• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    používání, stavba, zkušenosti, rady, nápady, prostě cokoliv této technologie budoucnosti.
    rozbalit záhlaví
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    PECA: tak to se pak omlouvam za mystifikaci. minimalne ty co mel kolega, tak byly normalne lisovane
    a ty co jsem linkoval, tak a) horni strana na fotkach vypada moc hladce na FDM tisk; b) ma v rozich tyhle kruhove vystupky s otrepama ... takze mi to moc jako tistene neprislo
    nicmene pokud je mas/vis ze jsou tistene, tak pak se pletu :)

PECA
    PECA --- ---
    QWWERTY: Ehm, ty mřížky na Karak/Carcassonne jsou tištěné, nikoli ze vstřikolisu. Podobně mnoho specifických insertů do her. Mnoho insertů se dělá laserem z MDF.

Nicméně argumentace je cajk a point jasný. Nerozporuji. :)
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    ORBIT: "Muzes tim dosahnout jednak rozteci, ktere nejsou bezne k dispozici. Unikatni uhel, dvoji zalomeni, apod."
    to samozrejme souhlas. ve chvili kdy potrebujes "custom" a atypicke veci kde neni alternativa, nebo i nahradni dily, ktere nejsou bezne dostupne, tak je to samozrejme neprekonatelny game changer :)
    delal jsem takhle treba konektor na MOP, ktery diky tomu dal slouzi.
    stejne tak jsou pripady, kdy nahradni dily stoji nesmysl a 3D tisk je ta pricetnejsi volba. priklad: Fiat matice na svetla kdy replacement stoji nesmysl, a objizdeni vrakovist sezere hodiny casu, a takhle to bylo za hodinu opravene

ale imho je potreba najit tu rovnovahu mezi "ma smysl tisknout" vs "ma smysl koupit" vs "ma smysl resit hybridne"
    napr. jsem ted resil drzak na Pallete 2, a spousta lidi imho naprosto zbytecne tvori veci jako tohle nebo tohle, protoze "si to prece muzu vytisknout"
    ... ackoliv je to velky objekt (P2 je tezke => musi to byt masivni), podle sliceru se ty jejich veci tisknou skoro 10 hodin, a neni sance to na FDM udelat pevne ve vsech osach
    pritom stacilo koupit 2x 80mm uhelniky v hobbyshopu a akorat k tomu dotisknout dva 3x3cm adaptery. (a teoreticky nozicky, kdyz bych chtel byt fancy)

podobne zbytecny pripad jsou imho i tyhle drzaky na karticky stolnich her https://www.thingiverse.com/thing:25158
    kdyz vi vezmu, kolik v tom utopim plastu, kolik energie sezere tiskarna a jak dlouho budu tisknout, nez budu mit dostatecne mnozstvi, tak mi prestava davat smysl snazit se to tisknout sam, kdyz toho muzu za rozumne penize koupit krabici, protoze se to vyrabi vstrikolisem po milionech kusu
    ORBIT
    ORBIT --- ---
    QWWERTY: Hele s tistenyma pantama je to zajimava vec. Muzes tim dosahnout jednak rozteci, ktere nejsou bezne k dispozici. Unikatni uhel, dvoji zalomeni, apod. Resil jsem specialni panty do auta na stresni okno a na to nic kompatibilniho neexistuje.

Ale vim kam tim miris a moznost jen tak si tvorit je fakt silna vec. Ja taky leckdy tvorim jen pro samotne tvoreni (vetsinou to ma nejaky funkcni vysledek).

Ikea Lack je kartonova krabice potazena folii :) Za ty prachy mi to nestalo se na to ani podivat.

ENDER: https://github.com/LoganFraser/VoronMods/tree/main/ParametricRemovable270Hinges
    Jinak dále hledej Voron+enclosure pokud se chces vydat touto cestou.
    KAERO
    KAERO --- ---
    ENDER: udelal jsem si box z protipozarniho sadrokartonu (cerveny). Plus dovnitr jeste samozhaseci hasicskou kouli. Aspon muzu klidne tisknout bez dozoru.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    ENDER: osobne bych se priklanel k HONCKA. vem to co je bezne dostupne na trhu a nejblizsi tvemu kyzenemu vysledku, a jenom to uprav, protoze jinak utopis hodiny v bastleni

jenom jednou jsem daval dohromady IKEA LACK boudu, protoze tehdy byly strasne popularni a prece by to ty lidi nepouzivali, kdyz by to bylo spatny? boha, to byl bazmek...
    to byl projekt kdy mi doslo, ze spousta lidi okolo 3D tisku funguje v mindsetu "cesta je cil" kdy nejde ani tak o dosazeni vysledku optimalnim/primocarym resenim, ale hlavne si pohrat
    e.g. si to muzu na miru vytisknout, bude to trvat 10x tak dlouho, napoprve netrefim tolerance a musim prekreslit model, spalim u toho kybl energii a vygeneruju spoustu plastoveho odpadu, ale muzu si to udelat doma a bavil jsem se u toho!

.....aka vsechny ty projekty ala "tiskneme panty s kusem filamentu jako osou" misto "skocim do hobby shopu, vezmu zelezne za 15,- a jenom je tam zabuduju"
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    ENDER: dveře jsou imho celkem zbytečná komplikace, udělal, nebo koupil bych na to nějakýá kýbl, nejjednodušší je imho tohle
    SAMLA krabice, průhledná, 78x56x43 cm/130 l - IKEA
    https://www.ikea.com/cz/cs/p/samla-krabice-pruhledna-90102971/
    ENDER
    ENDER --- ---
    ORBIT: Jeste jsem nasel nejakou skrinku z ikea, ktera ma spravny rozmery, jen do toho musim najit proskleny dvere..

Posles pls odkaz?
    ORBIT
    ORBIT --- ---
    ENDER: Dvere problem nejsou. Doporucim kopirovat od Vorona, tam uz toho vyresili hodne a boxy na to taky maji. Hlavne to neprekomplikuj :)
    ENDER
    ENDER --- ---
    ORBIT: Tak zas bych to chtel vytisknout a jen do toho vsadit plexi... Ale koukam, ze to nebude tak simple.. Hlavne dvere jsou dost problem.
    ORBIT
    ORBIT --- ---
    ENDER: Box si k tomu klidne udelej jakykoliv. I z kartonu to bude fungovat. Plexi je taky easy a funkcni.
    Podstatny je co tam tisknes, PLA potrebuje hodne chladit, takze mu zavreny box nedela dobre.
    Naopak ASA nebo ABS bez toho nevytiskneš.
    MHO
    MHO --- ---
    ENDER: twl. 3D tiskarna je z hlediska mikroplastu to nejmensi zlo. Tech uz mas v sobe tolik, ze nejaky case na tiskarnu fakt nic nezachrani.
    ENDER
    ENDER --- ---
    Nevyrabeli jste si nekdo case na tiskarnu? Mam prusa mini a po tom co jste me tu vystrasili s mikroplastama (i kdyz to mam v neobyvane mistnosti), chtel bych si na ni udělat krabici. Chtel bych to delat z plexi 500x500x3 (mozna tloustku 4).
    PYKIX19
    PYKIX19 --- ---
    KALIBAN: co nejpevnější, ale už jsem to zadal prvnímu člověku, co na mě vyskočil na netu.
    KALIBAN
    KALIBAN --- ---
    PYKIX19: co to kolecko ma delat? = jak to ma bejt pevny?
    KUBLAJ
    KUBLAJ --- ---
    PETER_PAN: Dneska jsem zrovna řešil podobnou věc u p1s. V rohu platu je ve studiu bílá část vyhrazena pro cutter. Pokud vlezeš do nastavení tiskárny a toto pole smažeš, tak by ses mohl vejít. To za předpokladu, že budeš tisknout jednu barvu.
    Print volume limitations, and how to use the full build volume 256x256x256mm³ | Bambu Lab Wiki
    https://wiki.bambulab.com/en/knowledge-sharing/print-volume-limitations

Třeba ti to pomůže
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    ACID: Praha, Strakonice.
    Tak ja pocitam ze by pripadnemu dobrovolnikovi pak zaplatil nejaky baksis aby to donesl v pytliku do nejake boxu.
    ACID
    ACID --- ---
    PETER_PAN: Zlín?
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    Nemel by nekdo jen trochu vetsi tiskarnu? Potrebuji vytisknout 4 kusy o velikostech typu 240x250mm. Nikdy tam neni nic pres 250 mm. Staci PETG.

Ja mam k dispozici Prusa Core One a bambulab X1C. Myslel jsem ze do bambu to dostanu a napise ze je to moc blizko okrajum a dal me nepusti.
    PECA
    PECA --- ---
    NAVARA: Záleží...
    XL: +/- mění se celý tool-head (možnost speciálních teoreticky) a má zónově vyhřívané lože.
    C1L: +/- je uzavřený a mění se pouze trysky, to lože je asi jeden velký vyhřívaný plát – nevím jistě
    PYKIX19
    PYKIX19 --- ---
    Ahoj, najde se tady prosím někdo, kdo by mi udělal model a vytisknul ozubený kolečko (45mm) podle vzorku, kterej je prasklej vejpůl? Ocením i doporučení na někoho v Praze, kdo se tím zabývá?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam