• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    ACID: já už vyšší teplotu zkoušel, tuším 240 taky. Stojí to furt za prd. Jen tu mám tři špule a nevím co s nimi. Jak říkám, tiskne to dobře, ale na praktický věci co se používaj je to k ničemu. A krámy na zeď nebo poličku zas netisknu já...
    ACID
    ACID --- ---
    REDSNAKE: silk mi začal fungovat až při vyšší teplotě, u kterehosi jsem šel až na 240 🤦‍♂️
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    Mám tu nějakej silk pla filament, stojí všechny za prd. Tiskne to dobře, ale tisk je křehký, oddělují se jednotlivé vrstvy od sebe a celkově je ten filament imho na vyhození. Můžu udělat něco aby to bylo lepší? Nebo to prostě vzdát?
    MISISSKA
    MISISSKA --- ---
    ANDY_WARHOL: Jsme se dobrali výsledku :) Teď mi přišla zpráva, že chybí červík v pulley hobbed, chyběly dvě přítlačné pružinky a MMU PD-board, jinak je to celý MMU3. Místo FINDA byla PINDA. A chyběl MMU-einsy kabel. Jen bratr byl línej a ten upgrade buď nedotáhl, nebo to poztrácel dřív, než to stihl předělat. A nebo se to poztrácelo při převozu od něj k nám, když se vyklízel byt. To už těžko říct. Takže pokud bude třeba deska, tak ji koupím. Jinak je to celý MMU3 po nedokončeným upgrade.
    MISISSKA
    MISISSKA --- ---
    ORBIT: No jasně, proto to řeším a proto jsem psala, že pokud bude potřeba nová deska, půjdu cestou upgradu, protože dokoupit a vytisknout chybějící díly na MMU3 už není tak náročný. Pokud se zprovozní stará deska, tak ať.
    Nicméně mám nové info od Kuby (tak se jmenuje ten kluk, co se v tom teď hrabe), že je to celý divný, spodek má díly z MMU3 a vršek je MMU2, takže bratr asi opravdu šel cestou upgradu, ale nestihl to dokončit.
    Všechny díly, včetně dalších nejmíň dvou rozložených MK3s+ jsme zdědili ve dvou bednách :D brala jsem to jako horu nefunkční elektroniky, pak to ovšem začalo vydávat své poklady.
    ORBIT
    ORBIT --- ---
    MISISSKA: MMU2 je problémový produkt, který většina lidí přestala používat protože byl strašně chybový. MMU3 j oproti tomu velký upgrade a o generaci jinde. Závěry si uděláš sama, ale to že všichni radíme MMU3 má svůj velmi dobrý důvod.

Já bych se MMU2 ani nedotknul :)
    MISISSKA
    MISISSKA --- ---
    ANDY_WARHOL: Na tohle jsem včera koukala. No uvidím, co s tím udělá ten student, který mi to dává dohromady. Zatím se mu povedlo zprovoznit jeden driver ze dvou na té control board a dneska ten druhý zkusí přepájet. A podle toho, jak to bude vypadat, se asi zařídím. Investovat nové kusy (upgrade na MMU3) při rádoby funkční control board je za mě blbost. Kdyby se mu to nepovedlo rozchodit a musela by se control board koupit nová, tak už to půjde asi postupně na upgrade. To už pak je otázkou doslova pár korun (jsem to počítala a mimo tištěných dílů bych se mohla vejít do 2k).
    Při bližším ohledání jsem totiž koukala, že bratřík šel asi cestou upgradu, ale nedokončil to. Ostatně to jsem řešila v předchozím příspěvku, že tiskárna už nese známky upgrade, ale to zařízení nahoře je pořád MMU2s. Je možný, že se jen některý součástky poztrácely, protože i PTFE trubičky vypadají, že jsou z trojky,
    ORBIT
    ORBIT --- ---
    ANDY_WARHOL: Nahodis link?
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    MISISSKA: určitě už jdi do mmu3, ale zkus se místo toho podívat na ultimulti, to je nějaký nadsenecky spin Off trojky, já to mám postavený ale ještě sem to nestihl namontovat, ale vypadá to lepší než original
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    MISISSKA: "To je jak skládat lego bez návodu" .... to bude ten duvod, proc jsem MMU2 radsi vypnul, nez abych resil upgrade :D
    MISISSKA
    MISISSKA --- ---
    ANDY_WARHOL: Už jsme to probrala s člověkem od Průši. Ano, destička, kabely, širší PTFE trubičky. Asi by to nebyl tak velký problém, když už to jednou rozebraný je. Asi by to bylo lepší udělat hned, než sestavit dvojku, po čase to rozebrat a udělat trojku. Všechno snad skladem nějak mají. Otázkou je, co to vlastně nakonec bylo původně, protože extruder je předělaný na MMU3, samotné MMU je ale 2s. Tiskárna má dokonce IR filament sensor, který je uvedený až v návodu na upgrade. Totéž už to má MMU idler, který se, pokud koukám správně, objevuje až u trojky. To je jak skládat lego bez návodu :D
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    MISISSKA: u mm3 je hlavně dodelana nějaká deska, která stabilizuje napájení a jine kabely pro pripojeni k zakladni desce tiskarny, To je potřeba také sehnat.
    Najdeš to v návodu na sestavení mmu3 (nebo spíš v návodu upgrade mmu2 na mmu3)

Ale ji ak mas pravdu
    MISISSKA
    MISISSKA --- ---
    QWWERTY: Já teď zrovna studuji, jestli to rovnou nepředělat na MMU3, to by zas nemuselo bejt tak náročný. Pokud vím, je to jen pár tištěných dílů a firmware, širší PTFE trubičky a nějaký menší bejkárny. Jde o to, že ta tiskárna je pro nás už jen hračka, regulerně na tom budou tisknout děcka, možná já jakožto naprostý neumětel. Technický problém spočíval pouze ve špatné desce, je tam špatný jeden driver. Ten klučina to sice zkusí přepájet, je ale otázkou, jestli ta deska bude či nebude fungovat a jak moc se mu s tím chce s.át. Nicméně pořád zastávám názor, že pokud tomu není nic horšího, než to, že je vadná deska a zbytek funkční, tak nevidím důvod pro to to prostě nezkusit :D Máme 4 tiskárny, z toho tady to MMU bude mít jedna. Jo, jsem možná bláhová, no koníček je koníček :D
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    MISISSKA: "MMU, které na ní původně bylo, ale pak ho bratr sundal (evidentně technický problém)."
    to je proste MMU2. casem te zacne srat tak moc, ze radsi fungujes bez neho :D
    jak jsem tu psal, ze jsem na MMU dodelal switch, tak jsem zrovna vcera premyslel, ze jsem MMU2 vlastne tak pred rokem vypnul a od te doby tisknu bez neho
    MISISSKA
    MISISSKA --- ---
    ANDY_WARHOL: Uvidíme, po bráchovi tu mám MK3s+ a právě to MMU2s, které leželo rok a půl ve sklepě. Ani ta tiskárna nebyla v kdovíjak dobrém stavu. Ta se ale teď dostala do rukou velmi šikovného studenta a vypadá to, že se ji podaří dát nový život (doma mimo jiné disponujeme už MK4, takže tohle je spíš už jen "hračička". Jen mi bylo líto to prostě nedat dohromady s tím MMU, které na ní původně bylo, ale pak ho bratr sundal (evidentně technický problém). Takže ta tiskárna sic měla přípravu na tohle, ale to MMU bylo v dost rozloženém stavu hozené mezi ostatními díly z tiskáren. Zatím se ta oprava jeví jako dost low cost, teda až na nové tištěné díly, na které jsem měla požadavek, aby byly z carbonu. Nakonec se ukázalo, že těch dílů je potřeba víc, protože kromě nefunkčního filament sensoru byly špatné kabely a ložiska. Samotná tiskárna jela ale do posledního dechu a už si fakt zasloužila nějakou větší údržbu, kterou bych sice zvládla, ale neměla jsem na to časový prostor. Takže to MMU spíš už beru jako takový bonus, pokud se to podaří na to dostat. My se s bratrem několik let nebavili a našli jsme k sobě cestu právě přes 3D tisk, takže než umřel, trávili jsme nad tiskárnami hodiny a hodiny. Proto na tom tak lpím :D
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    MISISSKA: mě se to nikdy nepovedlo rozchodit, tak uvidíš.
    MISISSKA
    MISISSKA --- ---
    ANDY_WARHOL: Jasně, no, ale když už ho mám, tak je mi prostě líto to jen tak vyhodit. Upgradovat to můžu vždycky :) I když to asi není zrovna poslední technologický výstřelek a třeba je ta funkcionalita na prd. Pořád nevidím smysl v tom se to aspoň nepokusit opravit, když už nám to nějakou dobu doma leží :)
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    MISISSKA: spíš se ti snažil naznačit, že mmu2 je nahouby..
    MISISSKA
    MISISSKA --- ---
    QWWERTY: problém je jen v té desce a já pořád jedu v tom, že je lepší opravit, než vyhodit :D Nová deska zas není tam vysoká investice, ale kdyby se sehnala levněji, je to samozřejmě lepší. Nicméně pokud zbytek funguje, nevidím důvod toho nevyužít :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam