsechno. Ale mela jsem tam asi 40 mm/s. U 80 mm/s jede tak rychle, ze se to nestaci zvednout. Bohuzel se mi to zveda az kdyz je tisk vyse, proto ten brim.

RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    QWWERTY: jasne. a kdyz ne trosku jsem je upravil.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    RAINBOF: tobe to fungovalo? ja je poridil, ale nikdy tam odbre nedrzely, takze jsem je zas dal pryc
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam