• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    používání, stavba, zkušenosti, rady, nápady, prostě cokoliv této technologie budoucnosti.
    rozbalit záhlaví
    AUTOLOKATOR
    AUTOLOKATOR --- ---
    MIKULAS: Kabrio se 18 let nevyrábí a origo nosič je vzácnost.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    MIKULAS: záleží z čeho to vytisknes, myslím si že takový silon s uhlíkem bude i v domácích podmínkách (s vyhřívanou komorou, a dodržením teplot) dostatečně pevný na ledacos.
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    AUTOLOKATOR: já bych to nedělal, takové to domácí tisknutí nemá pevnostní charakter

Ten díl by, když už, měl někdo spočítat a analyzovat na to zatížení. Jinak hrozí, že když ti to ulítne a něco/někoho trefí, tak se nedoplatíš, protože to nemá homologaci.

Nemůžeš to koupit origos?
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    ORBIT: ja to video nedelal, akorat typci se nejspis zivi tiskem na zakazku a vi, jak z tiskarny spravne dostat, co potrebujes.
    ORBIT
    ORBIT --- ---
    MARASAN: Musim te pochvalit. Skouknul jsem to video a je to fakt dobre popsana problematika a mnoho zpusobu jak postupovat pri kompenzaci toho problemu. Velmi uzitecne!
    ORBIT
    ORBIT --- ---
    PECA: Ve sliceru si tam přidáš další objekt - válec a dáš mu průměr jaký uznáš za vhodné, zrušíš zámeček u velikosti a zadáš tlouštku 0,2 (podle 1. vrstvy), zkopíruješ do všech rohů, označíš vše a spojíš do jednoho objektu.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    PECA: sjed to video, je to o vymodelovani vlastniho brimu, abys mel prave konzistentni vystupy.
    PECA
    PECA --- ---
    AUTOLOKATOR: No, tak 30 kg sice zní jako "málo", ale zajímavé to může být při jízdě a míjení protijedoucího kamionu... Já bych se bál. Pochopitelně lepší materiál, to ti tu asi poradí někdo jiný. Já bych stejně hodil ještě "plocháč" kolem toho plastu.

ORBIT: To jsem ve sliceru nenašel.
    MARASAN: Díky, mrknu na to. Já právě našel, že mám krempu (brim) zapnout.

Prozatím jsem se snažil něco najít a našel jsem něco. Takže jsem "vypulíroval" podložku a přidal brim a k rohům ještě dodatečný váleček, že to prý pomůže... Tak teď v noci tedy holt tisknout nebudu a naopak budu studovat a nachystám si to na ráno...
    ORBIT
    ORBIT --- ---
    AUTOLOKATOR: Napisu zpravu az budu u kompu a zksuim pomoct
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    PECA:

Design Rafts in CAD | Stop Using Slicer Settings
    https://www.youtube.com/watch?v=7KVh19WpOcc
    ORBIT
    ORBIT --- ---
    PECA: Na tohle davam mysi usi. Kolecko z kazdeho rohu, vysoke jednu vrstvu.
    A osobne tisknu petg na satin sheet. Zrnity mi vzdycky dell divne veci u vetsich tisku.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    PECA: doporucuju tenhle kanal:

NEVER Let Your Parts Warp Again
    https://www.youtube.com/watch?v=iPZoDltS30A

Stop Using Brims, Do This Instead
    https://www.youtube.com/watch?v=MCcFMDv_4eo
    AUTOLOKATOR
    AUTOLOKATOR --- ---
    PECA: Díly by měly nosnou funkci. Je to nosič na kabriolet, takže se předpokládá nosnost cca 30 kg, to je 7,5 kg na jeden úpon. To mi nepřijde tolik. Jde mi hlavně o to, aby díl plusmínus obepínal ližinu (díky za kurz češtiny). Nosič není origo a současný systém uchycení je pouze rovná plocha nahoře a rovná plocha dole, z obou stran fixační šroub. Mám obavu, že kovová ližina se při větším zatížení zdeformuje. Obepnutí ale nemusí být dokonalé. Stejnak bych postroval proužkem evo pěny.
    PECA
    PECA --- ---
    AUTOLOKATOR: Skenovat lze i ty ližiny (není odvozenina od "lyže", ale od "líhat/ležet"). Nicméně slušný skener něco koštuje. Takže pokud jej nemáš, ani nikdo z kamarádů, tak i jako služba to bude něco stát. Ovšem,pokud to není nějaký "paovál", tak by to mělo jít relativně dobře vymodelovat. Průřez bude nejspíše obdélník se zaoblenými rohy.

Druhá věc je, jaké to má vydržet síly (zatížení). Jestli to má nějakou funkci, nebo je to ozdoba či nějaký rozlišovač.

Když jsem naposledy modeloval nástavec na zakončení hlavně namísto kompenzátoru zpětného rázu, tak jsem si co nejvíce kolmo vyfotil kompenzátor mobilem z různých stran, změřil si to posuvkou a pak to v Blenderu vymodeloval podle toho. Vzhledem k potenciálním nepřesnostem jsem si přidal tu a tam nějakou tu desetinku mm a sedlo si to na první dobrou. Až jsem se sám sobě divil. Ale zase je to hračka (airsoft gun) a byl to malý výtisk, takže jsem se toho nebál.
    PECA
    PECA --- ---
    Tiskl jsem poměrně velký díl. Jedná se o spodní box pro větší variantu Cantilever tool/sewing box [ https://www.printables.com/model/1413780-cantilever-toolsewing-box-parametric ]. Je to skoro přes celý stolek MK4S.

Vytisklo se to na první pohled parádně. Bohužel na druhý jsou vidět mírně zvednuté rohy. Kupodivu samotný korpus, ani (z pohledu tisku) jeho horní okraj nijak zdeformovaný není. To zvednutí je relativně malé, neměřil jsem, nejsem u toho, odhadem 1 mm, maximálně 2. Akorát, že až do vzdálenosti cca 3 až 5 cm z rohu směrem ke středu (podél okrajů dál od rohu).
    Dvoudílné víko na ten box, tištěné najednou také skoro přes celou plochu se vytisklo v pohodě bez odlepování. Jenže víko je nízké (do 5 mm), zatímco krabice vysoká (možná i přes 50 mm).

Materiál PETG (Aurapol), teplota stolku 90 °C po celou dobu, texturovaná (zrnitá) podložka, tisk v racku (na kolik se vytopí teď v zimě nevím, dost možná na 25 až 30 °C, v cimře je nomrální pokojová teplota 17 °, když tam nejsem, tak 15 °). Uznávám, že rack není vzduchotěsný, ani tepelně izolovaný – to by možná pomohlo, nevím...

Co s tím, prosím vás zkušené? Je to "normální" a mám to řešit nějakým (jakým?) pracovním postupem, nebo je to spíše vada tiskárny a mám kontaktovat Průšovic support?

Už se mi to jednou stalo, si vzpomínám, tiskl jsem také takovou 2dílnou krabičku, rozevřenou skoro přes celý bed a také se to přizvedlo v rozích. Potřebuji tisknout ještě dvě sady boxů pro 1. a 2. patro toho rozkládacího organizéru a pokud není jiná šance, musím to přesliceovat pro tisk po jenom dílu ve středu podložky. Bude to dárek a mezery mezi jednotlivými patry tam fakt nechci, ani kdyby to bylo pro mě. Ten spodek se snese, tam to nemá vliv na funkci ani nekazí vizuál.
    Nicméně se snažím tisknout přes den v kuse co nejvíce najednou, abych po návratu z práce měl hotovo a mohl řádně vyvětrat.
    AUTOLOKATOR
    AUTOLOKATOR --- ---
    Ahoj. Rád bych zadal k tisku díl, který objímá podélné lyžiny na střeše auta pro uchycení nosiče. Nic o 3D tisku nevím. Jak zadat podkladová data pro tisk? Potřebuju, aby vytištěný díl sestával ze dvou protikusů, které shora a zdola dobře obejmou oválný profil lyžiny. Jak získat správný tvar? Dá se použít nějak rychle tuhnoucí pateriál pro výrobu pozitivu, který se pak naskenuje nějakým laser skanerem? Nebo si to představuju jako Hurvínek válku?
    ORBIT
    ORBIT --- ---
    ANDY_WARHOL: Sekunduju, postupně bych zvyšoval teplotu až to bude lehce změklé a v tu chvíli bych to pomalu začal loupat. Pozor na kabely!
    Taky dobré vyjmou filament.

A pak rozebrat celý hotend až se to všechno vyčistí..
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    KALIBAN: musíš to rozpálit na teplotu měknutí, ale nesmí se to začít prpejkat, takže dle materiálu, 250 pak může být moc.
    Neplatí že čím víc tím líp, že to bude tekutější, bude to tekutější jen do určité teploty a pak z toho budeš mít tuhý skvarek který už nesundaš
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    CHEMIX: Děcku se povedlo něco podobného.

Jak už zaznělo, čistit za tepla a pak kartáčkem.
    Zkoušel jsem to za studena na konec isopropylakoholem, ale moc to nešlo, pořád mechanické čištění za tepla asi nejlepší.

Jak to nastalo u nás? Jiná značka filamentu -> jiná přilnavost k podložce.
    Koupili jsme nějaký lacinejší a chtělo to hodně experimentů. Nakonec jsem došel k tomu, že pro tenhle filament
    1 - předehřívám nějakou dobu podložku před tiskem (obecně se mi zdá, že naše Mini má problém s teplotou v okrajových částech podložky)
    2 - snížil jsem rychlost pro první vrstvu, zvýši výšky první vrstvy
    3 - jsem přitlačil na teplotě podložky nad jimi uváděnou (60°->65°C)

Pro všechny filamenty jsem přešel jsem z lineární výplně první vrstvy na Hilbertovu křivku, která má daleko lepší přilnavost mi přijde.
    KALIBAN
    KALIBAN --- ---
    btw pro nas nezkusene... ja bych to resil tak ze to roztopim na 250 a postupne to z toho odloupu... da se to resit i nejak jinak?
    ORBIT
    ORBIT --- ---
    CHEMIX: Vynikajici prilezitost kontaktovat podporu Bamboolab a pak tu reportovat jak to probihalo :)
    Ted to vidim na pocitaci, ne jen na mobillu a je tam toho dost. Takovy blob uz jsem chvilku nevidel.

Skoro bych taky rekl ze to asi zacalo nekde leakovat, mozna nejaky heatcreep hotendu, tezko rict. Co to je za filament?
    Zkontroval bych G code toho co jsi tiskl, jake tam byli nastavene teploty..
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    ORBIT: pise že se vrátil k plné ponozce. Že by leaky hotend? Myslel jsem že Bambi ma heartbreak integrovaný?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam