• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    SPM
    SPM --- ---
    Jinak teda v práci mám novou hračku (alespoň něco mi teď tiskne :-D )

ORBIT
    ORBIT --- ---
    Nemate nejaky dobry zdroj na tiskarny na nahradni dily? Hodilo by se mi par motoru na hrani a testovani na projektiky.. Ale nechci do toho sypat penize, tak chci neco upcyklovat.
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    SPM: LDO jsem kupoval nekde po Evrope . Caribou 3D - uz neexistuje, Lecktor - existuje ale asi upadek. Ted je tech shopu trochu vic. Jen skoda ze nemaji steppery s integrovanym trapez co je pokryty PTFE, chtel bych do Tridenta, kde mam 3 z Prusi co byli za cenu ani ne jednoho. Jen byli klasika cisty kov + POM matka.
    Ty MOONS mam z MOONS shopu na Ali.

Ten moment nemusi byt uplne chyba protoze z tech NEMA14 LDO co mam tak ty novejsi maji mensi proud ( 1,68A vs 2,04A ) a maji stejny moment. A jestli si pamatuju dobre tak ty ultra speed LDO nemaji taky o moc jiny proud ale vedou si lepe pri vysokych akceleracich nez ty "obycejne". Ale nevim jak je to ted s indukcnosti a tak, musel bych hledat.
    SPM
    SPM --- ---
    AXTHEB: jj, je, nicméně v tom motoru je 8 vinutí, ale na tom plošňáku jsou vytažený jenom 4 konce (ten plošňák je vlastně jenom propojení vinutí na kabel). Na těch kabelech najdu dva páry, co mají mezi sebou stejný odpor (který sedí s tím co je v datasheetu) a jinak nic.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    SPM: ten plošňák je plně pasivní, jestli mají mezi sebou všechny dvojice stejný odpor tak to bude mechanická závada.
    SPM
    SPM --- ---
    LYCO: jop, asi to tak bude. Jsem ten plošňák povytáhl a bohužel tedy na těch ploškách jsou ve finále jenom vytažený ty dráty co jdou ven, ne jednotlivý vinutí, takže to změřit nejde, ale asi tam ten kraťas někde bude.

SKAUT: Ok, díky moc. Já jinak tímhle způsobem nastavoval ty proudy, co tam jsou teď, s tím že jsem pak trochu i zvedal akcelerace a říkal jsem si, že jsem furt v pohodě, když jsem pod jmenovaným proudem :-) Mám tam asi 800 nebo 850mA, takže z pohledu driveru bych měl být v pohodě (ostatně ty moje TMC2130 hlásí přehřátí a i Marlin to umí reportovat a snižovat proud, když se to děje... a tenhle problém tam nebyl), z pohledu těch motorů, co mají 1A, jsem při vynásobení 0,707 možná teda trochu přes...). Vítězem se jinak zatím asi teda stává OMC, ty jsem jednak našel, že se dají snad rozumně koupit (posílají z Německa), tišší zní dobře (žena nadává :-) ) a ve stejném rozměru (i na tloušťku) mají motor s 1,5A, takže bych měl být v pohodě i z tohohle hlediska, jestli to pojede na stejný proud. (Teda fakt je, že uvádí 0,45Nm, ten můj starý motor měl 0,5... ale nevím jestli tady taky nějaký fuckup při počítání, hádám, že by bylo divné, kdyby v identických rozměrech měl jeden motor 0,5 při 1A a druhý 0,45 při 1,5A... Nicméně já mám stejné motory na Y, která je o dost těžší a jezdí to dobře, takže to X by mělo stačit méně).
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    SPM: Motor trochu vyšším proudem neznicis , spíš ten driver umře.
    Vynasobis proud *0.707 . O LDO to vim protože to Jason ( asi?) uvedl v nějaké debatě v jejch kanalu na Voron discordu ( tuším že je ten post i připnutý).
    A většinou je doporučené začít dole a zvedat proud dokud nebudeš spokojený ( vzhledem k akceleraci a podobně, žádný skipovani..)
    TMC2209 ma max 1.2A mimochodem. s chladicem.
    LYCO
    LYCO --- ---
    SPM: to IMHO nic neznamená, jenom indukuješ do vinutí napětí. Odpor se měří nepřímo, jako napětí (nebo proud) při známém proudu (nebo napětí), a ty způsobuješ že najednou známé není.

SPM: jestli je bržděný i když ho kompletně odpojíš, tak je nejspíš někde zkratované vinutí (interně, mezi těmi pájecími ploškami,...)
    SPM
    SPM --- ---
    SPM: ještě teda jednu věc jsem teď zkusil - když měřím odpor na tom páru a začnu tím motorem otáčet, tak ten odpor letí dost nahoru. Ale nedokážu říct jestli je to správně nebo ne.
    SPM
    SPM --- ---
    SKAUT: Hmm, takovej blbej dotaz, jak se ten proud přepočítává? :-D Už jsem našel, co tam bylo za motory - SX17-1005LQCEF, datasheet uvádí "jmenovitý proud" na 1A. Takže jsem tak nějak žil, asi blbě, v domnění, že dokud na driveru mám <1A, neměl bych to zničit. Když to teď porovnávám s těmi co jsi uvedl, tak moon má v datasheetech "Rated current" což bude hádám to stejné číslo, LDO to uvádí jako Current/Phase.

Jinak teda nějaký nápad co tam vlastně mohlo být blbě? Jako že to neopravím, zvlášť po tom co jsem to už vyndal je jasný. Ale těch 5,9Ohmu je i v datasheetu, na těch testpointech 2x5,9Ohmu naměřím, tak přemýšlím co je vlastně ta chyba... cívek je tam dohromady 8, ale počítám, že kdyby jedna byla někde přerušená nebo šlusnutá, tak se toho odporu nedoměřím, ne?
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    ACID: Jo to stíhá. měl jsem stejnou myšlenku ale krmim jej z DC/DC kde mam pod zátěží nastaveno 5,2V a to drží.
    RPi4 by s tim asi měla taky problém. A ta nemá problém, ta prostě naběhne a běží jak má.
    ACID
    ACID --- ---
    SKAUT: jen myšlenka, napájení stíhá?
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    SPM: LDO ( narozdil od ostatnich vyrobcu ) dava do datasheetu proud v RMS hodnotach tak neni treba prepocitavat.

U RPI3 neni moc co updatovat ( nebo o tom nevim ) jako u RPi4. Ale vyresim to koupenim ty 4, sice me to stve protoze ta 3 na tom vykonove neni zas tak spatne.
    SPM
    SPM --- ---
    SKAUT: dík, kouknu na ně. Tohle jinak si myslim že nebylo nic hyper výkonnýho. NEMA17, vyhrabu ještě v mailu co to přesně bylo, ale myslím že to mělo max proud 1 nebo 1,5A a posílal jsem tam asi 800, tak budu hledat něco obdobných parametrů :-) Rotor teda už mám vytaženej taky, jdu ho tam zas vrátit :-D Sice tam nějaký smítko bylo, ale nepřišlo by mi, že by to byl zdroj toho problému... pak ještě ty vinutí, ale nevím jestli se ta vložka s nimi dá vyndat nějak bez destrukce. Ad RPi - co na ní ve stavu, kdy to nabootuje, zkusit ještě ten firmware update? Jestli se to bylo po updatu OS, tak jestli se to náhodou po updatu jenom nesnese s něčím, co tam má starý FW...

ORBIT: jo, mně šlo o to, že já kupoval vždycky Microcony a fungovaly mi, ale ty teď už koupit nejdou, tak jsem nevěděl co jinýho :-D
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    ORBIT: Nevim jak teď ale snad žádnej z těch co jsem napsal neni za nekolik k Kč. Ale souhlas jinak.

ORBIT: Tu bohužel nemám volnou, musím koupit. Naštval mě ten čas strávený hledáním problému.
    ORBIT
    ORBIT --- ---
    SPM: Vyber podle toho co tam mas ty ostatni a podle toho co potrebujes za vysledek. Asi nema smysl na neco druhotnyho dat motor za nekolik k ;)
    ORBIT
    ORBIT --- ---
    SKAUT: Tak tam nech tu 4ku ;)
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    SPM: Jeste vyndej rotor at vidis na poly. Nemohl se tam dostat nejaky binec ( co by prekazel mezi rotorem a statorem? ).

No muzes vzit LDO, OMC, Moons. Mam i steppery od TMC ( kupovane z Mouseru ale jinak to mozna koupis z nemecka kdyz TMC je nemecka firma ). A pak nekteri pouzivaji i ty levne noname.
    S temi prvnimi 4 neudelas asi chybu s zadnym. Ty TMC ale nemuzes moc krmit, LDO muzes nakrmit hodne ( vetsinou je davaji tam kde chteji vysoke akcelerace). OMC a Moons jsou udajne tissi ( mam zkusenost jen s Moons ze jsou tissi nez LDO v NEMA14 ) .

BTW nekde jsem cetl ze by se nemel stepper rozebirat a vytahovat rotor. Ze muze dojit k urcite demagnetizaci rotoru . Lidi to stejne delaji a nizsiho momentu si asi nikdo nevsimne. Jen takova zajimavost neoverena ( ale neprijde mi to uplne nesmysl ).

A taky si tady postezuju. Nevim jestli je nejaky bug v Kalicu/Klipperu nebo neco v Debianu ( Bookworm ) ale pod nabootovani mi zamrzne RPi 3b v tiskarne ( jsou na nej naveseny ostatni desky jako MCU, toolhead a display ). Kdyz nejakou desku odpojim tak bezi ale Klipper je v chybe. Nedostal jsem se ( nechce se mi predelavat config na Klipper z Kalica ) k vyzkouseni jen zakladu ale kdyz tam dam RPi4 tak to jede v podode ( s tou samou SD kartou ). A na logy se nepodivam protoze nejsou ( a SD kartou to neni ). Takze mam taky radost protoze jsme chtel konecne tu tiskarnu dokalibrovat ( upgradoval jsem, par mesicu stala diky stehovani a nedostatku casu) kdyz je ted venku jak je a ja mam cas.
    SPM
    SPM --- ---
    ORBIT SKAUT: No, takže to bude kabel. Vyndal jsem podezřelý motor, štípnul na něm kabeláž na vedení a rukou (když konce drátů co z něj čouhají jsou úplně navolno) s ním jde točit docela blbě (a rukou tam "cítím" kroky, prostě jak postupně přidávám sílu, tak se to pootočí o kousíček a zase sekne). Sundal jsem pro porovnání ještě řemen z funkčního stepperu (nechal ho teda zapojený do vypnutý elektroniky) a tím jde točit úplně volně a plynule.

No, takže dvě otázky: co dneska kde koupit za motor? Microcon už asi nekoupím, tak jestli je doporučení alespoň na nějakou čínu, co funguje...

A druhá: co na tom sakra mohlo odejít? Jsem to i kuchnul, spáleninou to uvnitř nesmrdí, ty vinutí na první pohled vypadá normálně, ložisko alespoň to co kouká na konci (na fotce) jde úplně volně...

ORBIT
    ORBIT --- ---
    SPM: Tak to zkus u zdravého motoru, jestli klade stejny odpor. Tim dojdes k tomu ze tam je asi nekde prodreny kabel..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam