• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    SPM:
    ACID:
    Jsou z jejich PCCF. Jen jinde o něm neměli moc dobré mínění a dobré zkušenosti v porovnání třeba s PCCF od 3dxtech co se týká vlastnosti.
    Doma na mě čeká cívka toho Prusiho PCCF ale zatim jsem se k tomu nedostal. Navic jsem z toho chtěl díly právě které z něj nejsou údajně moc dobré 😃.
    FARIN
    FARIN --- ---
    Dávalo by vám smysl slicovat v Easyprintu pro jiná tiskárny než Průša. A posílat to tam přes integrovány Link/Octoprint/cokoliv?
    ORBIT
    ORBIT --- ---
    SPM: Jj oni docela hodne iteruji a prubezne zlepsuji. To se mi na Prusoviblibi
    ACID
    ACID --- ---
    SPM: Aha, to by celkem měnilo situaci.
    SPM
    SPM --- ---
    PECA: Aha, to je trochu škoda... tak nevim jestli jenom já jsem divnej, že v tý tiskárně mám stovky gcodů :-D Na ten zbytek, jak tu padlo, nastavit na routeru... to mně zase přijde jako ten nejmenší problém :-D

ACID: součástí toho krytu je balíček s vytištěnýma dílama z toho jejich carbon fiber nylonu nebo co to je. A je v něm asi vesměs většina těch dílů, co jsou uvnitř té tiskárny, respektive uvnitř toho krytu. A pak teda taky tiskárny od dubna tohohle roku (takže i ta moje co přišla) mají ty díly z tohohle materiálu už na sobě, takže se to ani nemusí měnit (v tom návodě je to napsáno teda takovou nepatrnou zmínkou... naštěstí nademnou někdo stál, když se to montovalo, takže jsme si toho všimli dřív, než jsem to všechno zbytečně vyměnil :-D ).
    ACID
    ACID --- ---
    SPM: jsem zvědavý. Že ten stan není vyhřívaný vím, to by až takový problém být nemusel, ale údajně jak je u Pepy zvykem, jsou tištěné díly tiskárny z PETG a tím pádem to nedává tisk ani z ABS/ASA, ne tak PA, což je prostě průšvih.
    PECA
    PECA --- ---
    Jo, musel bych si tu IP adresu nastavit v routeru, no. :)
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    SKAUT: nebo DHCP rezervace, nebo DNS bind v PiHole :))
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    PECA: Static IP?
    PECA
    PECA --- ---
    SPM: Ano, možnost přesouvat soubory mezi složkami (adresáři) a mazat i plné složky mi hodně chybí a neumí to ani Connect. Link je lokální, což je super, kdyby si mrcha jedna tiskárna taková pokaždé nelízla jinou IP a uměla se v síti projevit jménem... :)
    SPM
    SPM --- ---
    ORBIT: jo, já věřim, že funkčně je to skvělý. Ale mám prostě nějak averzi na ty věci, co jsou připojený v LANce někam do cloudu. Jo, kdyby to bylo opensource a šlo to pustit na vlastním serveru... :-)

SKAUT: jo, to je ten link, ten tam je a funguje. Ale třeba přesunout ten soubor do jiný složky v něm nejde :-) pravda, už jsou tam alespoň složky, ta SL1 na začátku neměla ani to :-) štípačky zkusim, dík :-) Ad BLTouch - já to taky už pár let mám sestavený a tisknu na tom, tenkrát to frčelo dost :-D a průša měl tenkrát akorát tu indukční sondu, co stejně nešla použít na sklo... Tiskárnu bez levelingu jsem měl taky a jako proti tomu ten bltouch byl pořád zlatej. Ne že by to nešlo srovnat, ale to člověk to sklo sundal, rozbil, dal tam jiný a stačilo to na to, aby si s tím nastavením musel zase hrát znovu. Ten BLTouch alespoň fungoval do chvíle, než se vyměnila tryska, vyndal heatbreak/etc a pak se to holt doladilo z offsetem...
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    SPM: Jeden z tech dvou ( connect nebo link ) je lokální. Nebo alespoň byl když jsem dával do Průša mini boardu esp01 abych to rozchodil - zaklad který většinou potřebuješ tam byl a nemusel jsi běhat s flashkou/SD sem tam.

Vezmi malé stranové stipacky bez fazety a nech si je u tiskárny. a při zavádění filamentu je použij na šikmé ucvaknuti filamentu .

add Bltouch - divím se že to ještě někdo používá dnesna když je hromada lepších možnosti - ať levných DIY ( třeba TAP pokud. a to máš toolhead) tak těch dražších komerčních ( Cartographer / Beacon, E3D sensor pro Revo... ).
    Nebo pokud nemáš moc velký bed tak nic - tedy pp tom co to ručně nastavis a srovnas.
    To jen takové povzdechnutí protože jej pořád vidavam jak jej lidi mají.
    ORBIT
    ORBIT --- ---
    SPM: Prusa connect zkus. Ja uz bych se nevratil a i za nic.
    SPM
    SPM --- ---
    ACID: no, napíšu až se k tomu někdy dokopu a vyzkouším. Je fakt, že je to jenom jednoduchý kryt, není to žádná spešl vyhřívaná komora...

Jinak prvotní dojmy jsou zatím celkem dost pozitivný (ale taky jsem měl doteď jenom samé staré ručně skládané krámy). Po smontování se projede kalibrace, kde to víceméně skoro všechno dělá samo. Jediný oser je ta kalibrace doků, kde se musí povolit dva šrouby, vyšroubovat dva kolíky a pak zase utáhnout zpátky. Na každém docku, takže u 5 hlav se to dělá pětkrát. Jinak snad jediná další ruční intervence byla, že se sundá heatbed a na něj našroubuje kalibrační kolík, pak si to dělá všechno samo. Po tomhle nastavení tam švihnu gcode a vyjede to celkem bezchybně vytisknutý. I první a poslední vrstva jsou úplně ukázkové. Ty se vlastně nijak zvlášť nenastavujou... Doma mám třeba BLTouch, kde jsem ale pořád musel ručně donastavit ten offset. Tohle má nějaký loadcell senzor v tom toolu, takže si to fakt naměří úplně sám.

Výtisky jinak vypadaj fakt pěkně. Až jsem teď propadl depresi, pač jsem opravil tu moji ludru doma (vyměnil jsem ten motor a už ok) a ten výtisk vypadal dost děsně... nevim jestli jsem si na ní rozbil něco dalšího jak to furt opravuju nebo jestli materiál, ale z toho XLka to vypadá o parník líp. Přitom i to Aurapol PLA, který mi doma přidělalo všechny tyhle problémy, na tom XLku vyjelo ven dobře.

Co mě jinak taky docela překvapilo, že ty výtisky jsou hodně pevný. Když jsem tisknul něco vícebarevnýho, tak si to vedle dělá priming tower, kterou tiskne při výměně nástroje. Je fakt jenom malá, jednoduchá, složená z jednoho perimetru. Když jsem vzal tuhle jednuperimetrovou věž tisknutou z PLA, tak v podstatě nejde delaminovat. Ikdyž se do ní hodně silou opřu, tak ji spíš zdeformuju a zmáčknu, než že by mi praskla po vrstvě. Doteď jsem byl zvyklý, že se na takhle tenkou věc stačí blbě podívat, aby praskla.

Ale našel jsem teda už dvě věci, co mě iritujou. První je, že to PrusaLink rozhraní je strašný. To je i na tý SL1, tam jsem si říkal, že s tím začínali... ale tohle je úplně stejná tragédie. Skoro nic to neumí, je to hodně základní... PrusaConnect prej vypadá líp, ale já jsem na ty cloudy dost alergickej :-D Předtím jsem to krmil Octoprintem a to bylo o něčem trochu jiném... Octoprint teda tady použít jde taky, ale je tam pár ale. Největší ale je, že to pak neumí před tiskem mapovat ty filamenty, což mi tady připadá jako největší killer feature (když otevřu gcode z toho rozhraní tiskárny, tak to na displayi ukáže který nástroje to podle nastavení sliceru používá a na tom displayi to jde přemapovat na jiný čísla nástrojů. Prakticky to znamená, že když mám naslicovanej objekt, co se tiskne černou a bílou a je ve sliceru nastavený na extruder 1 a 2, ale já mám na tiskárně zrovna černou a bílou zavedenou do 3 a 4, tak mu to tady přemapuju. Nebo i u jednobarevných tisků tam prostě vyberu hlavu, kterou to má tisknout, kde je zrovna filament, co chci... Stejným způsobem to dělá i ten spooljoin, kde mu naklikám kterou hlavou má pokračovat v tisku v případě, že ten hlavní materiál dojde).

Druhá věc co mě irituje, že je trochu oser tam ten filament zavést. Asi v 75% případů jsem musel vzít odlamovací nůž a u toho zaváděného filamentu ten konec seříznout trošku do špičky. Bez toho to dost často nejde vůbec procpat tím filament senzorem a v jednom případě jsem to sice skrz senzor protlačil, ale zase si to nechtěl natáhnout extruder.
    ACID
    ACID --- ---
    SPM: jsem celkem zvědavý na zkušenosti, uvažujeme o ní do firmy, ale nejsem si jistý, jestli ty materiály s vyšší teplotou HB a komory zvládne
    SPM
    SPM --- ---
    ACID: no předně se chci vrátit taky k ABS a spotřebovat ty cívky, co se mi tu už nějakou dobu válí :-) Ale chtěl bych zkusit i polykarbonát, to jsem kdysi zkoušel, vlastnosti to mělo zajímavý, ale kroutilo se to jak prase... tak třeba to s tím půjde líp.
    TOM_HOST
    TOM_HOST --- ---
    A ja vymenil a1 za p1s :)

KALIBAN
    KALIBAN --- ---
    a ja se rozhodl ze svoji prusu mini trosku zapotim :)
    I 3d Printed a $2,700 Kumiko Panel
    https://www.youtube.com/watch?v=w5P7E7muk9o
    ACID
    ACID --- ---
    SPM: co za materiály na tom plánuješ tisknout?
    SPM
    SPM --- ---
    Jinak teda v práci mám novou hračku (alespoň něco mi teď tiskne :-D )

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam