• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    ORBIT
    ORBIT --- ---
    ANDY_WARHOL: Ups to je nejaky glitch, psal jsem MK3S je mensi nez MK4S a asi se nyxu nelibila ta spicata zavorka..
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    PECA: presne. jakykoliv cinsky cloud je ze sve podstaty nebezpecny a je uplne jedno kdo ho v te cine provozuje a k cemu slouzi. i kdyby ta firma jako takova mela nejlepsi umysly, tak je to jedno. a to z toho duvodu, ze na to tam maji zakony, ktere v pdstate narizuji zpristupnit veskera data statnim organum. jedina moznost je nepouzivat za zadnych okolnosti zadny cloud v cine.
    PECA
    PECA --- ---
    MIKULAS: To přece nijak nepodporuje tvoje tvrzení MIKULAS. A QWWERTY ani já nechápeme tvoje "prusa bezpecnost v tomhle ohledu poresenou NEMA". Speciálně to "v tomto ohledu". V jakém ohledu?

AFAIK Průšovic tiskárny proaktivně neodesílají data do (čínského) cloudu. Průša cloud je IMO poměrně důvěryhodný (oproti libovolnému čínskému cloudu) a není povinný. To hlavně. Nikdo nenutí uživatele tiskárny posílat cokoliv internetem. Je to "otional". A z pohledu západního uživatele "safe", jako že ta fima má důvěru, že to nepošle komukoliv kdo si řekne o data. Třeba.
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    MIKULAS: Hezky o tom mluvil Grant z 3D musketyru - tiskne na zakazku a dělá i pro armádu/vladu kde musíš něco splňovat ( a mít certifikát obnovovany jednou rocne? ).
    Octoprint už není Prusa origo řešení, v podstatě komunity "addon".

Ale tomuhle ja houby rozumim ( a sitim obecně)🤣

ANDY_WARHOL: Ona asi vic udela ta HF tryska. A nevím jak velký vliv bude mit to že nemám PID ale MPC řízení.
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    QWWERTY: nevim, o octoprintu tam nejaka rec byla, ale je zajimave treba vyjadreni tady v tom clanku: https://pctuning.cz/article/prusa-event-2025-nova-core-one-l-chytre-civky-a-tisk-ze-silikonu

"Velký důraz ovšem klade Prusa i na bezpečnost dat a soukromí. Proto Core One L nabídne možnost kompletně offline provozu. Speciální edice bude mít desku bez Wi-Fi modulu a podporu šifrovaných USB zařízení, čímž zajistí maximální kontrolu a zabezpečení nad přenosem dat."
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    MIKULAS: "v tomhle ohledu poresenou NEMA, tedy rozhodne ne u starsich modelu."
    ve kterem ohledu? jako ze by se MK3 pokousela pres seriovou linku hacknout raspberry/OctoPrint (protoze sama konektivitu nema), aby neco odeslala na internet? :D
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    ORBIT: co si tim chtel rict ?
    SKAUT: mam jen tu 40w, ale imho by to melo jit zrychlit taky a to i bez kliperu
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    QWWERTY: nemam to jak potvrdit, ale bavil jsem se nedavno s panem ve stanku Prusa3D o tomhle insider tematu - rikal, ze prusa bezpecnost v tomhle ohledu poresenou NEMA, tedy rozhodne ne u starsich modelu.

Takze by me zajimalo, ci si ma clovek poridit, podle NUKIBu...
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    ANDY_WARHOL: S HF tryskou a 60W heaterem 20mm3 mi Revo dává v pohodě. Vizuálně podle toho flow "hada" testu. Mám v plánu dělat vážící test ( Stefan z CNC Kitchen test ) ale to zabere čas 😃.

Jinak - dej tam Klipper a trochu přitopit 😃
    ORBIT
    ORBIT --- ---
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    QWWERTY: Pravda , ono to lidem nedochází ani u kamer co si dávají domů a mají pohodlný přístup z venku. stejně jako Tuya věci a podobně...
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    odesly mi pieza na qidi coz me donutilo jednak objenat kartofgrapher a jednak konecne zprovoznit prusu mk3s s mmu3 co mi tu uz dlouho stoji.
    zatim netiknu barevne ale vypada to ze to opravdu funguje.
    ale co je strasny je ta rychlost, z ty qidiny jsem byl zvyklej ze to lita a tady vsechno trva tak strasne dlouho :) ale mam tam revo hotend, tak bych to teoreticky mohl trochu poladit

jen nevim kam se s tim muzu pustit, jaky jsou limity tohoto klasickeho designu
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    SKAUT: je to obvious pro kazdeho kdo sleduje security landscape. ne pro bezneho consumera
    bonusem je, ze oficialni stanovisko NUKIBu pomuze treba presvedcit management, proc maji za firemni tiskarnu zaplatit vic misto nakupu te nejlevnejsi :)
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    QWWERTY: Kdo by to bylo řekl 🤣.

ORBIT: Nemá to jen pro ty jeho? Voroni jsou tuším trochu jiné rozměry.
    ORBIT
    ORBIT --- ---
    ANDY_WARHOL: nemam knihovnu, ale cnc kitchen má dobrou tabulku se všemi rozměry.
    A nebo zkus zde https://www.traceparts.com/en/search/sherex-brass-inserts-metric?CatalogPath=SHEREX:SHEREX.05.02
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    Český stát a firmy varují před 3D tiskárnami z Číny. Mohou sloužit jako nástroj pro špionáž a krádeže - Lupa.cz
    https://www.lupa.cz/aktuality/cesky-stat-a-firmy-varuji-pred-3d-tiskarnami-z-ciny-mohou-slouzit-jako-nastroj-pro-spionaz-a-kradeze/
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    ACID: Spíš asi postavím jen ten na dva filamenty ( nevím teď jméno). Víceméně jen kvůli přehazování prázdná -> plná. To je malý a nenáročný...
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    hledam nejakou library, kde by byly otvory pro heat inserty, protoze to clovek potrebuje casto a nechce se mi to kreslit, ale nemuzu nic najit. nevite nekdo nahodou ?
    ACID
    ACID --- ---
    SKAUT: hele mám rozchozeny ERCF2, nedávno vyšla trojka a po úvaze prdim na upgrade, počkám na prusovo INDX a následnou integraci do vorona. Ty mezistupne podle mého nemá už smysl řešit.
    R0BILAD
    R0BILAD --- ---
    pripadne kdyby byl nekdo zbehly v hledani 3D modelu, tak mu dam co si rekne za soucastku ktera urcuje vysku hlavy na hp designjet 800, je to mini soucastka na perku, docela slozita v bazmeku co nese tiskove hlavy,,,pls help :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam