• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    používání, stavba, zkušenosti, rady, nápady, prostě cokoliv této technologie budoucnosti.
    rozbalit záhlaví
    ACID
    ACID --- ---
    ZVIRATKO: a přitom na recykláty potřebuješ vyšší teploty než na primární materiál..
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    KUBLAJ: Tak silně bych to neformuloval, určitě budou výjimky, které se jen nepřepálí ale mechanicky jim to nepomůže, ale většina CPE (což bývá modifikované PETG) má podstatně vyšší teploty, podobně to má PCTG. Recyklované PETG má většinou teplotu nižší )hlavně proto že jinak teče a dělá bordel), nebo tako, kde je nějaká příměs, která tu teplotu nesnese (svítící filamenty, metal povrch,,,,).

Osobně doporučuji přejít na PCTG pro všechno, kde by normálně člověk zvolil PETG, jen je na výběr menší výběr barviček ,ale výsledek je úplně jinde,
    KUBLAJ
    KUBLAJ --- ---
    ZVIRATKO: Čtu to teda správně, že když budu kupovat PTGE, tak čím vyšší teplotu u něj uvidím, tím vyšší můžu očekávat kvalitu (filamentu i finálního výrobků)?
    SPM
    SPM --- ---
    Zrovna u PLA alzamentu mi na prusovi ten generic PLA profil funguje celkem dobre a to i na speed profil s 0,6 HF tryskou. Ani jsem vlastne nekoukal co to ma mit za teploty tim ze to fungovalo :))

(Mimochodem jsem narazil na vtipnost, kdy se mi blbe tisklo Aurapol PLA - ve vytisku diry. Pak jsem zjistil, ze to dela jenom pri tichym tisku, ktery se lisi asi hlavne rychlosti prejezdu. Takze asi nedostatecna retrakce, kdy pri pomalem prejezdu to ten material vycinta a pak tam chybi)
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    KAERO: Nic není potřeba nastavovat, vezmi Generic PLA a jen uprav tu teplotu někam doprostřed toho, co píše výrobce a ulož si to jako Alza PLA. Ale reálně můžeš jet většinou přímo na Generic PLA a rozdíl nepoznáš.

Trochu jinak je to u PETG kde většinou platí, že čím lepší filament, tím vyšší teploty a rozdíl v pevnosti pak je zásadní.
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    To vám takhle tiskárna večer vyhodí Thermal Runaway, system stopped! Heater_ID: bed - echo:busy: processing

Zjistíte že se vám taví zpřelámaný kabely u bedu když už to je na krovkách,možná by stálo za to zas vyměnit hotend, no jo jenže z topnýho tělíska trčí volný dráty a že bych teda zrovna vyměnil ten drnčící větrák?
    No a skončí to jako menší repase...
    Kašlu na to, jdu spát a dodělám to ráno.

KAERO
    KAERO --- ---
    KUBLAJ: zajimave, dik. Ale bohuzel pro alzament tam jsou vyplnene jen ty informace co alza pise na svem webu. Navic tam je jen hmotnost civky.
    No a ja mam 3d tiskarnu jen 2 tydny, takze vubec nerozumim vsem tem parametrum abych je mohl doplnit sam.
    ORBIT
    ORBIT --- ---
    Mate nekdo zajem o mk4s s prusa boxem, mmu3 a box vybaveny filtraci, svetlem a kamerou? Kdyztak do posty prosim
    KUBLAJ
    KUBLAJ --- ---
    KAERO:
    Předem prohlašuju, že jsem 3D noob, teprve před koupí tiskárny. Dost toho teď načítám a sleduju , abych si udělal pořádnou představu, co mě čeká a narazil jsem na toto: https://3dfilamentprofiles.com/
    Třeba tam najdeš, co potřebuješ. Alzament tam byl myslím taky
    KAERO
    KAERO --- ---
    ANDY_WARHOL: provest testy - no to muselo uz udelat hromada lidi predemnou, tak jsem nejak cekal ze to vygooglim. Vlastne bych cekal ze nekdo vystavi otestovany .json a .info file pro Orca/Bambu/Prusa Studia. Skoda.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    KAERO: pokud nenajdes, tak vetsinou vyjdes s defaultniho, provedes nejake testy a prenastavis ty defaultni hodnoty ktere ti nebudou vyhovovat
    KAERO
    KAERO --- ---
    Zkousim alzament. Doted jsem jel jen Bambu filamenty na Bambu tiskarne, takze jsem nemusel nic nastavovat. Daji se nekde sehnat kompletni nastaveni pro ruzne filamenty? O alzamentu mam akorat informaci o maximalni rychlosti tisku a teplote, ale tech nastaveni filamentu je bambilion jedna.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    NAVARA: gemini vyzkouším, na tohle jsem přišel, že mi vyskočila reklama v lychee sliceru, který používám k resin tiskárně a tohle se mi fakt bude hodit, mám kroužek malování miniatur pro děcka, který jim tisknu na přání a věčně si vymýšlí různý fíkoviny, který nejsou běžně k sehnání
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    HONCKA: Řekl jsem gemini, že chci scad pro košík na filtr, který vložím do trubky o průměru X, chci dole mřížku a nahoře můstek pro chycení a dal to na první dobrou :)

Každopádně lychee si uložím…
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    Používáte někdo ai generátory na modely? Skusil jsem od lychee https://3dgen.lychee.co/ a jsem velice příjemně překvapen
    dal jsem tam fotku našeho kocoura a tohle vyšlo

ORBIT
    ORBIT --- ---
    R0C3S3K: Haha, dobre to pises.
    Mam pripraveny balicek pantu z Ali, mam pripravene sablony pro skla a uvidime jak to pujde.
    Ocekavam ze s panty i dobrym ukotvenim skel stravim dost casu
    R0C3S3K
    R0C3S3K --- ---
    ORBIT: Fandim, u dioptrickejch bryli vidim trochu problem v uchyceni pantu do tech subtilnich casti, ktere jsou oproti slunecnim tenoucke, sehnal jsem si i na ty slunecni origo male brylove panty, ale to v domacich podmimkach imo neni proveditelny to smysluplne uchytit, je to podle mne vlisovany strojove a chtelo by to datasheet na ty panty, aby si to clovek pripravil opravdu presne, v cr jsou ty panty v malem mnozstvi prakticky nesehnatelny, musel jsem na aliexpress a vzit to ve vetsim nektery jsou tak titerny, ze se bez pinzety clovek nehne ani aby je nasadil, nakonec jsem se u tech slunecnich na to vykaslal a dal tam metrickej sroub
    ORBIT
    ORBIT --- ---
    R0C3S3K: Ja mam v planu si udelat dioptricke bryle, ale nebyl zatim cas se do toho po orit a zacit iterovat. Dik za inspiraci
    R0C3S3K
    R0C3S3K --- ---
    zkusil sjem si vymodelovat a vytisknout slunecni bryle,,, skla jsem pouzil nejakej noname z rozsedlejch brejli od vietnamcu

KUBLAJ
    KUBLAJ --- ---
    Nevíte, jestli dokáže EU obchod Bambu lab vystavit fakturu na firmu kvůli odečtu DPH? V košíku při zadání adresy tam taková možnost jako vyplnit firemní údaje nejsou.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    Ad zavity. Ten muj ND13 jsem nenasel, zkusmo ho prototypuju po 0,5 mm a dneska ho budu mit. Mozna to je jen GL14 s malinko vetsima vulema, ale ani na ten nemam specifikaci.

Co by ale mohlo pomoci vsem ostatnim na ruzne jine zavity je tenhle web:

Portál pro strojní konstruktéry
    https://e-konstrukter.cz/prakticke-informace/zavity
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam