• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SIRRIL_NEMESISPsi záchranáři
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    DRAKKA: no, máme, ale víš jak.. :D
    DRAKKA
    DRAKKA --- ---
    SIRRIL_NEMESIS: vsak mate na vsechno jeste spooustu casu :-)
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    Ach, jsem v depresi.. máme toho ještě toooolik před sebou a kdo ví jestli to zvládnem :D
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    JULYZ: šlo by pro nás neznalé a znalosti chtící rozepsat trochu o co jde? :) něco samozřejmě poznám, ale jsou věci který by mě zajímaly co se zrovna cvičí..
    jo a na začátku s tím elektronickým, to čtou čipy?
    JULYZ
    JULYZ --- ---
    ZMYJKA: jo, krásny ušoplesk :o)
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    JULYZ: Ten světlej vořechoid je dobrej :D
    JULYZ
    JULYZ --- ---
    fotky z nedeľňajších skúšok RH-E a RH-TB
    julyz | Skúšky RH-E a RH-TB 25.3.2012 Praha – rajce.net
    http://julyz.rajce.idnes.cz/Skusky_RH-E_a_RH-TB_25.3.2012_Praha
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    JULYZ: trochu jsi mě uklidnila, pomalu jsem se začínala bát, aby nás kvůli tomu uřvancovi nevyhodili z podnájmu ;))

No jsem zvědavá jak to s námi nakonec dopadne.
    TCHOR
    TCHOR --- ---
    JULYZ: U ty prazsky brigady co mam informace je moc lidi, jadro ktery dela je v pohode zcela urcite slisel jsem ale o tom ze je docela problem se do toho "jadra" dostat. Ale vsecno jsou to informace JPP. Obcas se na treniku s lidma z Prazsky potkame a v pohode jsou.
    JULYZ
    JULYZ --- ---
    JULYZ: teraz ma napadlo, že som zabudla dopísať jednu dôležitú i keď zrejmú vlastnosť akú by malo mať šteňa a to predpoklady k pachovým prácam :o) myslím, že drvivá väčšina plemien aktívne a rada využíva svoj čuch, no neviem ako sú na tom napríklad plemená šľachtené na prácu zrakom ako napríklad chrty - i keď tie viacmenej vylučuje už z princípu ich nie moc veľká ochota spolupracovať s človekom.

ale teda musím sa priznať, že chvíľu som mala šialený nápad, že ako druhého psa si zaobstarám barzoja a bude to prvý chrt so zloženou záchranárskou skúškou :o) ale už som si to rozmyslela a barzoj bude možno až časom keď budem v dôchodku alebo keď náhodou nebudem musieť chodiť do práce a budem mať čas na troch psov :o)
    JULYZ
    JULYZ --- ---
    ZMYJKA: moja Amina je extrémne uštekaná a ako som písala, bolo chvíľu obdobie kedy sa to ozaj zhoršilo - pri cvičení alebo keď sa niečoho dožadovala tak skúšala ako default štekať. no časom sa to zlepšilo a myslím, že dokonca teraz šteká menej ako dovtedy. (čisto subjektívne, nemám k tomu žiadne data :o))
    JULYZ
    JULYZ --- ---
    TCHOR: pražáci sú teraz fakt ok, liberec je taky v poho. ničmenej ale nikomu nič nebráni chodiť na tréningy s kým chce. stejne to funguje tak, že kto sa pozná a dohodnú sa spolu, tak trénujú dohromady i mimo brigádu. pár krát som tak bola i s mešťákmi alebo liberečákmi, dokonca i ostravákmi :o) poslednú dobu sme mali i pár tréningov so stredočechmi.
    pražáci majú výhodu, že majú cvičák v prahe kde sa dajú trénovať prekážky ale na druhú stranu asi vyžadujú viac splnených povinností obzvlášť od čakateľov. no neviem ako presne sú na tom s cvičákom liberečáci ani aké majú podmienky, takže možno to výjde na rovnako.
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    JULYZ: Jop, tak to je přesně to, čeho se obávám :) Že mi začne štěkat na klikru, v dopravě, prostě že to začne nabízet jako chování místo dávání pacu, sedání si a lehání, což vede teď.

Ale zas postupně jak dospívá tak ten hlas stejně začíná používat, takže se obecně asi nějakému štěkacímu nácviku nevyhnu, aby uměl držet klapačku, když je potřeba :) Tím spíš, že čuba je od přírody uřvaná a i když má být ticho, aspoň si brumlá pod nos :)
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    TCHOR: Chmmm, no, asi mě stejně s mlaďochem nácvik štěkání nemine, jak běháme agi, tak se stejně děsně rozštěkává - sice to ještě nenabízí jako chování v jiných situacích, ale asi je to jen otázka času, takže pojmenovat to budem muset, aby to bylo kontrolovatelné chování.

Zvažovala sem, jestli mu v terénu radši neucpat hubu nálezkou - nemáte s tím někdo nějakou zkušenost?
    JULYZ
    JULYZ --- ---
    ZMYJKA: myslím, že nácvik vyštekávania nevedie k tomu, že pes začne mimo tréningu viac štekať na cudzích ľudí. túto situáciu - vyhľadávam vs. normálna prechádzka dokáže rýchlo rozlíšiť. a okrem iného, v štandardnom záchranárskom výcviku sa učí vyštekávanie na sediace alebo ležiace osoby, stojace a pohybujúce osoby pes ignoruje. výnimka je príprava na skúšky u hasičov, oni učia psov vyštekávať i chodiace/stojace osoby alebo skupinky osôb. to sa pridáva ale až v pozdejšom nácviku (myslím).

čo sa ale najmä v začiatkoch tréningu vyhľadávania stáva, že pes i pri učení iných nových cvikov začne štekanie ponúkať omnoho častejšie ako dovtedy (zvlášť ak cvičíš pomocou free shapingu :o)). moja Amina bola po nejakú dobu (asi prvý pol rok?) ďaleko uštekanejšia ako dovtedy. skúšala, či tentokrát proste za štekanie niečo nedostane. je to logické, keďže v tréningu je za štekanie odmeňovaná a dokonca je štekanie i od nej požadované. toto chovanie ale časom vymizne keď zistí, že štekanie je odmeňované iba v určitých situáciach.
    TCHOR
    TCHOR --- ---
    Spis pozitivni pes se pri nem dostane do mnoha situaci a nama nasledne takovou tendenci situace prehodnocovat.

Tohle to vystekavani osamnelych co popisujes je vetsinou z duvodu toho ze si pes neumi tu situaci vysvetlit a "divne" se chovajiciho cloveka se pokousi "rozhejbat" do neceho co uz vyhodnotit umi.
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    JULYZ: Vidíš, to sem se chtěla zeptat -jak moc má nácvik revírování vliv na štěkání na osoby obecně? Třeba neznámý člověk v lese jdoucí naproti? Člověk na dece na louce kus od cesty? S dědkem sem revíry (klasické služebácké teda) cvičila, ale on vyštěkával dost laxně (nebyl to kafrací typ psa) - a i tak se mi stalo, že mi na prochajdě v lese vyštěkal močícího rómského spoluobčana, kterej z toho teda neměl moc radost...
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    To byl vážně jen dotaz, rozhodně jsem nechtěla jitřit nějaké vody. Protože do toho nevidím, tak jsem jen chtěla další názor.. :)
    TCHOR
    TCHOR --- ---
    Osobne bych Stredoceskou nedoporucoval, ale asi ani tu Prazskou. Za sebe s klidnym svedomim doporucim Libereckou. Je tam skupina lidi z Prahy ktera spolu trenuje, takze delsi jezdeni je jen jednou mesicne na celobrigadni secviky, jinak trenujou spolu mistni skupiny.

PS: v tom grafu mi nejak chybi prestoze vim ze psi z Liberecky brigady byli vloni nasazeny nekolikrat.
    JULYZ
    JULYZ --- ---
    JULYZ: ááá obrovský obrázok, pardón
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam