• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    používání, stavba, zkušenosti, rady, nápady, prostě cokoliv této technologie budoucnosti.
    rozbalit záhlaví
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    ORBIT: Kde?

ORBIT
    ORBIT --- ---
    Ja teda vidim u Prusi snizenou cenu za filementy bez NFC a aplikovanou slevu jaka ma byt za kit..
    To ze je filament s NFC tagem o podstatny kus drazsi mi ale taky neprijde jako dobry tah..
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    R0C3S3K: Refilly - kterých mají jen pár - nejsou ani kilovky, ale 900g :)

Dunno, asi nestíhají výrobu, tak zvedli ceny aby jim neutíkal zisk?
    R0C3S3K
    R0C3S3K --- ---
    ja teda prusament uz docela dlouho nekupuju, ale to je dobra opicarna, to si prece nemuze myslet, ze spousta uzivatelu (kazdej z jinych duvodu) nepujdou ke konkurenci, stejne je vetsinou potreba to poladit rucne a ja NFC ani nemam, urcite si radsi koupim 2,5 kg aurapolu za litr, nez kilovku prusamentu za 750
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    FARIN: Verzi bez NFC přestali prodávat :) Viz ten link na galaxy black - není skladem a nebude
    FARIN
    FARIN --- ---
    NAVARA: ta verze bez NFC je porad stejna ne? a neni treba ji kupovat (jako nepopiram ze ta cena za NFC je nesmysl)
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    ENDER: Co tam mají asi nejblíže PLA galaxy black ( https://www.prusa3d.com/cs/produkt/prusament-pla-prusa-galaxy-black-1kg-discontinued/ )?

Jak to má "třpytky", tak v tom nejsou vidět tažený vlákna fillamentu na většina míst a vypadá to i vzhledově dobře bez nějakého lakování apod
    ENDER
    ENDER --- ---
    NAVARA: Ja kupuju aurapol... Na zacatku jsem koupil PM a prislo mi to horsi nez aurapol za dvojasobek ceny...
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    LORDPEET: Neměl jsem s průšamenty jediný problém, takže nebyl důvod se poohlížet jinde (vyjma specek jako UV, transparent apod), ale jestli tohle je jejich strategie jak propagovat opentag, tak pro mne to bude znamenat se poohlédnout po spolehlivých fillamentech jinde.
    LORDPEET
    LORDPEET --- ---
    NAVARA: osobně se už dlouho fakt divim, že od něj někdo něco kupuje...
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    To si Průša dělá prdel, že s příchodem NFC zdražil fillamenty o 50%?

749 za spool s NFC (a žádná sleva pro majitele tiskáren) vs 512 bez NFC za PLA Galaxy Black
    SMI
    SMI --- ---
    Armáda bez velitele. Dobrovolníci z Česka tisknou Ukrajincům součástky na přání

V Česku je podle údajů DrukArmy zapojeno přes sedmdesát dobrovolníků a jen za loňský rok vytiskli dohromady více než sedm a půl tuny plastových materiálů. Zakladatelem celého projektu je Ukrajinec Jevgen Volnov přezdívaný major Černobajev, podle kterého DrukArmy v roce 2025 ušetřila ukrajinské armádě 65 milionů dolarů.

„Vytiskli jsme 527 tun materiálu, což obnáší 23 milionů výrobků a splnili tak 145 tisíc objednávek. Celkem se na tom podílelo 1359 tiskařů,“ uvádí Volnov na svém facebookovém profilu.

....

„Každý tiskne sám za sebe. Jediné, co máme společné, je systém a logistika. Přihlásit se do systému může každý. Každý z něj může taky kdykoliv odejít. Je to naprosto ‚free‘,“ vysvětluje třicátník, který se živí jako manažer v korporátu, a dodává: „Já jsem se zapojil vloni, koupil jsem si kvůli tomu tiskárnu a naučil jsem se to.“

Základem celého fungování je online portál DrukArmy. Do něj zástupci ukrajinských jednotek, nebo třeba zdravotníci zadávají své potřeby. Od drobných součástek pro drony, přes zdravotnické pomůcky až po různé konektory na Starlink nebo jiná zařízení, které si vojáci z různých důvodů nezvládnou vytisknout sami.

„Oni tam prostě napíšou: potřebujeme tohle, v takovém množství, z takového materiálu. A my si z toho vybíráme. Já třeba netisknu nic složitého. Vezmu si zakázku, o které vím, že ji zvládnu dobře,“

...

„Nejčastěji tisknu granáty pro drony,“ říká bez okolků. „Respektive jen ten plastový obal, nic nebezpečného. Samotné je to úplně k ničemu,“ upřesňuje.

Podle Luboše je v tomhle případě důležité říkat věci na rovinu: „My si nehrajeme na to, že tiskneme vázičky. Tiskneme věci, které se reálně používají ve válce. Nemůžu říct, že z toho mám radost, ale Ukrajinci se jen brání a my jim pomáháme. A doufáme, že tohle nikdy nebudeme muset použít doma.“

...

Tisknout začala i Tetjana, Ukrajinka, která žije v Česku přes deset let. Zabývá se produktovým designem, tisk je pro ni běžnou záležitostí a přes portál DrukArmy tiskne rychlonabíječe zásobníků, které vojákům výrazně urychlují přípravu zbraní.

„Tuhle věc vojáci používají, není to nic abstraktního. Mám bráchu veterána, který šel do války jako dobrovolník. Byl těžce raněn, teď je doma s dětmi. Dva bratranci jsou pořád na frontě, jeden v Chersonské oblasti, druhý u Sum. Oni mi potvrdili, že DrukArmy znají. Že ty věci opravdu dostávají,“ vypráví.

DrukArmy je decentralizovaná, pracuje se v ní svobodně a Tetjána upozorňuje na jednu zásadní výhodu: „Když na Ukrajině nejde elektřina, tak se tiskne tady. Nebo v Německu, jinde v Evropě. Výroba se prostě rozloží.“

...

Lubošovi to dává smysl. „Já radši koupím filamenty a pošlu hotové věci, než abych poslal peníze někam do sbírky. Vím přesně, co jsem vyrobil a kam to jde. Měsíčně mě to stojí v řádu tisíců korun, podle toho, kolik nakoupím plastu. Jeho cenu tím zásadně zvýšíme. Z kusu plastu za pár korun je věc, která by komerčně stála klidně třicetkrát víc,“ dodává třicátník z Prahy.

https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/armada-bez-velitele-dobrovolnici-z-ceska-tisknou-ukrajincum-soucastky-na-prani_2601111600_dci

https://drukarmy.org.ua/cz
    PAN_ILFORD
    PAN_ILFORD --- ---
    Moje první veledílo!
    Svítící homole pro LED čajovou svíčku/ LED Tealight Housing by tomin | Download free STL model | Printables.com
    https://www.printables.com/model/1550124-svitici-homole-pro-led-cajovou-svicku-led-tealight

ORBIT
    ORBIT --- ---
    ANDY_WARHOL: Porad tam je nejvic starsich modelu, ale kvalitativne je tezce na chvostu..
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    A starý dobrý https://www.thingiverse.com/ pořád funguje
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    TOM_HOST: Aby ne když to Bambu zkopirovalo ze začátku 😃
    TOM_HOST
    TOM_HOST --- ---
    PAN_ILFORD: makerworld je svet od bambulab ... pro prusu mas printables ... ale 90% veci je stejnych tam i tam :)
    PAN_ILFORD
    PAN_ILFORD --- ---
    TOM_HOST: máme od ježíška Prusa Mini+. Dokázal jsem vyprodukovat držáček na čajovou svíčku. Hustý věci na makerworldu. Neznal jsem doposud.
    TOM_HOST
    TOM_HOST --- ---
    PAN_ILFORD: Ne kdeze … makerworld
    ORBIT
    ORBIT --- ---
    CZMELAK: Nebo v dejvicich v NTK
    MISISSKA
    MISISSKA --- ---
    CZMELAK: Co HV lab tuším v kongresáku? Už z ruky?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam