• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    PECA: Jo, ten prave zatepluju. Nevim jak moc to pomuze, ale kazdy kousek se pocita.

NAVARA: Uz prepisuju do Fusion i bocnice.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    PECA: Však krom té jedné desky ho tam všude máš všude okolo :)
    PECA
    PECA --- ---
    WEWERKA: IIRC jsi měla original Prusa box, ne? To je tedy řádný upgrade. :)
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    WEWERKA: Na druhou stranu teda musim uznat, ze tam bude barva a ta ma odolnost do 100C. Ale v nejhorsim to sezehne jen bocni hrany.
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    JIRKA207: Myslis, ze drevo bude horet lip nez plexi, ktere tam bylo puvodne? Drevo je odolnejsi. Navic to neni finalni verze, bude tam jeste dalsi vrstva. Jo a je to preklizka :)
    JIRKA207
    JIRKA207 --- ---
    WEWERKA: Je to dobry napad tesnit to drevem/drevotriskou?
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    Trosku vylepsuju izolaci enclosure. Zatim jen testovaci fit.

NAVARA
    NAVARA --- ---
    Tohle nepomůže? V létě nebude s odtahem problém, přidělám rozdvojku na výfuk mobilní klimatizace a ta to vytáhne podtlakem, ale v zimě…

https://www.prusa3d.com/product/advanced-filtration-system-for-original-prusa-enclosure/
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    SKAUT: Diky za nasmerovani. Zrovna v popisu na githubu pisou o tom jak neucinny ty domaci cisticky jsou :( To si nastuduju.
    R0C3S3K
    R0C3S3K --- ---
    ZVIRATKO: diky za zdroje

no ja ted myslim spis takovy ty klasicky dvouslozkovy lepidla, nemyslim resin do tiskarny,,, vetsinou jsem si bral jen rukavice, ale ochranou masku jsem nebral, tak teda asi zacnu,,, co se cetrani tyce, muzu si otevrit okno, ale jsem v suterenu a to vetrani tam neni teda uplne idealni,,,
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    WEWERKA: Lidi si tisknou různé mezikusy do okna. ale s klasickými okny se to realizuje špatně ( u stahovacího je to jednodušší). Můžeš zkusit inspiraci u Nevermore ( jejich discord)
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    SKAUT: Odtah ven zni dobre, ale spatne se provadi. Barak je sice nezatepleny, ale stejne nemuzu jen tak udelat diru do zdi :) Mam tu spoustu aktivniho uhli, tak na to budu delat filtr s ventilatorem. K tomu predfiltry a nejake male 24v radialni ventilatory.
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    ANDY_WARHOL: To jsou IMHO mizerný blendy které mohou mit velmi daleko k původnímu materiálu vlastnostmi.
    ABS od Plasty Mladeč není čichove tak výrazné jako Fibrology ale dle měření v tiskárně jsou nastejno .

WEWERKA: Odtah z bedny rovnou ven ideal. Tak abys měla v tiskárně lehký podtlak. Nebo to hnát skrz čističku ale musela by to být nějaká co má pořádné filtry. Což možná mají jen nějaké hodně drahé...
    Plus ty čidla nemusí mit stejnou citlivost na různé VOC ( nemluvě o tom jak bude nastavené vyhodnocení uvnitř).
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    Jeste treba muzu rict, ze zatim na me ma ucinek treba lakovani (pistoli) syntetikou. Mam full face helmu s filtry na lakovani. Ale kdyz lakuju trosku vic, tak mi na kuzi vyskacou pupinky. Kdyz prestanu lakovat, tak to zase odezni. A to mam rukavice i tlusty obleceni.
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    ZVIRATKO: U PC mas zase BPA... ( trochu čtení https://www.reddit.com/r/3Dprinting/s/DsBGhAxtWT )
    Takže utěsnit tiskárnu a filtraci dovnitř ( tak to mě funguje dobře na ABS který jedu z 95% a měřím uvnitř a měřil jsem i zvenku jak.moc.mi to utíká).
    Nebo někde pryč kde bude nějaká filtrace dobrá.

Ve výsledku stejně nevíš nikdy co z toho jde protože cross kontaminace a kdo kupuje levný od Číňana tak ani nemusí znát složení a mit k dispozici bezpečnostní list...
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    ZVIRATKO: No tak co radis? Mam si poridit nejaky detektor (jaky, ceho) a koukat jestli je to safe jit do mistnosti bez ochrannych pomucek?
    Treba cisticka se muze zblaznit, kdyz striknu do vzduchu deodorant nebo ethanol. To hlasi jako castice. Naopak u ASA nehlasi zadny castice, ale lehke zamoreni plynem. Protoze je to vyhodnocene jen jako lehke, tak se moc netoci. Proto ji poustim na manualni rezim na stredni vykon. To tu mistnost docela pekne vycisti. Cisticka je na velky prostor a ja to mam v male mistnosti.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    co ty ruzny odorles abs, to bude tedy jen siditko ?
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    WEWERKA: i castice muzou mit pach, ale pach nejsou "castice", respektive ja bych odparenymu styrenu nerikal castice (a styren neni to jediny co se z plastu uvolnuje).
    A podobne jako treba ozon plati, ze pokud to citis tak je to radove vetsi nez bezpecna koncentrace, ale nebezpecna koncentrace neni ta, ktera "malo smrdi" a ani ta ktera "nesmrdi", to proste neni ukazatel niceho.
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    R0C3S3K: video co jsem chtel poslat jsem v historii nenasel, ale tenhle clanek je v podstate to samy co tam bylo
    Resin Safety: Debunking Common Myths in 3D Printing  | AmeraLabs
    https://ameralabs.com/blog/uncover-resin-safety-myths-3d-printing/
    zasadni je
    While individuals may feel immune to immediate effects, such as irritation or discomfort, cumulative exposure to resin materials can lead to severe allergies over time.
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    ZVIRATKO: Pach jsou taky castice. Kdyz necitim ASA, muzu predpokladat, ze podobne velke castice cisticka taky vyfiltrovala. Podle toho muzu usuzovat i miru ucinku u ostatnich filamentu.
    V ty mistnosti nejsem, chodim tam jen tisknout. Navic mam centralni ventilaci, ktera se mi v intervalech pousti.

R0C3S3K: No jsou lidi co nosili nausnice a vylozene dostali nekrozu. To byl styk s jiz hotovym vyrobkem.
    Pri praci bys mel mit masku, idealne full face. Ja pracovala zatim vicemene s jednim typem epoxidu a tam je treba maly obsah cpavku. Na male mnozstvi nemam filtr, ktery odfiltruje cpavek, ale zase pro jiny epoxid to treba muze byt vhodnejsi.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam