WEWERKA: Já měl rozepsáno, ale pak jsem to smazal. Jenom stručně, ať netapetuju:
1/ Doba jedová je doba jedová. Nezlehčuju a ani by to nebylo dobře. JE důležité být opatrný, leč toho sajrajtu, co jíme, dýcháme... Mikroplasty jsou i v kojencích. 3D tiskem to nebude horší, při zachování rozumné bezpečnosti (větrání, ochranné prostředky, ne levné struny s nejasným obsahem...).
2/ Diskuse na téma (ne)bezpečnosti se cyklicky opakují i zde. Je dobré vnímat případná nová zjištění a hlídat si to s nějakou mírou obezřetnosti na hoaxy či relevantní potvrzení rizik.
3/ Jestli jsem toto pochopil, byla to narážka na osinek (
asbest), který je karcinogenní kvůli specifickým fyzikálním vlastnostem. To jiný materiál nemá s je to asi i relativně těžké "napodobit". Nejblíž by k tomu má skelná či minerální vata. Jedná se o velmi tenká vlákna oxidu křemičitého, která se zapíchnout do plicní buňky a díky své chemické a biologické odolnosti prakticky trvale způsobují zánět, až se z toho může rozvinout zhoubné bujení (+ 40 až 60 % šance na "zisk" rakoviny plic). Proto je asbest všeobecně zakázaný používat a staré produkty s ním se musí odstraňovat bezpečně a zahrabat do země. Teoreticky by to mohl dělat nějaký filament plněný skleněným vláknem, pokud by se z něj mohla uvolňovat křehká (lámavá) skelná vlákna o průměru 5 až 10 mikrometrů a délky do 100 mikrometrů. IMHO