• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    používání, stavba, zkušenosti, rady, nápady, prostě cokoliv této technologie budoucnosti.
    rozbalit záhlaví
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    LORDPEET: mám fdm i sla a fakt sla nenahradíš na miniatury 0,2 tryskou, nebo jseš schopnej tisknout xy na 30 mikronu v tloušťce vrstvy 10 mikronů?
    LORDPEET
    LORDPEET --- ---
    XBAHNO: 0,2 mm tryska je super věc, používám ji na miniatury nebo jak píše níže na grafiku/nápisy (klíčenky apod.) a v žádnym případě bych nechtěl SLA.
    U FDM je sice čas tisku vyšší, ale za mě pořád lepší než ten "humus" z SLA, a to nepočítám postprocessing a cenu resinu vs cenu filamentu :)
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    XBAHNO: ano, proto rikam, ze mi davaji smysl prichazejici auto tool-changery, kdy 0.2 vytisknes opravdu jenom to nejnutnejsi a zbytek delas vetsima podle potreby
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    QWWERTY: hele ten nárůst kvality je hrozně malej zato nárůst času je hroznej. Už jenom průtok tryskou je ¼ proti 0.4mm a ještě ti naběhne čas na víc průchodů. Co trvá 0.4mm 2h, to trvá s 0.2mm 12h - a přitom ta kvalita není ani dvojnásobná.
    Velká tryska, to je vynález. Pro vase-mode, pro funkční věci... Rozhodně častěji sáhnu po 0.8 než po 0.2, vlastně ani nepamatuju, kdy jsem ji použil naposledy.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    XBAHNO: tbh ja bych 0.2 trysku obcas vyuzil i u FDM. obzvlast u grafiky (napr.) by pak sly tisknout jemnejsi/detailnejsi linky
    v tomhle imho budou skvele automaticke tool-change systemy ala INDX/Mova Palette/KliTek - prvni 2 vrstvy s grafikou/detaily na 0.2, perimetry/uzke prepazky s 0.4, plochy/infill s 0.6
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    RIRISKO: jinak Bambu tisknou super a pokud ti nevadí zasrany metody tý firmy, tak budeš spokojen.
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    RIRISKO: 0.2mm trysku? Tu nepotřebuješ. Pokud děláš něco, kde bys ji využil, tak sis měl koupit SLA. Spíš nějakou větší, to je mnohem užitečnější.
    RIRISKO
    RIRISKO --- ---
    pekny den vospolok… rad by som sa popytal… planoval som uz dlhsie kupu Bambu P1S s AMS, preiterová som vsak cez AMS2 az ku P2S… zla volba? ulecali ma aj zlavy co su na bambu store… co este vziat spolu s tym? 0.2mm trysku rozmyslam a nejake filamenty… bude mi treba na zaciatok (moja prva tlaciaren…) nieco dalsie?
    KUBLAJ
    KUBLAJ --- ---
    Já všem děkuju. Nejde o žádnej funkční prvek. Nejjednodušší by bylo tisknout to jinak, to souhlasím. Zajímalo mě to čistě z důvodu abych si prohloubil znalosti a věděl co se tam odehrálo. Včetně poznámky od FARIN. Jsem si toho vědom, ale v tomto případě to není problém.
    Děkuji
    KAERO
    KAERO --- ---
    PECA: I na univerzite uz dnes casto uslysis anglicke termity misto zavedenych ceskych. dorostla nova generace ucitelu kteri se hodne ucili ze zahranicnich materialu, maji za sebou nekolik zahranicnich pobytu a pisou clanky jen anglicky. A takhle to predavaji studentum. Holt jses stara struktura, a ja zacinam byt taky :)
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    PECA: Použil jsem termit tak, jak jsem si ho před asi deseti lety zapamatoval na IRC, a pod kterým se to dá vygooglit.
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    NASA-3D-Resources/3D Printing at master · nasa/NASA-3D-Resources · GitHub
    https://github.com/nasa/NASA-3D-Resources/tree/master/3D%20Printing
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    PECA: Mám OS a veškerý SW v angličtině primárně právě proto, že se veškerá dokumentace hledá mnohem lépe :)
    FARIN
    FARIN --- ---
    KUBLAJ: dalsi vec je že nejmenší pevnost to má po vrstvách. Ten vingl bude mít tendenci se lámat.
    Tisknul bych to jinsk
    PECA
    PECA --- ---
    AXTHEB: lidi pište česky, musel jsem si to najít. Ok, jsem na chvilku (než to zapomenu) chytřejší, legit.

Správně česky je to žíhání. Podle mě by se mělo použít spíše popouštění. Ale taky si to nepamatuji přesně. Jsem tu průmku dokončil v 89. To už je let...

Každopádně to znamená ohřát až těsně k měknutí a nechat pomalu vychladnout. Cílem je uvolnit vnitřní pnutí materiálu. Pokud se to přežene s ohřevem, tak se to pochopitelně zdeformuje. :)
    ORBIT
    ORBIT --- ---
    KUBLAJ: Imho tohle je vec, kterou bych resil zmenou designu a to jak to tisknout.
    Masa nad supportem je vyrazne vetsi a same rovne linky, takze tam ke smrsteni bude dochazet nejvic.
    Kdyby to neslo menit (a nevidim duvod proc by nemelo) resil bych teprve jine veci.

Chybi mi informace co to presne tisknes a k cenu to slouzi
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    Potrebuješ silnější spojení mezi modelem a supportem. Tohle vzniká tím, že vytiskneš vrstvu, ona jak chladne tak se zmenšuje, na to vytiskneš další, ta jak chladne tak se zmenšuje a tím stahuje vrstvu pod sebou a tak dále. Řešení (mimo změny podpor) jsou dvě - buď to tisknout mnohem rychleji (nebo míň chladit), takže tiskneš na teplý materiál a nevzniká tam takové pnutí protože to chladne spolu, nebo mnohem pomaleji, takže tiskneš na už vychladlý a pevný materiál a to pnutí se nepředává tolik dolů. To je snazší dosáhnout, ale může to prasknout časem, protože to pnutí jen tak nezmizí. Na to pak pomůže annealing.
    KUBLAJ
    KUBLAJ --- ---
    Matte pla Bambu. Nestalo se to na podložce ale na přechodu support-model. Support byl honeycomb.
    Pohled jeste zespodu na samotný výrobek. Je to jakoby zborcený, ale vzhůru nohama :)

KAERO
    KAERO --- ---
    MAKROUSEK: me se to delo u PETG od elegoo, musel jsem hodne snizit teplotu podlozky (min nez doporucene vyrobcem).
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    KUBLAJ: Mne se tohle sem tam deje s podobnym tvarem a PETG. Rovnou z podlozky (takove te drsne). Rada - zkus PLA, jestli muzes.
    KAERO
    KAERO --- ---
    KUBLAJ: a co to je za materal a tiskarnu?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam