• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    SKAUT: Odtah ven zni dobre, ale spatne se provadi. Barak je sice nezatepleny, ale stejne nemuzu jen tak udelat diru do zdi :) Mam tu spoustu aktivniho uhli, tak na to budu delat filtr s ventilatorem. K tomu predfiltry a nejake male 24v radialni ventilatory.
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    ANDY_WARHOL: To jsou IMHO mizerný blendy které mohou mit velmi daleko k původnímu materiálu vlastnostmi.
    ABS od Plasty Mladeč není čichove tak výrazné jako Fibrology ale dle měření v tiskárně jsou nastejno .

WEWERKA: Odtah z bedny rovnou ven ideal. Tak abys měla v tiskárně lehký podtlak. Nebo to hnát skrz čističku ale musela by to být nějaká co má pořádné filtry. Což možná mají jen nějaké hodně drahé...
    Plus ty čidla nemusí mit stejnou citlivost na různé VOC ( nemluvě o tom jak bude nastavené vyhodnocení uvnitř).
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    Jeste treba muzu rict, ze zatim na me ma ucinek treba lakovani (pistoli) syntetikou. Mam full face helmu s filtry na lakovani. Ale kdyz lakuju trosku vic, tak mi na kuzi vyskacou pupinky. Kdyz prestanu lakovat, tak to zase odezni. A to mam rukavice i tlusty obleceni.
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    ZVIRATKO: U PC mas zase BPA... ( trochu čtení https://www.reddit.com/r/3Dprinting/s/DsBGhAxtWT )
    Takže utěsnit tiskárnu a filtraci dovnitř ( tak to mě funguje dobře na ABS který jedu z 95% a měřím uvnitř a měřil jsem i zvenku jak.moc.mi to utíká).
    Nebo někde pryč kde bude nějaká filtrace dobrá.

Ve výsledku stejně nevíš nikdy co z toho jde protože cross kontaminace a kdo kupuje levný od Číňana tak ani nemusí znát složení a mit k dispozici bezpečnostní list...
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    ZVIRATKO: No tak co radis? Mam si poridit nejaky detektor (jaky, ceho) a koukat jestli je to safe jit do mistnosti bez ochrannych pomucek?
    Treba cisticka se muze zblaznit, kdyz striknu do vzduchu deodorant nebo ethanol. To hlasi jako castice. Naopak u ASA nehlasi zadny castice, ale lehke zamoreni plynem. Protoze je to vyhodnocene jen jako lehke, tak se moc netoci. Proto ji poustim na manualni rezim na stredni vykon. To tu mistnost docela pekne vycisti. Cisticka je na velky prostor a ja to mam v male mistnosti.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    co ty ruzny odorles abs, to bude tedy jen siditko ?
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    WEWERKA: i castice muzou mit pach, ale pach nejsou "castice", respektive ja bych odparenymu styrenu nerikal castice (a styren neni to jediny co se z plastu uvolnuje).
    A podobne jako treba ozon plati, ze pokud to citis tak je to radove vetsi nez bezpecna koncentrace, ale nebezpecna koncentrace neni ta, ktera "malo smrdi" a ani ta ktera "nesmrdi", to proste neni ukazatel niceho.
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    R0C3S3K: video co jsem chtel poslat jsem v historii nenasel, ale tenhle clanek je v podstate to samy co tam bylo
    Resin Safety: Debunking Common Myths in 3D Printing  | AmeraLabs
    https://ameralabs.com/blog/uncover-resin-safety-myths-3d-printing/
    zasadni je
    While individuals may feel immune to immediate effects, such as irritation or discomfort, cumulative exposure to resin materials can lead to severe allergies over time.
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    ZVIRATKO: Pach jsou taky castice. Kdyz necitim ASA, muzu predpokladat, ze podobne velke castice cisticka taky vyfiltrovala. Podle toho muzu usuzovat i miru ucinku u ostatnich filamentu.
    V ty mistnosti nejsem, chodim tam jen tisknout. Navic mam centralni ventilaci, ktera se mi v intervalech pousti.

R0C3S3K: No jsou lidi co nosili nausnice a vylozene dostali nekrozu. To byl styk s jiz hotovym vyrobkem.
    Pri praci bys mel mit masku, idealne full face. Ja pracovala zatim vicemene s jednim typem epoxidu a tam je treba maly obsah cpavku. Na male mnozstvi nemam filtr, ktery odfiltruje cpavek, ale zase pro jiny epoxid to treba muze byt vhodnejsi.
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    R0C3S3K: kdyz jednou neco opravis epoxidem nebo ho nekde rozlijes tak se ti nejspis nic nestane, kolik lidi lepi dvouslozkovym lepidlem veci leta a nic se jim nedeje, ale to neni to samy jako kdyz ti bude v dilne vedle tebe tvrdnout epoxidova deska... pokud s nim budes delat denne a nebudes dusledne dodrzovat ochranu tak to je pruser urcite
    kde je ta hranice nevim, ja si k tomu proste otviram okno a pak to dam na parapet, beru si rukavice kdyz uz s tim neco vyrabim, spravnou masku nemam a nedelal bych indoor nic v blizkosti zvirat nebo deti
    (jo a nejsem chemik ani BOZP manazer, a tusim ze resin != epoxid, resp. ne vsechen resin je epoxid, ale resin obecne je jedovatej?)
    a smrad fakt neni spravny voditko kterym se ridit
    R0C3S3K
    R0C3S3K --- ---
    ZVIRATKO: ta mira skodlivosti epoxidu me zajima, i kdyz je to asi trochu OT, vzdycky jsem si myslel, ze co se tyce vyparu, tak to riziko je spis nizke, kdyz si jako hobik obcas rozmicham v dilne epoxid, mam to nejak resit?
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    ZVIRATKO: 2nd level filtrace VOC - zaskladat tiskarnu HOOODNE kytkama :))
    "These results are not applicable to typical buildings, where outdoor-to-indoor air exchange already removes VOCs at a rate that could only be matched by the placement of 10–1000 plants/m2 of a building's floor space"

NASA Clean Air Study - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/NASA_Clean_Air_Study

infographic: https://blog.enn.com/wp-content/uploads/2015/05/ltg_houseplants_final.jpg
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    WEWERKA: pach nema primou umeru k VOC koncentraci ve vzduchu. Ze to nesmrdi neznamena, ze se to vyvetralo a ze to nesmrdelo nikdy neznamena, ze se z toho VOC neuvolnuji uplne ve stejne mire jako kdyz to smrdi. Cisticka v mistmosti to nikdy nevyres... A bohuzel se styren chova kumulativne, podobne jako epoxid, jednoho dne z toho clovek zacne mit problemy a pak uz staci jen zavan a mas problem.
    Osobne ted misto ABS/ASA pouzivam bud PETG nebo PC/PA, proste to nechci riskovat... Mozna kdybych mel tiskarnu nekde ve stodole.
    VLADDRACUL
    VLADDRACUL --- ---
    SOLNAKAR: Souhlas a vypíchnul bych zejména Vallejo Game color čadu. Ta se opravdu povedla - tady třeba základní set https://www.herniprostor.cz/barvy_a_spreje/vallejo-game-color-set--ba--72299-introduction-16x18-ml-/
    SOLNAKAR
    SOLNAKAR --- ---
    HONZA117: Jak je synovec starý, jaké figurky a z jaké tiskárny? Pokud jde o nějaké větší figurky tištěné na FDM, a/nebo mu je do cca 10 let, tak hobby/creative akrylovky, co seženeš v papírnictví budou "good enough".
    Pokud je má z SLA tiskárny (resin), jsou to figurky na wargaming (Warhammer, OPR, atd.) nebo TTRPG (D&D, "dračák", atd.) s drobnými detaily a už je starší, tak spíš čeká a větší radost mu udělají barvy k barvení figurek určené. Dobře sehnatelné u nás a kvalitní jsou značky Army Painter, Vallejo nebo Citadel.
    HONZA117
    HONZA117 --- ---
    Ahoj, dotaz laika, synovec chce akrylové barvy na barvení figurek z 3D tiskárny. Můžete mi něco doporučit ? dík. Já si pamatuji barvičky Unicol a potom modelářské Revel, ale jenom v Tuzexu a za bony. :-)
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    NAVARA: Philips Dual Scan Series 3000i AC3059/51
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    Čistička venku nebo ten vnitřní oběh s filtrem?
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    ZVIRATKO: Jako od toho nejhorsiho skrin pomuze. Ono je to pry tezky, takze to spadne dolu. Jasne, okoli tiskarny je hrozny. Pod UV lampou vidim priserny veci.
    Cisticka mi docela zabira u ASA. Tam to muzu posoudit podle pachu. Mam ji pustenou na manual na stredni otacky, takze skutecne neco dela a neflaka se jako u automatiky.
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    WEWERKA: Bambu Lab vydal prohlaseni, ze ty vlakna maj bezpecnou delku a jsou testovany, ale to jejich PLA-CF je sice tuhy, ale je to "estetic" a ne "industrial", napriklad PETG-CF od Bambu se tiskne podstatne lip nez PETG-CF od Plasty Mladec, protoze ta PM verze ma mnohem delsi vlakna (takze je to lepsi material). Ale to ma pak jiny vlastnosti kdyz to vdechnes...

WEWERKA: skrin a cisticka nepomuze, kazda plocha v okoli tiskarny je tim pokryta. Ale uplne bych se fakt nebal, karbon neni azbest...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam