• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    SPM: Neměl jsem v ruce každý stepper ale do NEMA17 bys měl otočit celkem lehce rukou každej. S vypnutou elektronikou, či lépe - vypnuté motory.
    A co se týká hluku tak ani, měl by být tichý ( i když to může být relativní) vzhledem k tomu že je tam TMC.

Měl jsi při měření chyceno nějak pořádně nebo jsi jen držel hroty?
    Možná bys ještě mohl zkusit jim nechat tocit a hýbat vodiči k němu jestli bude nějaká změna.
    SPM
    SPM --- ---
    ACID SKAUT: no, tak idler se točí úplně volně. Osička motoru nevím, nesundaval jsem ještě motor a bez ní je k ní horší přístup, nicméně nebyl jsem schopen s ní rukou otočit, ani s puštěnou elektronikou, takže minimálně sama úplně volně nejde. Zajímavý je, že když jsem zkusil ten motor pustit elektrikou (teď, když je to odstrojené, takže je na tom akorát řemenice, bez řemenu, bez ničeho), tak se to sice točí, ale vydává to poměrně velký hluk. Asi jsem to nikdy naprázdno nezkoušel, ale čekal bych, že to pojede skoro neslyšně.

Odpor jsem na obou párech naměřil 5,9 ohmů. Ale ten jeden pár je nějaký takový divný (nebo mám divný multimetr a štěstí že to vyšlo zrovna tady). Prostě na tom druhém páru jsem měl těch 5,9 vždycky a hned, na tom prvním to občas kolísalo, naměřil jsem i 8, pak to zase spadlo... z těch symptomů bych teda asi čekal překlesanej kabel, co? (Bohužel mám ten kabel fixní bez konektoru, takže bez střihnutí to nejsem schopen změřit hned u motoru, jestli to bude stejně divný).
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    ACID: Pouziva se CURA, tusim ze s PS nefunguje to ze si slicer vezme info o tom co je v tiskarne za filament. A nejspis se tam zustava i z historickych duvodu ( tehdy PS nebyl nic extra ). Vzhledem k tomu ze Cura proste funguje tak nebyl duvod premyslet o necem jinem...

Me osobne s Cura nelibi a doma mi nikdy nefungovala poradne kdyz jsem ji kdysi davno zkousel, takze ja kotvim u SS ( a nemam duvod to jakkoli menit protoze nemam za co ).
    ACID
    ACID --- ---
    SPM: na Anetě se mi stalo, že se závity šroubu (M3) otiskly do vnitřního kroužku ložiska idleru, což jsem nikdy předtím neviděl. Ložisko se samozřejmě zničilo a dělalo to problém. Zkus na to mrknout, jestli to máš na šroubu, může tam být něco podobného. Po náhradě šroubu za hladký kolík bez problémů.

SKAUT: data pro UM řežete v Cuře, nebo používate něco jiného? Vyhovuje mi PS, kdyby to šlo zůstal bych u něj.
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    SPM: Jo to je lepší varianta ( a i AliExpress bude v pohodě ).
    Každopádně bych prošel co jsem psal. Nic dalšího mě teď nenapadá.
    SPM
    SPM --- ---
    SKAUT: Idler mám udělaný z nějakýho klasickýho běžnýho ložiska, číslo přesně nevím, ale mám skrz to myslím M4 šroub, takže 4mm díra :-) Ale abych byl upřímnej tak už nevím, jestli jsem to koupil na aliexpressu nebo někde tady v krámě; v tom prvnim případě by asi nebylo překvapivý, kdyby ty kuličky už byly hranatý :-) Motory jinak byly Microcon. Teda snad; myslim že v době kdy jsem stavěl tuhle, tak už to Microcon odmítal prodávat napřímo a kupoval jsem to přes nějaký eshop.
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    SPM: Idlery máš s 3mm dirou nebo 5? Ty 3mm jsou takový odpad ( rozpadnou se ty miniaturní loziska...).
    Jinak nevím, asi sem viděl ohnutou osu ( moc napnutý řemen a remenicka na ose motoru daleko takže velká páka), možná jsem viděl i ložisko špatný. Ale to bys asi musel mit nějaký ultralevny steppery...

ACID: UM se koupilo před hodně lety 3+ a zustalo se u značky ( Bambu tu nehrozi protože Čína a celkově pozadí).
    Jede se asi nejvic PLA - nějaké přípravky+ krytky, nějaký flex ( krytky) a ASA (držáky a krytky ), něco z PA ( UM brand ) a UM polykarbonát. Alespoň co vím.
    A na začátku tiskly tu kostku v kostce s rozpustitelnou podporou ( neboť dual head s kterym teď Bambu sklízí slavu 😃)
    Kupuje se UM materiály a pak od Filamentium ( když jsem je přesvědčil že je to stejně dobré minimálně).
    A ano 2.85.
    SPM
    SPM --- ---
    SKAUT: vlastní stavba, ale nejblíž to má nějakýmu starýmu core xy. Pootočit osou vyzkouším, idler taky, ale idler když jsem se v tom naposled nuceně hrabal se točil v pohodě a už tehdy to s ním nejezdilo úplně nejlíp. Odpory změřím... osička ohnutá nevypadala. Ale nabízí se otázka jestli to neni dojebaný někde vevnitř - protože historicky dříve se mi stalo, že to bylo přidělaný na PETG součástkách a jak jsem to zakrytoval, tak to nedalo úplně to teplo a ty držáky motoru se ohnuly. Takže tehdy na tu osičku právě působila páka, jak se ten motor vychýlil. Tohle jsem pak předělal do ABS, který teď drží, ale jestli to zanechalo na tom motoru nějaký šrámy na duši, tak by to mohlo být ono...
    ACID
    ACID --- ---
    SKAUT: u těch ultimakeru je to s filamenty a materiály jak, co na tom tisknete? Tuším ale průměr 2,85?
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    SPM: Na které tiskárně? Jak se točí když točíš jen za osu ( sundany řemen)?
    Idlery se točí v pohodě? Nesjel jen řemen nekde? Neměl jsi řemen moc napnutý ( ohnutá hřídel stepperu )

Máš multimetr? Záměr na konektoru co jde do desky ( odpojený z desky )odpor obou vinutí, měl by být stejný ( tuším nejake 3 - 4 ohmy? ale datasheet je jistota).

ACID: S3+ a S5+ tuším ( nebyl jsem tam dlouho tak nevim jestli není něco nové).
    Ano Onyx jde tisknout za studena, sice je to PA ale s uhlikem a proprietární blend MF. ( TO CF tisknutelnosti a nekrouceni pomůže jako hodně). Po pevnostní stránce je to fakt dobrý, máme nějaké upinky na sváření robotem a i přes to teplo jsou v pohodě už celkem dlouho. Co jsem měl vytiskle pro sebe na předchozí tiskárně tak to taky drželo ( a asi drží i u nového majitele tiskárny) , po lehké deformace ze začátku.
    SPM
    SPM --- ---
    Kdo rikal ze se ty motory nedaji znicit, tak se mi to asi povedlo. Prestalo mi jezdit Xko, dela hroznej bordel, vibruje a skoro se nehne. Rukou (pri zapnute elektronice a vypnutych motorech) tim jde extremne blbe hnout, ostatni osy jezdi volne. Kdyz jsem sundal remen, tak mechanicky to jezdi taky uplne v pohode. Jinak ono se to takhle blbe chovalo uz driv, ale alespon to jezdilo.

Muze to delat i preklesany kabel od toho motoru nebo mam rovnou jit zkusit prehodit drivery a pak objednat novy motor?
    ACID
    ACID --- ---
    SKAUT: ultimakery máte které?
    ACID
    ACID --- ---
    SKAUT: tzn Onyx (PA) to jede za studena?? Myslel jsem, že to není možné. Bed předpokládám nemá flexi podložku, ale je tuhý
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    ACID: Mark Two. Slicer je jen jejich přes web kde nastavis z čeho+ zda fiber ( a kde má být a jak), infill, počet stěn, vyska vrstvy, brim/support.
    Hodně základní nastavení ale zas nemusíš řešit vše kolem a ladit to.
    senzor (NFC ) to nemá pokud vím, vybírá se to ručně pri loadovani materiálu. Umi to víc materiálů ale taky to nemá vůbec vyhřívaný bed. Ve výběru mám PLA, TPU, Nylon ( to můžu na Mark two). Byla koupená hlavně kvuli Onyxu takže nikdo nikdy nezkoušel ( tuším) cokoliv jiné a ani k tomu nebyl duvod protože mame jeste dva Ultimakery kde se jedou ostatní materiály.
    Nic ale nebrání tomu tam dat jine PLA nez MF, stejne jako bude fungovat nahrada Onyxu od 3dxtech ( podle toho co vím + ma to být přímá náhrada levnější).
    ACID
    ACID --- ---
    SKAUT: kterou tiskárnu od MF máte? Jak moc je to uzavřený systém? U vlákna je to jasné, ale umí to i něco jiného než Onyx a hlavně cizí cívky?
    ELDERIK
    ELDERIK --- ---
    Finishuju se stavbou CoreOne. Zatim ještě bojuju s mmu3 jednotkou, ale jinak super. Díky tomu, že tisknu inserty do her a nebo věci pro mě, tak na vyřešení VFA nějak zásasně nespěchám.

ENDER
    ENDER --- ---
    JAKES: To jsem videl taky, filament mi dochazi, tak jen premyslim co koupit a nevim, jestli vydrzim do pristi akce aurapolu :)
    JAKES
    JAKES --- ---
    ENDER: Osobně ne, ale narazil jsem na:
    Filamenty Alzament se rozrůstají o další materiál. Opět sází na lukrativní cenu - Cnews.cz
    https://www.cnews.cz/clanky/filamenty-alzament-se-rozrustaji-o-dalsi-material-opet-sazi-na-lukrativni-cenu/
    ENDER
    ENDER --- ---
    Nezkouseli jste nekdo tisknout z PETG alzamentu? 250/kg je hodne lakavy..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam