• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    ORBIT
    ORBIT --- ---
    KAERO: Suseni je o zbaveni se vody v celem filamentu. To ze ho pp vyndani z trouby vystavis venkovnimu vzduchu ma jen maly vliv. Na natahnuti vlhkosti potrebuje cas.

Kdyz to hodne prezenu, tak i kdybys ho po vyndani ze susicky ponoril na par vterin do vody, tak to na vlhkost nebude mit velky vliv.

Nektere materialy jsou hodne hygroskopicke, ale i tem to chvilku trva. (Neresim ze po ponoreni by zustala voda v navinute spulce, tohle byl jen prehnany priklad, ze vlhkost nevnikne okamzite)

Takze kdyz to pak strcis do boxu kde to bude v suchu je to ok. Kdybys tomu chtel pomoct, muzes ten box ohrat v te troube nebo vyfoukat fenem ;)
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    TLOUDEV: taky na to cekam jak na smillovani.
    v mezicase nabastlim nextruder a skr e3 na cr10 :)
    KAERO
    KAERO --- ---
    Ja teda pouzil troubu. Nase trouba umi nastaveni teploty po 5 stupnich uz od 30 stupnu. A vleze se tam hromada civek. Prendani do tiskarny nebo krabice vystavi filament okonimu vzduchu, to je samozrejme trocu nedoresene, ale nemam vlhky byt, spis naopak.
    KCHARI
    KCHARI --- ---
    dovolím si trochu klasickou nyxí odpověď, ale.... co jsem před rokem řešil stejnej problém, tak všechny sušičky na filamenty mi přišly jako totální plastový šunty, škoda peněz a k tomu navíc hodně malý. Tak jsem koupil https://www.ggmgastro.com/cs-cz-czk/susicka-potravin-s-10-podnosy-nerezova-ocel-800-w-dghb10 dá se do toho napěchovat několik cívek + i velký 2kg + umí 90 stupňů + celonerez kce
    ORBIT
    ORBIT --- ---
    ORBIT: https://www.jino.cz/susicka-filamentu-eibos-easdry_16317
    1551 aktuální cena splňuje tvůj požadavek do 2k a můžu ji doporučit.
    ORBIT
    ORBIT --- ---
    PECA: Já jsem si pořizoval Sušička filamentu EIBOS Cyclopes s ventilátorem. Stála 2,2k s daní v roce 2022.

Má aktivní větrák a topení. Co bych jí vytknul je že knob, kterým se nastavuje teplota ukazuje typ filamentu a nikoliv teplotu (někdo by to považoval za výhodu). Podstatné je že to má aktivní větrání, bez výměny vzduchu sušení nefunguje, ačkoliv jsou tak některé sušičky dělané a spoléhají se na desikant. Je na jeden filament a napájí se z 220V.
    Funguje to vlastně identicky jako sušička ovoce, takže kdybyste měli nějakou nevyužitou, rozhodně to jde použít stejně. Nastavit teplotu a nechat sušit správnou dobu.
    Má tegulaci teploty i vlastní vlhkoměr.
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    PECA: K Tvému dotazu se přidávám. A navíc mám otázku na Drybox od Průši. Pokud přehodím filament do dryboxu, tak spolu s ním do něj uzavřu vzduch o průměrné okolní vlhkosti, který tam po nějakou dobu tropí paseku, než jej polkne silica gel (a filament). tedy se chci zeptat, jestli máte nějakou ověřenou metodu, jak přehodit vysušený filament do dryboxu tak, abych tam neuzavíral vzdušnou vlhkost. Posledně jsem plnil drybox při okolní vlhkosti cca 35% (slunečné počasí venku), a trvalo skoro den, než se drybox stabilizoval na cca 10% vlhkosti...
    PECA
    PECA --- ---
    Pls, doporučení na ověřenou sušičku filamentu do 2 tisíc?
    Co nejtišší, ale pochopitelně funkční a spolehlivou, regulace teploty indikace vlhkosti (jako jo můžu namontovat svůj hygrometer)... Případně co určitě nebrat a na co dát pozor.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    DRAGON: NASA má i repozitář na GitHubu se spoustou zajímavých věcí... něco jsem si pro jistotu i forknul, kdyby se změnila policy :)
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    Třeba to někoho potěší)

3D Resources - NASA Science
    https://science.nasa.gov/3d-resources/
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    ...tyvole at uz je ten INDX v prodeji, uz me to prehazovani filamentu sere...
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    Tyjo, tak to vypada na solidni zaber na bakalarku.
    Magneticky heatbed skutecne ovlivnuje magneticke vlastnosti prusament PETG magnetite, v mistech nad magnety je zvysene magneticke pole. Z mailu profesora, ktery me pokusne vzorky meril:

Zkoušel jsem teslametrem přejet magnetické pole nad těma tištěnýma destičkama a něco to dělá.
    Tam kde je ta označená zóna je pole nad destičkou zesílené na nějakých 2000 A/m.
    Koukal, že tento materiál je docela magnetický a táhne na magnet, ale na permeabilitu jsem ho asi neměřil že?
    Nemyslím, že by se z toho při tisku stal permamentní magnet, spíše se zkoncentrovala a natočila zrníčka feroplniva...
    Mohu zkusit tu destičku přejet silným permanentním magnetem? Jestli se to nějak přetočí?

Mam radost. Jeste to pak musim zkusit na bambuli, jak moc to magnetizuje tam. A dotaz na zdejsi bambulaky: je nejaka specifikace (ci primo viditelne) pozic magnetu v heatbedu?
    U Prusi je to fajn, ze jsem to nasel primo v gitu, a tedy jsem si mohl umistit vzorky presne podle potreby.
    LORDPEET
    LORDPEET --- ---
    LORDPEET: Ještě dodám, že je dva roky v záruce (mínus pár týdnů), prostě novej jen bez enclosure. Ale zas je k tomu ten wifi modul a dva pláty...
    LORDPEET
    LORDPEET --- ---
    Kdybyste chtěl někdo Prusa MINI+, tak bych měl jednoho fungl novýho, ještě v krabici.
    Je bez enclosure a je to semi complete, takže stačí spojit dvě části k sobě (práce na max 20 minut). Přidám k němu dva náhradní tiskový pláty (steel sheet - lepší na PETG než to smooth PEI), wifi modul a možná najdu i filament senzor.

Kdyžtak mi napište do zpráv ;)
    HNIZDO
    HNIZDO --- ---
    někdo udělal srovnávač cen filamentů, neručím za to, ale je to zajímavé
    FilamentPrice — srovnávač cen filamentů
    https://filamentprice.boos.software/
    TOM
    TOM --- ---
    z vlastní zahrádky (poslední den Fable zdarma)
    Cookie monster!
    https://codeberg.org/O_0/PDXFit/releases/tag/v1.2.0
    appka na kontrolu tečností kontur
    převádí grafické PDF (anebo .ai z Adobe Illustrator, případně SVG) do DXF - automaticky (anebo manuálně) opravuje netečné spoje a převádí křivky na polyline s oblouky (nejjednodušší možný formát pro převod na laserový plotter)
    - příprava na vytažení do 3D profilu (aby neměl nežádoucí hrany)
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    RAINBOF: teoreticky možná jo, ale bude to tak na tabletop kvalitu, ale časově nad tím strávíš jenom nad tím postprocesingem jak na komplet resin figurce v display kvalitě. a display kvalitu v 35mm a menším imho nikdy nedocílíš to by si pak musel to po plniči komplet přerýt a pak by ten tisk nedával moc smysl, protože by ti to zabralo stejně (možná i víc) času, než bys tu figurku celou ručně vymodeloval
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    ACID: ad kontury, casto staci: inkscape -> thresholding / trace / edge detection -> svg
    obzvlast u tehle "organickych" a nepravidelnych tvaru je ta vektorizace podstatne snadnejsi, protoze pak nemusis delat manualni korekce car co maji byt rovne, nebo maji mit specificky uhel
    LORDPEET
    LORDPEET --- ---
    ACID: Nemohu nesouhlasit no ;D

Ono je to prostě buď víc práce na kompu nebo manuální, a já raději tu manuální :)
    ACID
    ACID --- ---
    LORDPEET: obtáhnout kontury obrázku staženého z webu je tak na 5-10 minut. Aby to za něco stalo hřebíkem, tak na tom zadrbes víc času. A to si myslím, že pokud seženeš runu v svg, tak to jen naimportujes do sliceru a odectes rovnou, ale nezkoušel jsem to
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam